En Sıcak Konular

BEDİRHAN GÖKÇE: ''İSTİKLAL MARŞI'NDA PEYGAMBERİMİZİN İZİ VAR!''

19 Mart 2013 21:45 tsi
BEDİRHAN GÖKÇE: ''İSTİKLAL MARŞI'NDA PEYGAMBERİMİZİN İZİ VAR!'' Bedirhan Gökçe katıldığı bir programda Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı milli marşımız İstiklal Marşı'nda geçen 'Korkma' sözcüğünün Peygamber Efendimiz'den esinlenerek yazdığını iddia etti.

İstiklal Marşı'nda Peygamberimizin izi var!

Sanatçı Bedirhan Gökçe katıldığı bir programda Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı milli marşımız İstiklal Marşı'nda geçen 'Korkma' sözcüğünün Peygamber Efendimiz'den esinlenerek yazdığını iddia etti.

Sanatçı Bedirhan Gökçe katıldığı bir programda Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı milli marşımız İstiklal Marşı'nda geçen 'Korkma' sözcüğünün Peygamber Efendimiz'den esinlenerek yazdığını iddia etti.

Habertürk'ün başarılı programlarından Öteki Gündem'de bu kez de İstiklal Marşı'nın yazılma süreci ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatı konu edildi.

İSTİKLAL MARŞI VE AKİF

Yıldönümünde olduğumuz Çanakkale Savaşları üzerine de bir şiiri bulunan İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy, bu vesile ile bir kez daha anılırken, İstiklal Marşı'nın yazım süreci ve sonrası da ele alındı.

Programın konukları sanat tarihçisi Talha Uğurluel, Erol Çalı ve Bedirhan Gökçe olurken katılımcıların Mehmet Akif Ersoy'u yakından tanımak isteyen genç kuşaklar için oldukça faydalı bilgiler paylaşıldı.

Bedirhan Gökçe, Milli Mücadele döneminde Mehmet Akif Ersoy ile dostluğu başlayan Hasan Basri Çantay'a dayandırdığı anılarla Akif'in İstiklal Marşı'nı yazma sürecine değindi. Buna göre Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı yazarken çok farklı davranışlarda bulunmuş. Kimi zaman bir anda birkaç dize birden yazarken, kimi zamansa bir dizeyi yazabilmek için "ilham" gelmesini beklemiş.

"KORKMA" PEYGAMBERİMİZDEN GELİYOR

Bedirhan Gökçe, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nın ilk sözcüğü olan "Korkma"yı da, Peygamberimizin  hicret esnasında Sevr mağarasında Hz. Ebubekir'e söylediği "Korkma ey Ebu Bekir, Allah bizimledir" sözünden ilham alarak yazıldığını belirtti. Bu, Yavuz Bahadıroğlu gibi kimi tarihçiler tarafından da söylenmekte.

Programın en ilginç anlarından biri de moderatör Pelin Çift'in okuduğu bir yazı sonrası ağlamamak için güç bela kendini tutmasıydı. Yazı, İstiklal Marşı'nı yazdıktan sonra devletin teklif ettiği parayı geri çeviren Mehmet Akif Ersoy'un oğlunun bir çöp bidonunun yanında bulunan cesedinden bahsediyor.

MODERATÖR AĞLAMAKLI OLDU

Moderatörün elindeki satırları okuduktan sonra ağlamamak için uzun süre yutkunarak önündeki fincana sarılmasıyla stüdyoda duygusal anlar yaşandı.

İşte Akif'in oğlu Emin Ersoy'un o hazin hikayesi;

"Yıl 1962, Cağaloğlu'ndaki bir köşe yazısının odasına kirli sakallı, üstü başı bakımsız biri girer. Adını söyledikten sonra yazardan kendisine yardım etmesini ister. Köşe yazarı karşısındakinin içler acısı durumundan büyük üzüntü duyar. Köşe yazarı cüzdanını uzatır ve istediği kadar para almasını söyler. O da uygun bir miktar para alır ve cüzdanı geri verir. Birkaç ay sonra tek sütunluk bir gazete haberi çarpar köşe yazarının gözüne. İstanbul sokaklarında, bir çöp bidonunun yanında bulunan bir cesetten söz ediyordur o haber. Yazar fotoğrafa bakar ve para istemek için odasına gelen Emin Ersoy olduğunu görür. Yani bu kişi, Mehmet Akif Ersoy'un oğlu Emin Ersoy'dur. "


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/Istiklal_Marsinda_Peygamberimizin_izi_var/276667#.UUi_2BdSg6g


Bu haber 1,634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,109 µs