En Sıcak Konular

DAVANIN ADI ''ERGENEKON'' MÜTALAA GÜNÜ ''18 MART''

18 Mart 2013 21:34 tsi
DAVANIN ADI ''ERGENEKON'' MÜTALAA GÜNÜ ''18 MART'' Türkiye 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünü kutlarken,Ergenekon Davası'nın 281. duruşmasında savcılar esas hakkında hazırladıkları mütalaayı mahkemeye sundu.

Ergenekon Davası'nda flaş gelişme

67'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 281. duruşmasında savcılar esas hakkında hazırladıkları mütalaayı mahkemeye sundu. Mütalaada İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında "örgüt yöneticiliğinden" ise ceza verilmesine gerek olmadığı belirtildi

Savcı 6 sanığın tahliyesini istedi. Başbuğ'un da aralarında bulundğu 61 tutuklu sanığın ise tutukluluk haline devam edilmesine karar verilmesini istedi. Savcı, Kemal Alemdaroğlu ve Erdal Şenel'in de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Ergenekon davasının 2271 sayfalık mütalaasının özetinin okunması tamamlandı. Duruşmaya ara verildi

4,5 yılı aşkın süredir devam eden Ergenekon Davası'nda savcılar esas hakkında hazırladıkları mütalaayı mahkemeye sundu. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in esas hakkındaki mütalaayı okumaya başlamasının ardından avukatlar itiraz etti. Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese avukatlara söz vermeyeceğini belirtti. Bunun üzerine bazı avukatlar salonu terk etti. Bazı sanıkların da duruşma salonundan çıkmak istemedi üzerine Mahkeme Başkanı Özese jandarmaya talimat verdi. Jandarma sanıkların duruşmadan çıkışlarını engelleyerek kapıyı kapattırdı.

67'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 281. duruşması Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görüldü. Duruşmaya CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hasan Iğsız ile Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık katıldı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA'da tedavi gören Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş'un da katıldığı duruşmada esas hakkındaki mütalaa açıklandı.

'ERGENEKON'UN VARLIĞI SABİT'
2 bin 271 sayfalık mütalaada ''Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır'' ifadesine yer verildi.

Mütalaada; aralarında eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve gazeteci Tuncay Özkan'ın bulunduğu çok sayıda sanık için TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
Bu sanıkların Terörle Mücadele Kanunu'nun 5'inci maddesi uyarınca da cezalandırılmasını talep eden savcı, Yargıtay içtihatlarına göre bu sanıkların terör örgütü yöneticiliğinden cezalandırılmasına yer olmadığını kaydetti.
Tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün TCK'nın 312/1'inci maddesi gereğince bir kez, Danıştay saldırısına ilişkin ''adam öldürmeye azmettirmek'' suçundan bir kez, 4 kişiyi 'öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından da 4 kez olmak üzere toplam 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
Savcı, Danıştay baskınının faili Alparslan Aslan için istediği cezayı da açıkladı: 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis. Sedat Peker, Emin Şirin ve Güler Kömürcü Öztürk'ün de 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Savcı, firari olan Bedrettin Dalan ve eski AK Parti milletvekili Turan Çömez'in aralarında olduğu 5 kişinin dosyasının ayrılmasını önerdi. Savcı, 'Odatv' davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük'ün, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, mütalaada 5 kişinin beraat etmesinin istendiğini de bildirdi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ağırlaştırılmış hapis cezası istenen sanıklar şöyle oldu:

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Orgeneral Hasan Iğsız
Emekli Orgeneral Şener Eruygur
Orgeneral Nusret Taşdeler
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek
Gazeteci Tuncay Özkan
Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu
Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz
Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu
/>Emekli Tuğgenerel Levent Ersöz
CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Sinan Aygün
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük
Odatv davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük

Cumhuriyet Savcısı, Alparslan Aslan'ın 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalandırılmasını talep etti.

ŞAHİN'İN CEZASINA İNDİRİM
Öte yandan, mütalaada eski Özel Herekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in TCK'nın 312/1'inci maddesinden cezalandırılması istendi. Ancak sanığın akıl hastalığı nedeniyle cezasının 37.5 yıla indirilmesi talep edildi.

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, bazı sanıklar için de değişik oranlarda hapis cezası istendi. Aralarında Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren'in de bulunduğu 96 sanığın TCK'nın 314/2'inci maddesi uyarınca ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçundan ceza verilmesi istendi. Buna göre sanıkların 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları öngörülüyor.

FİRARİ SANIKLARIN DURUMU
Mütalaada, dosyasının ayrılması istenen eski MİT görevlisi Özel Yılmaz hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı belirtildi. Savcıya göre; haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklar Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Turan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin dosyası ayrılmalı.

BERAATİ İSTENENLER
Mütalaada, Danıştay dosyası sanıkları Salih Kurter ve Süleyman Esen ile Ümraniye'deki gecekonduda ele geçirilen el bombalarının bulunduğu evde kiracı olarak kalan Ali Yiğit'in beraatine karar verilmesi öngörüldü. Mütalaada, dava açıldıktan sonra yaşamanı yitiren İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan'ın da dosyalarının ölüm nedeniyle ayrılması talep edildi. Yine Adem Uzun ve Erdal İrten'in de beraati istenilen mütalaada, Ayhan Parlak ve Oğuzhan Arslan hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı kaydedildi.

6 TAHLİYE
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz yargılanan 19 sanık hakkında ''yakalama'' kararı çıkarılmasını, 6 tutuklu sanığın da tahliyesini istedi. Pekgüzel, aralarında Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, eski sendika yöneticisi Mustafa Özbek, Muhittin Erdal Şenel, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Prof. Dr. Erol Manisa, eski rektörler Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran ile Ferit Rıza Bernay ve Ferit İlsever'in de aralarında bulunduğu tutuksuz yargılanan 19 sanık hakkında yakalama kararı verilmesini talep etti.

Pekgüzel, mütalaasında tutuklu yargılanan Fatma Cengiz, Bülent Sarıkahya, Ulaş Özel, Oğuz Bulut, Mehmet Zekeriya Öztürk ve İbrahim Özcan'ın da tahliyesine karar verilmesini istedi.

TUNCAY GÜNEY: ''ERGENEKON DAVASI BİR PROJEYDİ BİTTİ'' - Tıklayınız http://www.mirhaber.com/haber.php?haber_id=46076



Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://gundem.milliyet.com.tr/ergenekon-davasi-nda-flas-gelisme/gundem/gundemdetay/19.03.2013/1681900/default.htm


Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,340 µs