En Sıcak Konular

METİN SEREZLİ VEFAT ETTİ

11 Mart 2013 09:07 tsi
METİN SEREZLİ VEFAT ETTİ Uzun süredir tedavi gören tiyatronun duayen isimlerinden Metin Serezli, hayatını kaybetti.Yıldız bir futbolcu olmanın eşiğinden döndüğü hayata yıldız bir aktör olarak veda etti... Anma töreni istemedi...

Sahnenin centilmen aktörüne son veda

Uzun süredir tedavi gören tiyatronun duayen isimlerinden Metin Serezli, hayatını kaybetti. Serezli, Salı günü sevenleri tarafından uğurlanacak...

Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Metin Serezli dün yaşamını yitirdi. 2.5 yıldır akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören 79 yaşındaki Serezli'nin cenazesi 12 Mart salı günü Teşvikiye Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Serezli'nin eşi tiyatro sanatçısı Nevra Serezli yaptığı açıklamada sanatçıyı dün sabah 07.00 sıralarında kaybettiklerini, vefat ettiği sırada kendisinin ve oğlunun yanında olduklarını belirtti. Serezli'nin oğlu Murat Serezli ise gazetecilere yaptığı açıklamada "Uzun zamandır tedavi görüyordu. Son bir ayda rahatsızlığı ilerledi. Annem metanetli olmaya çalışıyor" dedi.
'Dünya güzeli bir insandı'
Serezli'nin evine gelen oyuncu Aydemir Akbaş da 32 yıllık dostunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını anlattı: "Öyle böyle eğlencesine bir dostluk değil. Dünya güzeli bir insandı. Hayatta mutlu olmak istiyorsan öyle bir arkadaş ve dost seçeceksin. Galiba sıra bize geliyor... O aklına hiç kötü şeyler getirmez, insanlara moral verirdi."
Serezli'nin ailesine taziye ziyaretinde bulunan Haldun Dormen, "Dormen tiyatrosunu aşağı yukarı beraber kurmuştuk. Söyleyecek laf bulamıyorum" dedi.  Oyuncu İzzet Günay da "Tiyatroya beraber başladığımız, o maceraya başladığımız gruptan olan Metin, çok değerli bir oyuncuydu" diye konuştu.
Oyuncu İnci Türkay "Nevra Hanım çok iyi değil tabii. Metin abi onun her şeyiydi. Haberi alınca Nevra Serezli'yi aradım. 'Yanlış haberler' dedim. 'Ne yanlışı, doğru. Gitti' dedi. Onlar benim ailem. Öyle bir aileydik. Kabullenemiyorum" dedi.

Sevenleri yasa boğuldu
Metin Serezli'nin ölümü 7'den 70'e tüm sevenlerini yasa boğdu. Gün boyu twitter'da trend topic olan sanatçının fanatik taraftarı olduğu Fenerbahçe Spor Kulübü de taziye mesajı yayınladı. İşte sevenlerinin Serezli için paylaştığı mesajlar:
Nedim Saban: Oyuncu değil tiyatrocuydu Metin Serezli. Dekorcusundan gişecisine kadar tiyatro ailesinin babasıydı.
Ayşegül Aldinç: Metin Serezli sanatı ve aile yaşantısıyla nesillere örnek olacak değerde bir güzel insandı. Gönlümüzde hep öyle kalacak.
Nazan Öncel: Metin Serezli'mizi kaybetmişiz, çok üzgünüm. Ailesinin, Nevra Serezli'nin, Türk tiyatrosunun ve hepimizin başı sağ olsun.
Levent Kazak: Metin Serezli sadece oyuncu-yönetmen değil, Türk tiyatrosunda bir dönem, bir ekoldü. Hocaydı, farce'ın büyük ustasıydı.
Demet Akbağ: Kayıplarımızın yeri asla dolmayacak. Metin Serezli de onlardan biri. Aileye ve tum sevenlerine sabırlar diliyorum.

Başbakan'dan taziye
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Metin Serezli'nin vefatı dolayısıyla yayınladığı mesajında "Bütün hayatını sahnelere adayan Metin Serezli, tiyatro sanatının gelişmesi ve geniş kitlelere yayılmasında çok büyük emek harcamış seçkin bir tiyatro sanatçısı olarak sanatseverlerin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir" dedi.
CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise yaptığı yazılı açıklamada "Tiyatro, sinema ve sanat dünyamız bir ustasını daha kaybetti. Metin Serezli'yi sahnede, perdede ve ekranlarda saygıyla sevgiyle izledik" ifadesini kullandı.[1]

Futbol, tenis, kayak! Spora adanmış ömür

Yıldız bir futbolcu olmanın eşiğinden döndüğü hayata yıldız bir aktör olarak veda etti Metin Serezli... Anma töreni istemedi... Hafızalarda hep sahnelerin 'centilmen'i olarak yaşayacak...

Yıl 1951, 17 yaşında iki delikanlı bugün Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun bulunduğu arsada top oynuyor. İki kişi yaklaşıyor yanlarına, bir süre seyrettikten sonra birine "Fenerbahçe'de genç takımda futbol oynar mısınız?" diye soruyorlar. Kendini bildi bileli Fenerbahçeli olan genç için mucize gibi bir soru bu... Uça uça kabul ediyor. Yıllar geçip Macar teknik direktör Lazslo Szekelly tarafından seçim yapmaya zorlanmasa, belki onu da o zamanlar kulüpte ona abilik yapan Lefter gibi sahalarda tanıyacaktık. Öyle olmadı, Metin Serezli'nin adı tiyatro tarihine yazıldı...

Fener mi sahne mi?
1934 yılında İstanbul'da dünyaya geldi Metin Serezli. Atatürk Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Fenerbahçe genç takımla beraber okul takımında da futbol oynuyor, tiyatro kulübüne devam ediyordu bir yandan. Fakat Fenerbahçe dergisine verdiği röportajda aktörlüğü becerebileceğini hiç tahmin etmediğini anlatıyordu. Futbolda top her zaman ayağının altında, onun kontrolündeydi. Sahneye o kadar hakim olabileceğini sanmıyordu. Gelgelelim hocası Avni Dilligil aynı kanaatte değildi. İki provadan sonra "Sende ışık görüyorum." dedi ve itirazlarını dinlemeden Almanya'daki üniversitelerarası tiyatro festivaline katılacakları oyunda rol verdi Serezli'ye. Yıl 1953'tü ve hayatın ona hazırladığı sürprizler bundan ibaret değildi. Yaz başında Fenerbahçe'den haber geldi, Metin Serezli ile beraber iki kişiyi genç takımdan A takımına çağırıyorlardı. Rüya gibiydi her şey ama bir yandan Avni Dilligil'e verilmiş söz vardı. Metin Serezli teknik direktör Szekelly'den oyun için bir ay izin istedi ve hayatını değiştirecek cevabı aldı: "Ya teatro ya futbol... Gidersen bir daha gelme."

Üç yıl futbol oynadı
"Hayatımda hiçbir onur Fenerbahçe'de oynadığım üç senenin bana verdiği onur kadar büyük değildir." dese de sözünü tutmak zorundaydı, cevabı 'Tiyatro' oldu.
İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu'nda amatör olarak başladığı oyunculuğa, 1955'te Dormen Tiyatrosu'nun ilk oyunu olan "Papaz Kaçtı"  ile profesyonel olarak devam etti. Ekipte Haldun Dormen, Erol Günaydın, Erol Keskin gibi isimlerin yanı sıra 1957'de evlenip dokuz yıl evli kalacağı Nisa Serezli de vardı. Metin Serezli, bu arada provaların yoğunluğundan Hukuk'u bırakıp İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'ne girmişti. Bir ara Sanat Tarihi bölümünde de okudu.
Oyunculuğa uzun süre Dormen Tiyatrosu'nda devam etti. Brecht'lerle, Gogol'lerle, ünlü müzikaller, tabii ki Ray Cooney komedileriyle geçen bir dönem... 1971'de Altan Erbulak ile birlikte Çevre Tiyatrosu'nu kurdu. Bu kez yanında, 1968'den bugüne hayatını paylaşıp hep ideal çift olarak görüleceği, iki oğlunun annesi Nevra Serezli de vardı.
80'lerde yeniden Dormen Tiyatrosu'na dönen Metin Serezli, son yıllarda da Tiyatro İstanbul ve Tiyatrokare'de sahneye çıktı. 100'den fazla oyunda rol aldı, 28 oyun ve 5 müzikal yönetti.

Madalyalı tenisçi
Yeşilçam'da da şansını denedi ama 50'den fazla filmde oynadığı halde 'jön prömiye' olmadı, ikinci adam rollerinin vazgeçilmez aktörüydü. Çünkü tiyatroydu hayatının bir numarası. Filmler, diziler ona ayak uydurduğu sürece vardı. Avni Dilligil, Afife, Üniversiteler Birliği, İsmail Dümbüllü ve Lions en iyi oyuncu ödüllerine sahip oldu.
Futboldan hiç vazgeçmedi... 50 yaşına kadar haftada üç gün eski milli takım oyuncusu arkadaşlarıyla maç yapmaya devam etti, ayağı sakatlandıktan sonra da tutkun taraftarlığa... Futbol bitti, tenis başladı. Hem de madalyalar kazanacak kadar ciddi... Eşi Nevra Serezli ile beraber kayak yapmak da hayatının vazgeçilmezlerinden biriydi.
Ne yazık ki bir vazgeçilmezi daha vardı ama: 28 yaşından beri içtiği sigara. Nevra Serezli "Alışkanlıklarına bağlıdır" diye anlatıyordu bir röportajda eşini. Aynı koltukta oturmayı, aynı bonfileyi yemeyi, aynı elbiseleri almayı severmiş, vazgeçemezmiş sevdiği şeylerden. 2009'da Tuluhan Tekelioğlu'na verdiği röportajda "Sigarayı bırakmak istemiyorum" diyordu; "Bırakamıyorum değil. Muhakkak zararını görüyorumdur." Zararları iki sene sonra kendini göstermeye başladı yazık ki. 2011'de akciğer kanseri teşhisi kondu usta aktöre... Tiyatrokare'de provalarına başladığı oyundan ayrıldığını, tedaviye başladığını duyduk önce... Sahnelere döneceği günü beklerken de durumunun kötüye gittiğini...

Vasiyeti törensiz uğurlanmak
Pazar sabahı da saat 07.00'de yıldız bir futbolcu olmanın eşiğinden döndüğü hayata yıldız bir aktör olarak veda etti Metin Serezli... Anma töreni istemedi... Yarın öğle vakti Teşvikiye Camii'nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na uğurlanacak. Hafızalarda ise hep güleryüzüyle, zarif, beyefendi kişiliğiyle, sahnelerin 'centilmen aktörü' olarak yaşayacak...(ASU MARO-MİLLİYET) [2]


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ

[1] http://magazin.milliyet.com.tr/sahnenin-centilmen-aktorune-son-veda/magazin/magazindetay/11.03.2013/1678722/default.htm 

[2] http://magazin.milliyet.com.tr/futbol-tenis-kayak-spora-adanmis-omur/magazin/magazindetay/11.03.2013/1678725/default.htm



Bu haber 1,500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,391 µs