En Sıcak Konular

KANDİL-ÖCALAN ÇATLAĞI

1 Mart 2013 22:59 tsi
KANDİL-ÖCALAN ÇATLAĞI Görüşme notları Kandil ile Öcalan arasındaki görüş farklılıklarını ortaya koydu.

Kandil- Öcalan çatlağı!

Görüşme notları Kandil ile Öcalan arasındaki görüş farklılıklarını ortaya koydu.

Abdullah Öcalan ile İmralı heyetinin yaptığı görüşmenin kayıtlarının yayınlanması ile İmralı sürecinde tarafların pozisyonu daha net olarak açığa çıktı. Notlar, PKK'nın sınır dışına çekilmesi konusunda Kandil ve hükümetin talepleri arasında sıkışan Öcalan'ın ortaya attığı önerilerin "çekilme" sorununa çözüm getirip getirmeyeceği sorusunu gündeme getirdi.

Sürecin kamuoyuna duyurulmasından bu yana geçen 2 aylık sürede, sınır dışına çekilme konusundaki itirazlarını dile getiren PKK yönetiminin; önerilerinin yer aldığı bir metni BDP heyeti aracılığıyla Öcalan'a gönderdiği ortaya çıktı.

Görüşme sırasında Sırrı Süreyya Önder'in, Öcalan'a okuduğu ve çok az bir kısmına notlarda yer verilen öneri metninde, Kandil'in "sınır dışına çekilme ve Anayasa" konusundaki farklı görüşleri dikkat çekti.

"TASFİYE" KORKUSU

Görüşme notlarına göre PKK, "iki taraflı ateşkes olması halinde bile çekilme için en az 2 yıllık bir süreye ihtiyaç duyduğu" mesajını gönderdi. PKK'nın bu konudaki "kaygıları"nın çeşitli nedenleri var.

Bunların en başında 1999'da PKK'nın sınır dışına çekilmesi sırasında yapılan operasyonlarda 300 civarında PKK'lının öldürülmesi geliyor. Ayrıca boşalttığı alanlara devlet güçlerinin yerleşeceği endişesini taşıyan PKK, sürecin başarısız olması halinde tekrar sınırı geçerek bu alanlara yerleşmede yaşayacağı güçlükler nedeniyle bir tür "tasfiye" korkusu yaşıyor. 

"KANDİL KARAMSAR, AŞARLARSA İYİ OLUR"

Kandil'in bu mesajına karşılık Öcalan, Başbakan'ın verdiği "çekilme sırasında askeri operasyon olmaz" güvencesinin yetmeyeceğini ve çekilmenin Meclis kararı ile olacağını belirtti. Öcalan ayrıca çekilen alanlara JİTEM ve korucuların yerleşmemesi için de komisyonlar kurulması gerektiğini söyledi. 

Öcalan, Sırrı Süreyya Önder'in, "Parlamentonun yetkisi ve işlevi yok" itirazına rağmen, "Komisyonlar kurulacak. Hakikat Komisyonu da kurulacak. Akil adamlar denetiminde olacak" dedi. Öcalan'ın Kandil'in, "onların savaş sistemine katılmadığını düşündüğünü" belirtmesi ve bunun için onlara kızdığını söylemesi, "Kandil karamsar, aşarlarsa iyi olur" sözünü sarf etmesi, çekilme konusundaki yaklaşım farkına Öcalan'ın tepkisini gösterdi.

Öcalan'ın, "Ne PKK'nin sandığı gibi ne AKP'nin sandığı gibi bir çekilme olur" demesi de, Meclis kararı ve komisyonlar konusundaki sıkıntıyı ortaya koydu. Öcalan'ın açıklayacağı yol haritası metninde de Meclis kararı ve komisyon şartını ileri sürmesi durumunda hükümetin yaklaşımı İmralı 
sürecinin kaderini tayin edici nitelikte olacak.

ANAYASA VE "STATÜ" MESELESİ

Önder'in, PKK'nın Anayasa'da "Kürt halkının varlığının zikredilmesi" görüşünü aktarması ve Öcalan'ın buna "Anayasa'da din ve etnisite olmaz" karşılığını vermesi de başka bir görüş ayrılığını gösterdi.

Görüşme, Kürt hareketinin süreçten temel beklentisi haline gelen "Kürtlere statü" konusundaki farklı bakışı da ortaya koydu. Öcalan'ın demokratik özerklik talebinden vazgeçerek "AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na konulan çekincenin kaldırılmasını" gündeme getirmesine karşılık, BDP'li Önder'in, "Çekincenin kaldırılması yetmez. İç hukukta düzenleme yapılmalı" demesi dikkat çekti.(Kemal Göktaş - VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/kandil-ocalan-catlagi/518502/1/Gundem


Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,576 µs