En Sıcak Konular

ERDOĞAN'DAN DÜNYA'YA ''SİYONİZM'' BOMBASI

1 Mart 2013 22:34 tsi
ERDOĞAN'DAN DÜNYA'YA ''SİYONİZM'' BOMBASI Başbakan’ın siyonizmle faşizmi denk tutması deprem etkisi yarattı. BM, Beyaz Saray ve ırkçılıkla mücadele dernekleri tepki gösterdi.

Dünyada 'Erdoğan' krizi!

Erdoğan'dan dünyaya 'Siyonizm' bombası

Başbakan'ın siyonizmle faşizmi denk tutması deprem etkisi yarattı. BM, Beyaz Saray ve ırkçılıkla mücadele dernekleri tepki gösterdi.

'Tıpkı siyonizm gibi, tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi, İslamofobinin de bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır...'

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin eşbaşkanı olduğu 5'inci Medeniyetler İttifakı zirvesindeki konuşmasındaki bazı cümleler dün dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri oldu. İsrail, Yahudi milliyetçiliği anlamına gelen Siyonizm ile faşizmin aynı kefeye konulduğunu belirterek Erdoğan'a çok ağır sözlerle yüklendi. İsrail medyasının Erdoğan'ın açıklamalarını flaş haber olarak duyurmasının ardından Başbakan Netanyahu, hem twitterdan hem de internet sitesinden yazılı bir açıklama yayınladı.

Netanyahu kınadı

Netanyahu, "Bu karanlık ve yalan ifade, dünyada artık var olmadığını zannettiğimiz bir düşüncedir. Şiddetle kınıyorum' dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Erdoğan'ı 'cahil' olmakla suçladı. Tepkiler bununla da kalmadı. Beyaz Saray'ın günlük basın toplantısında da konu gündeme geldi.

Beyaz Saray: Hatalı

Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor, "Erdoğan'ın Siyonizmin bir insanlık suçu olduğu yorumunu reddediyoruz. Bu yorum saldırgan ve hatalıdır" dedi. Vietor, 'Tüm inançlardan, kültürlerden ve görüşlerden herkese, nefret eylemlerini kınama ve çağımızda yaşanan farklılıkların üstesinden gelme çağrısı yapıyoruz' ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ziyareti öncesi bir Obama yönetimi yetkilisi de şunları söyledi: "Açık söylemek gerekirse Siyonizm'i bir insanlık suçu olarak nitelendirmek fazlasıyla saldırgan bir tavır. İlişkilerimiz üzerinde aşındırıcı bir etkisi var. Dışişleri Bakanı'nın bunları duymakla ne büyük bir hayal kırıklığına uğradığımız konusunda çok açık olacağına eminim."

Ahmedinecad benzetmesi

Viyana'daki zirvede Erdoğan'ı hemen kürsünün yanındaki koltuktan dinleyen BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da tepki gösterdi. BM Genel Sekreteri'nin sözcüsü, "Çevirisi doğru yapıldıysa, bu sadece yanlış olmakla kalmaz, Medeniyetler İttifakı'nın dayandığı temel prensiplerle de çelişir" dedi. Ban Ki-mun'un ofisinden yapılan açıklamada "Sorumlu liderlik başlığı altında yapılan bir toplantıda böylesine yaralayıcı ve bölücü yorumlar yapılması talihsizlik" denildi. Yahudi örgütleri ADL, B'nai Brith International, American Jewish Commitee de tepki gösterdi. Moskova Başhahamı ve Avrupa Hahamlar Konferansı Başkanı Pinchas Goldschmidt, "Erdoğan anti-Siyonizm'i anti-Semitizmle bir tutarak Ahmedinecad seviyesine inmiştir' dedi.

Arkadaşı da tepki gösterdi

Başbakan Erdoğan'a, Aksaray Meslek Yüksek Okulu'nda dört yıl birlikte okuduğu sınıf arkadaşı Rafael Sadi de tepki gösterdi. Sadi, "Resmen vede alenen nefret suçu işlediğinin farkında değil midir acaba?" dedi.

Siyonizm nedir?

BM Genel Kurulu 1975 yılındaki kararında siyonizmin bir tür ırkçılık olduğuna hükmetmişti. Ancak 1991'de bu karar kaldırıldı. Siyonizm, Filistin'de Yahudiler için yeniden bir vatan kurulmasına destek veren uluslararası Yahudi siyasi hareketine verilen isimdi. İsrail'in kurulmasından beri Siyonist hareket de şekil değiştirerek İsrail devletinin desteklenmesi amacı ile bir tür milliyetçilik olarak varlığını sürdürüyor. Başlangıçta, asimilasyona ve Yahudilerin Avrupa'daki durumuna tepki sunan siyasi hareketlerden biri olan Siyonizm, hızla büyüdü ve soykırımın ardından da Yahudi hareketlerinde hakim oldu. Siyonist hareket, Macar gazeteci Theodor Herzl tarafından, Der Judenstaat (Yahudi Devleti) adlı eserinin yayımlanmasının ardından, 19'uncu yüzyılın sonlarında resmen kuruldu.

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/dunyada-erdogan-krizi/518700/1/gundem



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,194 µs