En Sıcak Konular

FABRİKA YEMİ İTHALATINA TZYMB VE CEYHAN ZİRAAT ODASI BAŞKANLARI NE DİYOR?

1 Mart 2013 21:42 tsi
FABRİKA YEMİ İTHALATINA TZYMB VE CEYHAN ZİRAAT ODASI BAŞKANLARI NE DİYOR? Ülkemiz kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen sayılı ülkelerden biri olduğu halde sap samanın yurt dışından ithalini yapıyorsa yemin ithal edilmesine de pek şaşırmamalıyız.

Fabrika Yemi İthalatına TZYMB ve Ceyhan Ziraat Odası Başkanları Ne Diyor?

Yem fabrikalarının fahiş fiyat uyguladıklarını ileri süren hayvancılık sektörünün sap, samanda olduğu gibi fabrika yemi ithalatında da gümrük vergilerinin indirilmesi gerektiğini ileri süren sektör yetkililerinin görüşlerini bundan önceki iki yazımızda dile getirmiştik.

Fabrika yemi ithalatının yapılıp yapılmaması konusunda görüşlerine başvurduğumuz Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Sayın Yavuz Tezcan:

Ülkemiz kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen sayılı ülkelerden biri olduğu halde sap samanın yurt dışından ithalini yapıyorsa yemin ithal edilmesine de pek şaşırmamalıyız. Yapılan uygulamalarının yanlış plansız ve programsız hareketi samanın aşırı pahalanmasına ülkede saman arayışına ve bunun sonucu ithal edilmesine kadar gitmiştir. Şimdi söz konusu yem e gelmiştir. Mazot gübre fiyatlarının devamlı artması devlet desteğinin yetersiz kalması sonucu yem fiyatları bir türlü düşürülememiştir. Devlet bu sorunu çözmek için çiftçi ve yine çiftçiyi temsil eden ziraat odaları ile görüşülerek ortak bir karar alınmalıdır. İthalat en son çözüm olarak düşünülmeli en azından yem hammaddesinin ithalatında vergi indirimlerine gidilerek yem üreticileri desteklenmelidir. Doğru ve kararlı adımlar atıldığında görülecektir ki ucuz yem hayal olmaktan çıkacaktır, diyor.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Sayın Fehmi Kiraz:

Ülkemizde yıllardan beri tarım yanlış yönetilmektedir. Uygulanan politikalar Türk tarımına köklü çözüm getirecek cinsten değildir.

21. yüzyıl ve bilgi çağına gelmişseniz, tarımda da bazı temel altyapı ve problemleri çözmüş olmanız gerekmektedir.
Türkiye'de hala ekonomik olarak sulama yapabilecek 3,5 milyon hektar tarım alanına Devlet olarak yatırım yapılıp çiftçilerimiz tarlalarını sulayamıyorsa, miras sorunundan dolayı topraklar parçalanıyorsa, verilen destekler yapısal ve yeterli değilse, tarımsal girdi ve çıktılarda gerektiğinde fiyat ayarlaması yapabilecek bir yapınız kalmamışsa Türk tarımında ve sektörde sorunlar devam edecektir.
Tarımsal girdi maliyetleri çok yüksektir. Bundan dolayı da çiftçimiz kar edememekle birlikte ürün fiyatları Dünya piyasasına göre az da olsa yüksek olabilmektedir.
Hayvancılığın en önemli girdi maliyeti yem maliyetidir. Yanlış politikaların yanında yem maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı da hayvancılığımız sıkıntılı zamanlar geçirmektedir. Burada fabrika yemlerinin ithalat vergilerinin düşürülüp yemin daha ucuz ithal edilip hayvancılığı sürdürmek köklü bir çözüm üretmez. Dışarıdan hayvan ithal etmeye başladığımızda ithal edebileceğimiz ülkelerde hayvan fiyatları ikiye katlanmıştı, aynı şeyin yemde de olabileceğini düşünmek gerekir.
Kendi çiftçimizi, yem sanayicimizi ve hayvan yetiştiricilerimizi değişik kalemlerde ve yeterli oranlarda sübvanse edip destekleyebilirsek yabancı üretici ve sanayicisini desteklememiş olacağız ve bununda milli ekonomiye katkısı olacaktır.
Esas köklü çözüm verimli topraklarımızı kaliteli ve temel politikalar geliştirerek işleyebilmekte ve üretebilmektedir.
Tarımda girdileri düşürecek tedbirler almak ve daha ucuza yem bitkileri ve yem hammadde ürünlerini yetiştirmek, sulama problemlerinin bir an önce çözülmesi, destek politikalarının düzgün oluşturulabilmesi gibi temelde sorunlara el atıp gıda güvencesi anlamında geleceğimizi planlamamız gerekmektedir, diyor.

Çapar Kanat   

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

https://twitter.com/caparkanat

Çiğ Sütü Kaynatarak Yoğurdumu Evde Yapıyorum



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,667 µs