En Sıcak Konular

TÜRKİYE'NİN YÜZDE KAÇI ''BEN TÜRKÜM'' DİYOR?

19 Şubat 2013 22:12 tsi
TÜRKİYE'NİN YÜZDE KAÇI ''BEN TÜRKÜM'' DİYOR? “Kendinizi etnik olarak nasıl tanımlarsanız?” sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 54,8’i ‘Türk’, yüzde 6,3’ü ‘Kürt’ cevabını verdi. Etnik kökenin ne anlama geldiğini bilmeyenlerin oranı ise geçtiğimiz yıla göre artarak yüzde 17,3 oldu.

'Türkiye'nin yüzde kaçı Türk?'
 
Etnik köken araştırmasından çarpıcı sonuçlar

Kadir Has Üniversitesi'nin 5'inci kez yaptığı, "Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması"na göre katılımcıların yüzde 54,8'i kendini "Türk" olarak tanımlıyor.

26 ilde 1000 kişinin katıldığı araştırmada, "Terör sorununun çözümü için kimseyle görüşülmemelidir" diyenlerin oranı 2011 yılına göre artarak yüzde 55,5 oldu. 2012 yılında görüşülen kişilerin yarıya yakını (yüzde 46,9) Türkiye'nin bölünme tehlikesi altında olduğunu belirtti. Ordu hala en çok güvenilen kurum olma özelliğini sürdürürken, araştırmada, kadına karşı şiddete yönelik bakış açısı incelendiğinde, "kadına şiddeti hiçbir şart altında hoş görmem" diyenlerin oranı yüzde 93,2 çıktı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan araştırmada şu veriler dikkat çekti:

YÜZDE 54 TÜRKÜM DİYOR

"Kendinizi etnik olarak nasıl tanımlarsanız?" sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 54,8'i 'Türk', yüzde 6,3'ü 'Kürt' cevabını verdi. Etnik kökenin ne anlama geldiğini bilmeyenlerin oranı ise geçtiğimiz yıla göre artarak yüzde 17,3 oldu.

TERÖR SORUNUNU ASKER ÇÖZER

Terör sorununu çözmede askeri yöntemlerin kullanılması gerektiğini düşünenlerin oranı bir önceki yıla göre daha da artış göstererek yüzde 50,1 oldu. "Terör sorununun çözümü için kimseyle görüşülmemelidir" diyenlerin oranı 2011 yılına göre artarak yüzde 55,5 oldu.

BÖLÜNME TEHLİKESİ HİSSEDİLİYOR

2012 yılında görüşülen kişilerin yüzde 46,9'u Türkiye'nin bölünme tehlikesi altında olduğunu söylerken, kendini Sosyalist ve Cumhuriyetçi olarak tanımlayan kesimde bu düşüncenin en yaygın olduğu dikkat çekmekte. Aynı sorgulama etnik kökene göre yapıldığında, kendini Türk olarak tanımlayanların yaklaşık yarısı Türkiye'nin bölünme tehditi altında olduğunu söylerken, Kürt olarak tanımlayan her 10 kişiden 4'ü bölünmeyi tehdit olarak gördü.

HÜKÜMETİN KÜRT SORUNU KARNESİ

2012'de hükümetin Kürt sorunu konusundaki politikalarını başarılı bulma oranında da azalma görüldü. Hükümeti bu konudaki başarısız bulma oranı da 2011'de yüzde 39,7'den 2012'de yüzde 50,5'a yükseldi. 2012 yılında 2011'den farklı olarak, BDP ve PKK'nın Kürt halkını temsiliyet oranlarında bir düşüş görüldü. BDP'nin Türkiye'de yaşayan Kürtleri temsil edebilme oranı, son üç yılın en düşük düzeyinde oldu. Diğer taraftan, aynı sorgulama sadece Kürtler arasında yapıldığında BDP'nin temsiliyet oranının yüzde 58,7'ye yükselttiği gözlemlendi. Araştırmaya katılan her 5 kişiden 4'ü Abdullah Öcalan'ın PKK ve BDP üzerinde etkili olduğunu belirtti.

TÜRK ORDUSU GÜVENİLİR KURUM

Kurumlara güven sıralamasında 'Ordu' 2012 yılında da yüzde 56,3 ile liderliğini sürdürdü. Ordu'yu, yüzde 53,7 ile Cumhurbaşkanlığı ve yüzde 47,9'la Başbakanlık izledi.

DIŞ POLİTİKA BAŞARISINDA DÜŞÜŞ

Araştırmaya katılanların yüzde 34,7'si hükümetin dış politika performansını başarılı buldu. Türkiye'nin Ortadoğu'daki gelişmeler karşısında izlediği politikaları başarılı bulanların oranı 2011 yılına göre azalırken, bu konu ile ilgilenmediğini belirtenlerin oranında artış görüldü.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/turkiyenin-yuzde-kaci-turk/515972/1/gundem


Bu haber 1,709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,731 µs