En Sıcak Konular

FAZIL SAY DAVASI'NIN MÜDAHİL İSMİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

14 Şubat 2013 22:09 tsi
FAZIL SAY DAVASI'NIN MÜDAHİL İSMİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA Fazıl Say’ın önümüzdeki günlerde görülecek olan “dini değerlere hakaret” davasının müdahillerinden Ali Emre Bukağılı konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı.

Fazıl Say davası  hakkında önemli açıklamalar!

Piyanist Fazıl Say hakkında twitter sosyal paylaşım sitesi üzerinden “dini değerleri alenen aşağılama” (TCK 216/3) suçundan açılan ceza davasının ikinci duruşması Pazartesi günü Çağlayan Adliyesi’nde İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Fazıl Say’ın önümüzdeki günlerde görülecek olan “dini değerlere hakaret” davasının müdahillerinden Ali Emre Bukağılı  konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı.
İlk duruşmada sanık Fazıl Say ve müştekiler ifadelerini verdiler, dava sonunda müştekilerin müdahillik taleplerinin kabulüne karar verildi, tarafların delillerini sunmaları için süre verildi.

Davanın ilk duruşmasından sonra önemli bir gelişme yaşandı. Fazıl Say’ın avukatlarından ikisi DHKP-C soruşturması kapsamında gözaltına alındı, bunlardan Talyan Tanay tutuklandı, Efkan Bolaç ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu davada özellikle marjinal sol kesimin Fazıl Say’a gerek duruşmaya gelerek gerekse kendi yayın organlarında destek çıktığı gözlendi.

Oysa dava konusu Fazıl Say’ın dünyanın en yaygın olarak kullanılan bir sosyal paylaşım sitesi olan twitterdan yazdıkları yazılar gerçekten dini değerlere ve İslam inancını benimseyen insanlara yönelik çok ağır hakaret, küfür ve aşağılama cümleleri içeriyor. Fazıl Say’ın dava konusu twitterdan şunları yazdığı ve paylaştığı yazılar şunlar: “Nerede y.vşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı”, “Tanrı… uğruna hayvanlaşıp öldüreceğin bir şey mi”, “Müezzin 22 saniyede okudu akşam ezanını… ne acelen var, sevgili?, rakı masası?”, “cenneti ala meyhane midir… cenneti ala kerhane midir?”

Bu yazılar nedeniyle medyada ve internette adeta infial oluştu ve inançlı veya inançsız insanlar arasında barışı zedeleyici tartışmalar, sözlü, yazılı kavgalar yaşandı.

Kamuoyu, Fazıl Say’ın yazdıklarından hareketle bazı basın yayın organlarındaki küfür ve hakaretlerin ifade özgürlüğü kapsamında sunan tamamen bir çarpıtma mahiyetindeki haberlere tanık oldu. Oysa ifade özgürlüğünün bir başkasının şahsına veya inanç değerlerine hakaret ve küfür etme hakkı vermediği bilinen bir gerçek.

Fazıl Say davasının müdahillerinden Ali Emre Bukağılı bu dava ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:

“Hiçbir hukuk sisteminde hakaret etme veya suç işleme özgürlüğünden bahsedilemez. Yapılan bazı yayınlarda Fazıl Say’a dava açılması Türkiye’ye özgü çok istisnai bir durummuş havası estirilmeye çalışılmaktadır. Oysa dünyadaki tüm hukuk sistemlerinde özellikle din gibi hassasiyeti olan konularda hakaret etmek o ülke yasaları tarafından suç olarak düzenlenmiştir. Bu konudaki emsal AİHM kararlarını ve Yargıtay kararlarını dava dosyasına sunduk. Dolayısıyla hiç kimsenin ve tabi Fazıl Say’ın da suç işleme ayrıcalığı olamaz. 


Herkesin birbirine ve özellikle inanç değerlerine saygılı olması barış içinde birlikte yaşamanın en temel gereğidir. Kanaatimce Fazıl Say inançlı insanlardan özür dilemeyerek, yaptığının arkasında durarak en büyük hatayı yapmıştır, bununla da yetinmemiş benzer agresif ve hakaretamiz sözlerini sürdürmüştür. Kanunlar uygulanmak için yapılır, şayet kanun uygulanmazsa bu durum suçluları cesaretlendirecekdir. Bu dava ile ilgili olarak da adalete güveniyorum.”


Haber - Kemal Bayrak


Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,490 µs