En Sıcak Konular

PAPA'YA YAHUDİLER Mİ DOKUNDU?

14 Şubat 2013 23:53 tsi
PAPA'YA YAHUDİLER Mİ DOKUNDU? Papa'nın istifasıyla birlikte Katolik dünyası bir kez daha çalkalandı. Herkesin merak ettiği istifanın arkasında yatan gerçek nedenlerdi.

Papaya, Yahudiler mi dokundu?

Papa'nın istifasıyla birlikte Katolik dünyası bir kez daha çalkalandı. Herkesin merak ettiği istifanın arkasında yatan gerçek nedenlerdi. Genellikle izahlar Papa'nın hastalığı ve yaşlılığının üzerinden yapıldı. Bununla birlikte, nedenlerin bir kombinasyon veya bileşke olduğu da bir gerçek. Papa Gregory'nin 1415 tarihinde ilk istifa eden papa unvanı almasından sonra Kilise çalkalanmış ve Vatikan bölünmeyle karşı karşıya kalmıştı. Bundan dolayı Katolik çevrelerde Papa'nın istifası genellikle şeamet/kötümserlik nedeni olarak algılanır. 16'ıncı Benediktus'un istifasından sonra da Vatikan yeniden çalkalanabilir. Zira Kilise içinde çekişen çok farklı odaklar ve mihraklar var. Gizli cemiyetlerin dışında liberaller, muhafazakârlar, İsrail yandaşları ve karşıtları ile birlikte Vatikan cadı kazanını andırıyor. Dolayısıyla yabancı gazetelerin de temas ettiği gibi 16'ıncı Benediktus'un ani istifası komplo teorilerini akla getirmiştir. Vatikan entrikaların yuva kurduğu bir kurum. Birçok sırrı gizlemeye çalışsa da bu tür istifalarla birlikte açığa çıkıyor. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz misali Papa'nın istifası içerde kaynayan kazanın bir habercisi. Peki! Sağlık nedenlerini bir yana bırakacak olursak; Papa neden istifa etti?

*

Bu konuda birkaç neden sıralanıyor. En önemli nedenlerin başında şüphesiz kilisenin imajı geliyor. Son yıllarda pedofili/sübyancılık meseleleriyle birlikte kilisenin imajı kırık dökük hale geldi. Bu skandal kilise içinde ve çevresinde büyük bir travmaya neden olmuştur. Lakin bu, rahipliğin/keşişliğin tabii bir sonucudur ve Ortaçağ'dan beri biriken ufunet gümbürtü ile patlamıştır. Kilisenin imajı yerle bir olmuştur. Kilisenin fıtrata aykırı yapılanması bu sonucu tevlit etmiştir. İstifanın ikinci nedeni ise baş uşağın basınla paylaşmış olduğu Vatikan'ın sırları. Ya da kiliseye göre boş boğazlıkları yani ağzını sıkı tutmamasıdır. Baş uşak Paolo Gabriele'in sızdırmaları 'Vatileaks' olarak tarihe geçmiştir. Wikileaks'dan sonra bir de Vatikan'ın skandallarını ve kirli çamaşırlarını ortaya seren sırlar faş olmuştur. Bu skandal rahip kardeşi Georg Ratzinger'in anlattığı gibi, Papa'nın ruhunu ve bedenini sarsmıştır. Adeta kimyasını bozmuştur. Dolayısıyla başını kilisenin skandalları yemiştir. Bu sızdırma Papa'nın itibarını sarstığı gibi Vatikan Başbakanı Tarcisio Bertone'a zarar vermiştir. Yoksa yaşlılığı ve hastalığı bir bahane. Nitekim, Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi istifanın nedeninin müzmin ya da ölümcül bir hastalık olmadığını beyan etmiştir.

*

Vatikan'ın labirentlerinde gizlenen hususlardan birisi de kurum içinde gizli yapılanmalar ve bu yapılanmalar çerçevesinde kanatların çekişmeleridir. Bu cemiyetlerden birisi Pius Kardeşliği'dir. Papa 16'ıncı Benediktus'un bu kardeşlikle alakası da istifasının muhtemel sırlarından birisidir. Bu cemiyetin başkanı olarak görülen Piskopos Bernard Fellay, Aralık 2012 tarihinde Yahudilerin kilisenin baş ve gerçek düşmanları olduğunu söylemiştir. Bu mesele ve benzerleri Vatikan içindeki düzensizlikler şeklinde ele alınıyor. Yahudilerin kilisenin baş düşmanı olduğu tanımı kilise içinde ve dışında bomba etkisi yaptığı gibi ilaveten büyük tepkilere neden olmuştur. Hatta Cizvit Rahip ve Sözcü Federico Lombardi açıklamayı 'kesinlikle kabul edilemez' olarak nitelendirmiştir. Acaba Papa'nın istifa nedenlerinden birisi İsrail yanlılarıyla karşıtları arasındaki bu gerilim midir? Alman ilahiyatçı Hans Küng de açık mektubunda yaptığı tenkitlerinde Papa'yı Yahudilere mesafeli durmakla ve karşı olmakla suçlamaktaydı. Papa bu gerilim arasında mı kaldı yoksa Yahudi karşıtı olduğu gerekçesiyle istifaya mı zorlandı? İsrail'e ve Yahudilere yakın çevrelerce ifşaat ve skandallarla istifaya mı zorlandı?

Bir başka muhtemel neden de, 2006 yılında Regensburg'da yaptığı İslam'la alakalı nahoş değerlendirmeler ve İslam'ın kılıç dini olduğu ve kılıçla yayıldığı yönündeki sözleriydi. Lakin kilise çevreleri istifanın gizli nedenleriyle alakalı ser verip sır vermiyorlar.

Papalığı yolların ayrılış noktasına getiren hususlardan birisi de mensuplarının cinsel tercihleri ve bu tercihler karşısında kilisenin tutumudur… Eşcinsel evlilikler konusunda kilise içinde muazzam bir gerilim ve ayrışma var. Vatikan dehlizleri ve girdaplarındaki çekişmeler Papa'nın bedenini ve ruhunu yormuştur. Vatikan Günlükleri'ni yazan John Thavis, Krismas gününde Papa'nın yorgun ve bitkin olduğunu ve çekilmeye can attığını söylüyor. Kimileri bu istifanın bir yıl öncesinden beri olgunlaştığını kaydediyor. Kilise yeniden bir yol çatına gelmiş görünüyor. Reformlar yapmadıkça ve genç bir papa bu yükün altına girmedikçe Vatikan toparlanamaz deniliyor. Reformlar ise kilise içindeki kanatların karpuz gibi ikiye ayrılmasına da neden olabilir. Bu istifadan sonra Vatikan dağılmanın arifesine gelebilir.

Mustafa Özcan - Milli Gazete

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Papaya_Yahudiler_mi_dokundu/13727#.UR1cvx3QAnE


Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,719 µs