En Sıcak Konular

ÇOK GÜZEL GÖTÜRÜYORLAR

14 Şubat 2013 23:38 tsi
ÇOK GÜZEL GÖTÜRÜYORLAR Yarısından fazlası yabancıların elinde olan bankalar geçen yıl 23 milyar 649 milyon TL kâr elde etti.

Çok güzel götürüyorlar!

Yarısından fazlası yabancıların elinde olan bankalar geçen yıl 23 milyar 649 milyon TL kâr elde etti. Böylece bankacılık sektörü bebek, yaşlı, genç, kadın, erkek farketmeksizin her vatandaşımızdan 315 TL kârı kasasına attı 

Türkiye'de bankaların önemli bir bölümü yabancıların elinde. Yabancılar, Borsada işlem gören bankaların hisselerinin de önemli bir bölümünü elinde tutuyor. Gittikçe yabancıların hâkimiyetine geçen sektör, Merkez Bankası'ndan çok daha fazla para basıyor!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, bankacılık sektörünün 2012 yılında yüzde 12.6 büyüdüğünü ve toplam aktiflerinin ise 1 trilyon 371 milyar TL seviyesine ulaştığını söyledi. Öztekin, ayrıca 2012 yılında bankacılık sektörü karının bir önceki yıla göre yüzde 19.2 oranında artışla 19 milyar 844 milyon TL’den 23 milyar 649 milyon TL’ye yükseldiğini bildirdi.

Bankacılık sektörünün toplam kredilerinin yılın üçüncü çeyreğinde gözlenen yavaşlamanın ardından son çeyrekte yüzde 5.2 artış göstererek tekrar ivme kazandığını ve Aralık 2012 itibarıyla 794.8 milyar TL seviyesine ulaştığını dile getiren Öztekin, 2012 yılında tüketici kredileri içinde en hızlı artan kredi segmentinin yüzde 15.9 ile ihtiyaç ve diğer tüketici kredileri olurken; konut kredilerinin de yüzde 15.4 artışla hemen onu takip ettiğini sözlerine ekledi.

Türkiye'de tasarruf oranı yüzde 14.1 

Öztekin, ülkelerin gelir düzeylerine ve bölgelere göre bakıldığında Türkiye’de yüzde 14.1 olan tasarruf oranının; OECD üyesi ülkelerde yüzde 17.3, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yüzde 19.2, Euro bölgesi ülkelerinde yüzde 20.1 olduğu, tüm gelir grupları ayrımına göre bakıldığında da hepsinden düşük olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Bankalar yabancı bankalara borçlu

Sektörün yurtdışı bankalardan temin ettiği borçların toplamı, yılsonuna göre 13.3 oranında, 13 milyar dolar artış göstererek Aralık 2012 itibarıyla 110.6 milyar dolara yükseldi. Türk bankacılık sektörünün gücünün, kaliteli ve seyyal aktif yapısının yanında güçlü öz kaynaklarından geldiğine dikkat çeken Öztekin, sektörün öz kaynaklarının 2012 yılında yüzde 25.7 seviyesinde, 37.2 milyar TL artarak 181.8 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.

Takipteki alacaklar 23.4 milyar TL

Takipteki alacakların 2011 yılsonuna göre 4.4 milyar TL artarak Aralık 2012 itibarıyla 23.4 milyar TL seviyesine yükseldiğini söyleyen BDDK Başkanı Mukim Öztekin, “Takipteki alacaklardaki artışta esas itibarıyla 2010 ve 2011 yıllarında çok güçlü artış gösteren kredilerin yaşlanmasının etkili olduğu değerlendirilmektedir. Nitekim canlı kredilerden izleyen çeyrekte takibe intikal edenlerin oranında 2012 yılında dramatik bir artış gözlenmemektedir” dedi. Önceki yılsonu ile karşılaştırıldığında takipteki alacaklarda en fazla artışın 1.7 milyar TL ile kurumsal/ticari kredilerde gözlenirken; anılan dönemde takipteki bireysel kredilerin 1.4 milyar TL, takipteki KOBİ kredilerinin ise 1.3 milyar TL artış gösterdiğini söyleyen Öztekin, takipteki bireysel krediler içerisinde ise en yüksek artışların 981 milyon TL ile ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinde ve 401 milyon TL ile kredi kartı alacaklarında görüldüğünü ifade etti.
 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,661209/cok-guzel-goturuyorlar



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,890 µs