En Sıcak Konular

FRANSA'DAN AFRİKA'DA MÜSLÜMAN KATLİAMI

15 Ocak 2013 23:01 tsi
FRANSA'DAN AFRİKA'DA MÜSLÜMAN KATLİAMI Fransa, Libya'dan sonra Mali'de de Müslüman katliamına başladı.

Afrika'da Müslüman katliamı

Fransa, Libya'dan sonra Mali'de de Müslüman katliamına başladı. Bütün askeri imkânlarıyla eski sömürgesindeki darbeci rejime destek veren Paris yönetimi, çoluk çocuk demeden Müslümanları katlediyor 

Fransa, 2011 yılında Libya'ya başlattığı operasyonun bir benzerini Mali'ye yönelik olarak sürdürüyor. Sahra Çölü'nün hemen güneyinde yer alan, halkının yüzde 90'ı tasavvuf ehli Müslüman olan 14.5 milyon nüfuslu eski sömürgesine karşı özellikle hava kuvvetlerini kullanan Fransa'nın saldırılarında çok sayıda çocuğun ve kadının hayatını yitirdiği kaydediliyor. İngiltere, Birleşmiş Milletler'in 20 Aralık 2012'de aldığı karara dayanan  Fransa'ya Müslüman katliamında destek olacağını ilan etti. ABD'den ise şimdilik ses seda yok! 

Tuareglerin hak arayışı 
Fransa, Cezayir'in güneyinde yer alan Mali'deki yandaş rejimini korumak için tüm askeri kapasitesini harekete geçirdi. Fransa'nın saldırısında Libya'nın 2011 yılında öldürülen lideri Kaddafi'nin ayak izlerine de rastlamak mümkün zira Mali'de iktidarı darbeyle ele geçiren askeri yönetime karşı mücadele eden Tuaregler, Kaddafi'nin en büyük destekçisiydi. Kaddafi, isyancılarla baş edebilmek için çok sayıda Tuareg savaşçısını ordusuna katmıştı. Kuzey Afrika'nın yüzyıllardır haksızlıklara uğrayan tasavvuf ehli halkı Tuaregler, Kaddafi  yönetiminin çökmesi üzerine gelişmiş silahları alarak Mali'nin kuzeyindeki yerleşim yerlerine döndüler ve geçen yıl Mali yönetimine karşı harekete geçtiler. Mali'nin askeri gücü Tuareglerle baş edemeyince, altın madeni başta olmak üzere ülkenin kaynaklarını sömüren Fransa girdi. 

Batı demokrasiye karşı darbeyi destekliyor 
Mali'de askeri cuntaya karşı mücadele eden Müslüman grupların başında Ensar Ed-Din geliyor. Grup özellikle tarihi kimliği ile dikkat çeken Timbuktu'da organize olmuş durumda. Fransa'nın BM kararıyla üzerine yürüdüğü Müslüman grupların çok büyük bölümü çöl olan ülkenin 3'te ikisini ele geçirdiği ifade ediliyor. Mali'de geçen yıl 22 Mart'ta askeri darbe meydana gelmişti. Böylece yaklaşık 20 yıl süren demokrasi dönemisona ermişti. Askeri yönetim iş başına geldikten sonra ilk olarak ülkenin kuzeyindeki Müslüman dindar Tuaregleri hedef aldı. Batılı ülkelerin de Mali'de demokratik yönetime karşı askeri darbeyi desteklemesi dikkat çekiyor. Benzer bir uygulama bundan 20 yıl önce Cezayir'de seçimlerden ilk parti çıkan İslami Kurtuluş Cephesi'ne karşı alınmıştı. Seçimlerin ilk turunu açık ara galip bitiren cepheye karşı başta Fransa olmak üzere Batı ülkeleri askeri rejimi desteklemişti. Akabinde askeri yönetim ile halk arasında çıkan çatışmalarda 100 bin Cezayirli yaşamını yitirmişti. Mali'deki askeri yönetime Nijerya, Burkina Faso gibi ülkeler de askeri destek veriyor. Nijerya'nın 600 asker, Burkina Faso'nun da 500 asker göndereceği kaydedilmişti. 

AKP'nin tavrı 
Mali'de devam eden Müslüman katliamına AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in yaklaşımı dikkat çekiciydi. Katledilen Müslümanları görmezden gelen Çelik, Suriye'deki hareketle bağlantı kurarak, "Orta Afrika'daki Mali'ye Fransa'nın askeri müdahalede bulunmak üzere asker gönderdiği haberlerini okuyorsunuz. Bundan 20 gün kadar önce Mali'ye askeri müdahale için karar çıkartıldı. Peki Mali'de Suriye kapsamında bir katliam ya da çatışma var mı? Yok. Mali'nin kuzeyini ele geçirmiş bazı güçler var, bu güçlerle askeri idare arasında çatışma var. Ama Suriye ağırlığında bir kriz, ya da bir katliam olduğu söylenebilir mi? Söylenemez. Peki BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye için güçlü bir yaptırım kararı çıkmıyor da Mali için niye bu kadar çabuk çıkıyor. Mali'ye müdahale etme konusunda bu kadar gerekçe üreten dünya, Suriye söz konusu olduğunda var olan, üretilmeye gerek bile duyulmayan gerekçeleri niye görmezden geliyor. İşte onun için diyoruz ki; Bu dünyanın düzeninde, bu düzenin işleyişinde ciddi bir yanlışlık var" demişti. 

İslam'la 10 asır önce tanıştılar 
İslam Mali'nin kuzeyine 10 ve 11. asırlarda geldi. Mali halkının yüzde 90'ı Müslüman. Ülke Güney Afrika ve Gana'nın ardından Afrika'da en fazla altın üreten 3. ülke konumunda. Buna rağmen Mali, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak dikkat çekiyor! Altın madenleri ise ülkenin güneyinde yer alıyor. Mali aynı zamanda iyi bir pamuk yetiştiricisi. Hayvancılık da gelişmiş. Ülkenin yüzölçümü ise 1 milyon 240 bin kilometrekare yani Türkiye'nin 1.5 katı büyüklüğünde. Mali, 1960 yılında Fransa'nın sömürgesi olmaktan çıkmıştı. Ülkenin kuzeyinde yer alan ve 680 bin insanın yaşadığı Timbuktu, eski bir ilim merkezi olarak biliniyor. Buradaki çok sayıda evliya kabri El-Kaide tarafından geçen yıl yerle bir edilmişti! Timbuktu, ağır çöl şartları nedeniyle dünyada ulaşılması en zor olan turistik bölgelerinden biri. 


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,660393/afrika-da-musluman-katliami


Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,283 µs