En Sıcak Konular

E-REÇETE UYGULAMASI BAŞLADI

15 Ocak 2013 21:50 tsi
E-REÇETE UYGULAMASI BAŞLADI Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Olağandışı bir gelişmenin söz konusu olması durumunda hastaları mağdur etmeyeceklerini kaydederek e-recete uygulamasında kesin kararlı olduklarını belirti.

E-reçete uygulaması başladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, uygulamaya başlanan "e-reçete" sisteminde kararlı olduklarını belirterek, "Dün akşam itibarıyla 24 bin eczanemizin tamamına sistem üzerinden yazı gönderdik. Bugün itibarıyla e-reçete'ye tam anlamıyla geçtiğimizi ve bugünden sonra artık e-reçete dışında reçete kabul edilmeyeceğini, kurum olarak bunları bizim ödemeyeceğimizi net bir şekilde kendilerine ilettik" dedi.
 
Acar, SGK ve TEB tarafından, bir otelde düzenlenen "Emekliler Gelecek Stratejileri" konulu konferanstan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Türkiye genelinde başlayan e-reçete uygulamasıyla birlikte Medula Sistemi'ne yönelik yapılan eleştirilerin hatırlatılması ve bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine Acar, son 15 günde, hiçbir sıkıntının yaşanmaması için olağanüstü gayret gösterdiklerini ve süreci her gün takip ettiklerini söyledi.
 
Acar, bir haftadır Medula Sistemi'nde hiçbir sıkıntının yaşanmadığını vurgulayarak "Bununla ilgili donanım eksikliği gibi her türlü teknik anlamdaki yapılması gereken çalışmaları tamamladık. Dün akşam Türk Telekom'dan hizmet aldığım için Genel Müdürü de bizzat aradım. Bugün bir sıkıntı yaşanmaması bakımından, Mamak ve Kızılay'da bulunan Bilgi İşlem Ünitelerimizle ilgili gerekli önlemleri almasını özellikle istirham ettim. Dolayısıyla bugün itibarıyla bir sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum" ifadesini kullandı.
 
Olağandışı bir gelişmenin söz konusu olması durumunda hastaları mağdur etmeyeceklerini kaydeden Acar, e-recete uygulamasında kesin kararlı olduklarını dile getirdi.
 
Acar, "Bu konunun da net bir şekilde bilinmesini istiyorum. Dün akşam itibarıyla 24 bin eczanemizin tamamına sistem üzerinden yazı gönderdik. Artık bugün itibarıyla e-reçete'ye tam anlamıyla geçtiğimizi ve bugünden sonra artık e-reçete dışında reçete kabul edilmeyeceğini ve kurum olarak bunları bizim ödemeyeceğimizi net bir şekilde kendilerine ilettik" diye konuştu.
 
"Yaklaşık 110 bin doktor şifre aldı"
 
Sayıları çok az da olsa şifre almayan doktorların bulunduğunu ifade eden Acar, doktorların mutlaka şifre almaları gerektiğini söyledi. Aksi takdirde şifre almayan doktorlar tarafından yazılan reçetelerin kabul edilmeyeceğini anlatan Fatih Acar, "Yaklaşık 110 bin doktor şifre aldı. Dolayısıyla bir sıkıntı olacağını sanmıyorum ama dediğim gibi sonuçta 74 milyonla ilgili önemli bir karar. Online çalışan bir sistem. Zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir ama biz 24 saat arkadaşlarımızla beraber vatandaşlarımızın mağdur olmaması bakımından gerekli önlemleri alıyoruz" dedi.
 
Acil durumlarda kurum hekimleri tarafından, benzeri sistemlerin arıza yapması veya Medula Sistemi'nin çalışmaması durumunda elle reçete yazılabileceğine dikkati çeken Acar, "Bu da yüzde 15-20'lere tekabül ediyor. Son 3 gün öncesine kadar yüzde 75 e-reçete yazılıyor, yüzde 20'sinin de bu şekilde düşünürsek yaklaşık yüzde 5'lik bir oran kalmıştır. Bu 3 gün içerisinde de bu doktorlarımızın şifre aldıklarını ve sisteme artık e-reçete olarak girdiklerini tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Acar, olağanüstü durumlar için alınan tedbirlerle vatandaşın mağdur edilmeyeceğini vurguladı.
 
"Bakım sigortası konusunda çalışmamız yok"
 
Soru üzerine emeklilere bakım sigortasıyla ilgili SGK'nın herhangi bir çalışmasının bulunmadığını anlatan Acar, bakım sigortasının daha ziyade akademik çevrelerde tartışıldığını, Almanya ve benzeri ülkelerde uygulandığını hatırlattı.
 
Acar, "Bu sadece bizi değil Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı da İlgilendiren bir konu. Şu anda bizim kurum olarak somut anlamda bakım sigortasıyla ilgili herhangi bir çalışmamız söz konusu değil. Bunun için yeni bir sistem kuracaksınız, insanlar prim ödeyecekler, yaşlandıkları zaman ödemiş oldukları bu primin karşılığı olarak evde bakım hizmeti alabilecekler. Ama şu anda bizim kurum olarak böyle bir çalışmamız yok" dedi.
 
Acar, akademisyenlerin bu konuda somut bir öneriyle kendilerine gelmeleri durumunda kurum olarak ilgilenebileceklerini de ifade etti.
 
"Almaması gerektiği halde emekli aylığı almış olanlardan, aylıkları geri alacağız"
 
SGK'nın, emekli olduktan sonra, kamuya ait iş yerlerinde çalışan kişilerle ilgili inceleme yaptığı haberlerini hatırlatan Acar, şunları söyledi: 
 
"5335 sayılı yasayla ilgili 2005'ten sonra Emekli Sandığı'na tabi bir işte çalışan bir kişinin, emekli olması durumunda tekrar memuriyet görevini içerecek şekilde çalışmaya devam etmesi veya başka bir kurumda çalışmaya başlaması durumunda emekli aylıklarının kesilmesi gerekiyor. Bizim kurum olarak bu ve benzeri konulardaki çalışmalarımız devam ediyor. İlk etapta bine yakın kişi tespit edildi. Bu binle sınırlı değil, çok daha fazla sayıda bu kapsamda çalışan, emekli aylığı kesilmesi gerektiği halde kesilmemiş kişiler var. Bunlarla ilgili en son TBMM'de kabul edilen yasada biz önemli bir açılım getiriyoruz. Bu kapsamda olanlarla ilgili almaması gerektiği halde emekli aylığı almış olanlardan, aylıkları geri alacağız. Ama gecikme zamları, faizler ve cezalarla değil. Onları kaldırıyoruz. TÜFE rakamını kullanmak suretiyle ve bunu taksitlendirmek suretiyle geri alacağız. Bunların mutlaka emekli aylıkları kesilmesi gerekiyor." uluslararası bir belge olarak kaydedilmesi için BM'ye başvurmaya hazır" ifadesini kullandı.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=79465



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,004 µs