En Sıcak Konular

PİRİ REİS'İN HARİTASINA NE OLDU?

30 Aralık 2012 21:05 tsi
PİRİ REİS'İN HARİTASINA NE OLDU? Hat sanatçısı Fuat Başar, Piri Reis’in haritasının Kristof Kolomb’dan faydalanarak yapıldığına dair yazıların sonradan eklendiğini iddia etti. Araştırmacı Metin Soylu ise, Topkapı Sarayı’ndaki haritanın sahte olabileceğini ileri sürdü.

Piri Reis'in haritasına ne oldu?

Hat sanatçısı Fuat Başar, Piri Reis'in haritasının Kristof Kolomb'dan faydalanarak yapıldığına dair yazıların sonradan eklendiğini iddia etti. Araştırmacı Metin Soylu ise, Topkapı Sarayı'ndaki haritanın sahte olabileceğini ileri sürdü

Gelibolulu denizci Muhittin Piri Reis, 1513'te Kilitbahir Kalesi'nde 29 gün süren çalışmayla bugün bile nasıl yapıldığı tam olarak çözülemeyen bir harita çizerek dünya denizcilik tarihine geçti. UNESCO, haritanın çizildiği tarihin 500. yılı nedeniyle 2013'ü Dünya Piri Reis Yılı ilan etti. Piri Reis'in çizdiği haritanın yıprandığı gerekçesiyle Topkapı Sarayı'nın depolarında bulunması ve yıl boyunca sergilenmemesi ise bir takım iddiaları gündeme getirdi. Haritayla ilgili 3 iddia ortaya atıldı.

'Haritada oynama var'
2010'da UNESCO Kültür Mirası Taşıyıcısı unvanını alan hat ve ebru sanatının önemli ustalarından Fuat Başar, haritanın orijinalliği konusunda şüpheleri olduğunu belirtti. Başar, Piri Reis'in Osmanlıca yazdığı Kitab-ı Bahriye eseriyle dünya haritasında "talik kırması" yazı yönteminin kullandığını, oysa Güney Amerika'nın bulunduğu bölümde "nesih kırması" yöntemini gördüğünü söyledi. Haritanın Kolomb'un, Portekiz ve Arap haritalarından faydalanılarak çizildiğinin yazıldığı bölümün sonradan eklendiğini iddia eden Başar, böylece Piri Reis'in coğrafya bilgisi ve denizciliğine Avrupa tarafından ortak olunduğunu söyledi. Başar, haritanın sol tarafındaki rengin koyuluğunun da başka bir fark olduğunu belirtti.

'Hürrem mi kaçırdı?'
Başar, haritanın 1929'da Topkapı Sarayı'nın Harem Dairesi'ndeki Hürrem Sultan'ın odasından çıkmasının da şüphelerini arttırdığına dikkat çekti. Başar, 15 parçası daha olduğu bilinen haritanın özellikle kuzey bölümlerinin Harem Dairesi'nde parçalanarak yurt dışına götürülmüş olabileceğini vurguladı. Hürrem Sultan'ın Sadrazam İbrahim Paşa ile onun yakın arkadaşı Piri Reis'in idam edilmesinde önemli rolü olduğu için haritayı parçalayarak Rusya'ya götürmüş olabileceği ihtimalini de ortaya attı.
Üçüncü iddia ise haritanın 1987 yılında "Muhteşem Süleyman Sergisi" için ABD'ye götürüldüğü ve geri gelmediği yönünde. Fuat Başar, "1987'de bana getirilen başka bir harita üzerine Osmanlıca yazı yazmam istendi. Topkapı Sarayı'ndan gelen yetkililer Muhteşem Süleyman Sergisi için ABD'ye giden haritanın yerine bir kopyasının bulunması için bana yazı yazdırdı. Sol tarafta haritanın nasıl yapıldığına dair yazılarda farklı bir yazı karakteri gördüm. Zaten o bölümdeki rengin koyuluğu da farkı ortaya koyuyor.
Haritanın aslını koruduğumuz hakkında şüphelerim var" dedi. Piri Reis'in yaşamı ve haritası ile ilgili araştırmalar yapan Metin Soylu ise, ünlü dünya haritasının 20-25 yıldır Topkapı Sarayı'nda sergilenmemesini, "Piri Reis Haritası'nın Şifresi" adlı kitabında eleştirdi. Soylu da, haritanın 1987'de "Muhteşem Süleyman Sergisi" için ABD'ye gittiğini ve geri gelmediğini, yerine kopyasının konulduğunu iddia etti. Soylu, "Saraydaki harita mutlaka kriminale girmeli ve 1513'te yapılıp yapılmadığı ortaya çıkmalıdır" diye konuştu.
 
Bakanlık: İncelenecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, haritanın yıprandığı gerekçesiyle sergilenemediğini, 2013 yılı içinde sadece 1 hafta sergilenebileceğini belirtti. Yetkililer, Başar'ın hazırladığı raporun ve Soylu'nun başvurularının ardından haritanın orijinal olup olmadığının değerlendirilmesi için bir uzmanı görevlendirdiklerini vurguladı. Topkapı Sarayı yetkilileri ise harita için ortaya atılan iddialara hiçbir cevap vermek istemedi.(GÖKHAN KARAKAŞ - MİLLİYET)


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://gundem.milliyet.com.tr/piri-reis-in-haritasina-ne-oldu-/gundem/gundemdetay/30.12.2012/1648770/default.htm




Bu haber 1,322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,992 µs