En Sıcak Konular

İHRACAT RAKAMLARININ ORTAYA ÇIKARDIĞI GERÇEK

28 Aralık 2012 23:11 tsi
İHRACAT RAKAMLARININ ORTAYA ÇIKARDIĞI GERÇEK Türkiye'nin 10 yıllık AKP iktidarında en fazla ticaret hacminin genişlediği ülkeler arasında ABD ve İsrail ilk sıralarda yer alıyor.

'Duygusal' muhabbet

Türkiye'nin 10 yıllık AKP iktidarında en fazla ticaret hacminin genişlediği ülkeler arasında ABD ve İsrail ilk sıralarda yer alıyor.

Rakamlara bakıldığı zaman 10 yıllık süre içinde ABD ile ihracatımız tavan yaparken, ithalatımız yerinde saymış. Türkiye ve İsrail arasındaki toplam dış ticaret hacmi de bu süre içinde 29 milyar 510 milyon dolara yükselmiş. Sadece 8 milyon nüfuslu İsrail ile yapılan bu ticaret hacmi, İsrail ile AKP iktidarı arasındaki, ilişkinin 'duygusal' boyutunu gözler önüne seriyor.
10 yıllık sürede ilişkiler daha da sıkılaştı
Mavi Marmara katliamından sonra bozulduğu iddia edilen Türkiye İsrail ilişkileri tam gaz sürüyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından yayınlanan ekonomik göstergeler bu sıkı ilişkinin en açık kanıtı oldu. AKP'nin iktidarda bulunduğu 10 yıllık süre içinde İsrail ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, azalmadı tam tersine arttı. 2010-2011 yılları arasında Türkiye'nin İsrail'den yaptığı ithalat hacmi bir önceki yıla göre ortalama 700 milyon dolar arttı.

Türkiye'nin 10 yıllık AKP iktidarında en fazla ticaret hacminin genişlediği ülkeler arasında ABD ve İsrail ilk sıralarda yer alıyor. Rakamlara bakıldığı zaman 10 yıllık süre içinde ABD'de ile ihracatımız tavan yaparken, ithalatımız yerinde saymış. Türkiye ve İsrail arasındaki toplam dış ticaret hacmi de bu süre içinde 29 milyar 510 milyon dolara yükselmiş. 8 milyonluk nüfuslu İsrail ile yapılan bu ticaret hacmi, İsrail ile AKP arasındaki, ilişkinin 'duygusal' boyutunu gözler önüne seriyor. Türkiye vatandaşlarını kanını İsrail'e para karşılığında satıyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ABD, Çin ve İsrail ile, 2002'den bu yılın Ekim ayına kadar olan dönemdeki dış ticaret hacmiyle ilgili verilen soru önergelerini cevapladı. Çağlayan'ın paylaştığı bilgiler ışığına Türkiye'nin en fazla ticaret hacminin genişlediği ülkeler arasında ABD ve İsrail ilk sıralarda yer alıyor. Rakamlara bakıldığı zaman 10 yıllık süre içinde ABD'de ile ihracatımız tavan yaparken, ithalatımız yerinde saymış. Türkiye'nin İsrail ile olan  dış ticaret hacmi de yine aynı yılları kapsayan dönemde artmış.

İthalat tavan yaptı
Buna göre, Türkiye'nin ABD ile dış ticaret hacminde, dönemi kapsayan yıllar itibariyle genel olarak bir artış görülüyor. Türkiye 2002'de ABD'ye 3 milyar 360 milyon dolarlık ihracat yaparken, Bu yılın ilk 10 ayında ise ABD'ye 4 milyar 630 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracat rakamları artmazken ithalat rakamları bu süre içinde tavan yaptı. Bu ülkeden 2002 yılında 3 milyar 100 milyon, 2003'te 3 milyar 500 milyon, 2004'te 4 milyar 750 milyon, 2005'te 5 milyar 380 milyon, 2006'da 6 milyar 260 milyon, 2007'de 8 milyar 170 milyon, 2008'de 11 milyar 980 milyon, 2009'da 8 milyar 580 milyon, 2010'da 12 milyar 320 milyon, 2011'de 16 milyar 3 milyon ve 2012'nin Ocak-Ekim döneminde 12 milyar 250 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

İhracatımız çok düşük
ABD ile dış ticarette, ''demir ve çelik, örme giyim eşyası, nükleer reaktörler, kazan makina ve cihazlar ile örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarları'' ilk sırada yer aldı. Türkiye son 10 yılda ABD'ye 444 milyon dolarlık demir ve çelik, 325 milyon dolarlık örme giyim eşyası ve aksesuarları, 308 milyon dolarlık nükleer reaktörler, kazan, makina ve cihazlar ile 291 milyon dolarlık örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarları ihraç etti.

İsrail'e en çok demir çelik ihraç edildi
Türkiye'nin İsrail ile dış ticaret hacmi de yine aynı yılları kapsayan dönemde artış trendi gösterdi. Türkiye bu dönemde İsrail'e 17 milyar 762 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 11 milyar 748 milyon dolarlık ithalat yaptı. Türkiye ve İsrail arasındaki toplam dış ticaret hacmi de 29 milyar 510 milyon dolar olarak gerçekleşti. İsrail'e ihracatta demir ve çelik ilk sırada yer alırken, bunu motorlu kara taşıtları, elektrikli makinalar ve elektriksiz makinalar izledi. Türkiye ise İsrail'den  sırasıyla mineral yakıtlar ve yağlar, plastik ve plastikten mamul eşyalar ile organik kimyasal müstahsallar satın aldı.

İsrail ve ABD ile ekonomik ilişkiler arttı
Türkiye'nin İsrail ile ticaret hacmi AKP iktidarında artan bir grafik çizdi. Türkiye bu dönemde İsrail'e 17 milyar 762 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 11 milyar 748 milyon dolarlık ithalat yaptı. İsrail'e ihracatta demir ve çelik ilk sırada yer alırken, bunu motorlu kara taşıtları, elektrikli makinalar ve elektriksiz makinalar izledi. Türkiye ise İsrail'den sırasıyla mineral yakıtlar ve yağlar, plastik ve plastikten mamul eşyalar ile organik kimyasal müstahsallar satın aldı.

Hedef ülke ABD
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan soru önergelerine cevabında, bu ülkelerle dış ticaretin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalara da değindi.

Çağlayan, hedef ülke konumundaki ABD'ye yönelik genel ve sektörel ticaret heyeti, alım heyeti, etkin fuar katılımının desteklenmesi gibi pazara giriş enstrümanlarının yoğunlaştırılacağını belirterek, Türk ihracatçılar ile ABD'li ithalatçı firmalar arasındaki iletişimin kolaylaştırılması ve ikili ticarette karşılaşılan sorunların çözümünü teminen gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/-duygusal-muhabbet-259530.htm


Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,145 µs