En Sıcak Konular

''ÇİN ABD GİBİ SALGIRGAN OLMAYACAK''

14 Aralık 2012 22:18 tsi
''ÇİN ABD GİBİ SALGIRGAN OLMAYACAK'' Avrupa-Çin Forumu Kurucusu Prof. Dr. David Gosset, Çin'in gelecekte izleyeceği siyasi yörüngesini İstanbul'da Yeni Mesaj'a değerlendirdi. Gosset, askeri harcamaları artan Çin’in ABD gibi saldırgan bir politika izlemeyeceği görüşünde

Çin ABD gibi olmayacak

Avrupa-Çin Forumu Kurucusu Prof. Dr. David Gosset, Çin'in gelecekte izleyeceği siyasi yörüngesini İstanbul'da Yeni Mesaj'a değerlendirdi. Gosset, askeri harcamaları artan Çin’in ABD gibi saldırgan bir politika izlemeyeceği görüşünde 

Euro - China (Avrupa - Çin) Forumu Kurucusu Prof. Dr. David Gosset, Uluslararası İşbirliği Platformu'nun İstanbul'da düzenlediği 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nde Yeni Mesaj'a özel açıklamalarda bulundu. Yeni Mesaj'ın "Çin ekonomisi gelişiyor ve askeri harcamaları artıyor. Çin, gelecekte ABD gibi başka ülkelere müdahalede bulunur mu?" sorusuna, "Böyle bir şeyin olacağını zannetmiyorum. Dört gün önce Latin Amerika ülkesi Peru'daydım. Çin, Peru'nun da, Brezilya'nın da bir numaralı ticaret ortağı... Dolayısıyla barışçıl ilişkilere önem veriyorlar. Geçmişte de başka ülkelere askeri müdahalede bulunmadılar" dedi.

Çin'in en büyük korkusu 'açlık'

Çin'de büyük değişimler yaşandığını ancak barışçıl yönünün değişmediğini savunan Gosset, Türkiye - Çin ilişkileri konusunda ise şunları söyledi: "Gördüğüm kadarıyla Türkiye ile Çin arasında canlı ilişkiler var. Çin'in en büyük sorunu gıda güvenliği... Türkiye'nin bu alanda inanılmaz potansiyeli bulunuyor. Türkiye, gıda alanında Çin'e milyarlarca dolarlık ihracat yapabilir ve iki ülke arasındaki dış ticaret açığı böylelikle kapanabilir. Bu alanın geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Çin, ABD'yi 13 yıl sonra yakalayacak

Prof. Gosset, öte yandan 1980'de Çin ekonomisinin ABD ekonomisinin yüzde 6'sı kadar olduğuna işaret ederek, "Bugün yüzde 50'ye ulaştı. 2025'te Çin ekonomisi ile ABD ekonomisi eşitlenecek, 2050'de ise Çin ABD'yi ikiye katlayacak!" dedi.

Çinliler, günümüzde olduğu kadar geçmişte hiç bu kadar bireysel özgürlüklerden istifade etmediğini savunan Gosset, şunları söyledi: "Bugün Çin Rönesans'ı yaşanıyor. Çin modernleşmesi Batılılaşma anlamına gelemez. Çalışıyorlar ve kendi modernleşmesini kendi değerleriyle oluşturuyorlar. Batı modernitesi mevcut modernitelerden bir tanesidir. Avrupa'da krizle birlikte bizler şimdi dinlemeyi öğreniyoruz, daha mütevazi oluyoruz. Post-Avrupa dönemine girdik. Çin, dışa dönük yaşıyor. Çin, eşzamanlı olarak mal, sermaye, insan, kültür, teknoloji ihraç ediyor. Afrika'da Huawei cep telefonları kullanılıyor; Apple, Motorola, Nokia yok orada... Çin artık teknoloji insanı yetiştiriyor. 60 milyon Çinli ülke dışında yaşıyor ve çalışıyor. 2030 yılında bu rakam 100 milyonu aşacak. Çin açısından olmayabilir ama Avrupa açısından önemli bir rakam bu."

Eskiden yabancı doğrudan yatırımların Çin'e gittiğini hatırlatan Gosset, "Şimdi 2015 yılına kadar Çin'in yurtdışına yaptığı yatırım, çektiği yatırımdan fazla olacak. Çin'in AB dışında başka seçenekleri olacaktır. Çin'in mal, teknoloji, sermaye, kültür, insan ihraç ediyor. Mesela İstanbul'da Konfüçyüs Enstitüsü var. Çin dilini yayıyor" dedi.

Çin enerjide daha aktif olacak

Euro - China Forumu Kurucusu Prof. Dr. David Gosset, Çin'in önümüzdeki yıllarda özellikle enerji sektöründe daha aktif olacağına işaret ederek, "ABD, Ortadoğu petrolüne daha az bel bağlamakta. Artık ABD'nin dünyada varlığını daha az, Çin'in varlığını daha fazla hissedeceksiniz" dedi. Çin bütün sınır sorunlarını Rusya ile çözdüğünü hatırlatan Gosset, gelecekte Asya'da en önemli sorunun Çin ile Hindistan arasında çıkabileceğine işaret ederek, "Çin - Rusya, Çin - Hindistan, Çin - Japonya ilişkileri kolay olamaz zira bunlar 4 stratejik ülke. Çin, Hindistan ile arasındaki Himalayalar meselesini çözemedi. Tüm komşularıyla sorunlarını çözdü ama Hindistan ile çözemedi. Yakın gelecekte buna dikkat etmek gerekiyor" dedi.

Sıklet merkezi Avrasya

Uluslararası İşbirliği Platformu'nun (UİP) düzenlediği 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi İstanbul'da Avrupa, ABD, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri ve Balkanlardan 42 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Zirvenin açılışına telekonferans ile katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline gelen Avrasya bölgesinde hayata geçireceğimiz başarılı iş birliği mekanizmalarının, daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için müşahhas bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise "3 gün boyunca Avrasya Bölgesi için yeni iş imkanları ve yeni fırsatlar yaratacağına inanıyorum" dedi.(RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659921/cin-abd-gibi-olmayacak


Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,214 µs