En Sıcak Konular

AKP BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN RESMEN HAREKETE GEÇTİ

7 Kasım 2012 17:39 tsi
AKP BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN RESMEN HAREKETE GEÇTİ AK Parti, 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ‘başkanlık sistemi’ne geçilmesi talebini, yeni anayasa yoluyla resmen gündeme taşıdı.

İşte Başkan'ın yetkileri
 
AKP'nin önerisinde bakın neler var?

Başkan 5 yıllığına, iki dönem seçilebilecek. Başkan ve meclis seçimleri ayrı ayrı ama aynı dönemde yapılacak. Kabine meclis dışından olacak. Parlamento ve başkanın birbirlerini fesih yetkisi olacak. Başkan yasaları veto edebilecek

AK Parti, 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde 'başkanlık sistemi'ne geçilmesi talebini, yeni anayasa yoluyla resmen gündeme taşıdı. 

AK Parti TBMM Uzlaşma Komisyonu'na önceki akşam sunduğu öneri metniyle 'tam başkanlık' sistemine geçişi istedi. Çift meclis dışında büyük ölçüde ABD Başkanlık sistemini andıran yapı isteyen AK Parti'nin önerdiği model şöyle:

- Cumhurbaşkanının halk tarafından 2 turda seçilmesine ilişkin sistemle 5 yıllığına başkan seçilecek. Bir kişi iki dönem başkan olabilecek. 

- ABD'de başkanlık seçimleri ile meclis seçimlerinin ayrı ayrı dönemlerde yapılması nedeniyle yaşanan tartışmaları dikkate alan AK Parti, bu seçimlerin aynı dönemde ancak ayrı ayrı yapılmasını önerdi. Böylece, 4 yıla çekilen seçim dönemi yeniden 5 yıla çıkacak.

- Başkan, seçimin ardından yemin ederek başka bir ritüele gerek olmaksızın görevine başlayacak.

- Milletvekili sayısı yine 550 olacak. Seçilme yaşı ise 18.

- Başkan, meclise değil sadece halka karşı sorumlu olacak. Gensoru mekanizması kaldırılacak. Güvensizlik oyu ve gensoru ile başkan ve kabinenin düşürülmesi mümkün olamayacak.

- Başkanın cezai yaptırım gerektiren bir suç işlemesi halinde, bazı ülkelerde uygulanan 'impeachment (suçlama, cezai sorumluluk)' modeli devreye girecek. Bu çerçevede oluşturulacak bir komisyonun çalışmasıyla başkan suçlanıp, yine aynı şekilde yargılanacak, komisyonun kararını meclis onaylayacak. AK Parti, komisyon kararının Anayasa Mahkemesi'nin devreye gireyeceği bir mekanizmaya sunumu alternatifi üzerinde de duruyor.

- AK Parti, meclisin başkanı görevden alma, başkanın da parlamentoyu fesih etme yetkisi konusunda ise komisyondaki tartışmaların seyrine göre tutum belirleyecek. AK Partili kurmaylar, "En ideali karşılıklı olması. Bunu kendi seçimlerini yenilemeyi göze alabilmeleri durumunda yapabilmeliler" ifadesini kullandı.

- Bütçeyi başkan hazırlayacak, Meclis'in teklif edilen bütçeyi attırma, eksiltme yetkisi olacak.

- Kabine meclis dışından olacak. Milletvekilleri bakanlık yapamayacak. Bu çerçevede yasama ve yürütme yetkisi eşzamanlı olarak kimsede bulunamayacak.

- Hükümet tasarısı olmayacak. Yasalar milletvekillerinin kanun teklifi yoluyla yapılacak. Kabul edilen yasaları meclis onaylayacak. Başkanın veto yetkisi de bulunacak.

Dokunulmazlık daralmıyor

AK Parti, çok tartışılan dokunulmazlıklarla ilgili de değişiklik istedi. Öneride 'suçüstü hali' dışında vekillere dokunulamamasının öngörüldüğü öğrenildi. BDP'lileri yakından ilgilendiren 'bölücülük' suçu da dokunulmazlık kapsamında.

AK Parti, yine çok tartışılan 'milletvekili andı'nın değiştirilmesini de istedi. 'Atatürk ilke ve inkılapları'na atıf yapan ifadelere metinde yer verilmediği bildirildi. AK Parti'nin yürütme bölümüne ilişkin yürüttüğü çalışmada ise MGK'yı anayasal bir kurul olmaktan çıkarttığı, asker ve sivillerden oluşan bir yapı öngörmediği, "başbakana bağlı bir güvenlik ajansı" niteliğinde yapı planladığı öğrenildi.

CHP 100 Türkiye vekilliği öneriyor

AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisinin ardından, CHP de bugün komisyona önerilerini sunacak. CHP'nin önerileri güçlendirilmiş parlamenter sistem içeriyor. Öneriler arasında TBMM'nin 550 vekilden oluşması, 100 Türkiye milletvekili seçilmesi, Cumhurbaşkanı'nın 7 yıllığına ve parlamento tarafından seçilmesi önerileri yer aldı. CHP, 'tutuklama ve gözaltına alınmama' şartıyla 'kürsü dokunulmazlığı' ile sınırlı dokunulmazlık öneriyor.(Şebnem HOŞGÖR / VATAN)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/iste-baskanin-yetkileri/491657/9/Siyaset#.UJp0NG82b1s


Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,180 µs