En Sıcak Konular

OBAMA İKİNCİ KEZ BAŞKAN

7 Kasım 2012 16:54 tsi
OBAMA İKİNCİ KEZ BAŞKAN ABD Başkanı Barack Obama, yapılan seçimlerden galip ayrılarak ikinci kez Beyaz Saray'daki başkanlık koltuğuna oturmayı garantiledi.

Obama neden kazandı?

ABD Başkanı Barack Obama, yapılan seçimlerden galip ayrılarak ikinci kez Beyaz Saray'daki başkanlık koltuğuna oturmayı garantiledi.

Obama'nın Ohio, Pennsylvania, New Hampshire gibi kritik eyaletlerde galip gelmesi, seçim sonucunu belirleyen en önemli etken oldu. Başkanlık yarışının sona erdiği Amerika'da, ikinci kez seçilen Obama genel oyların toplamında da Romneyn'in önüne geçti.

Amerika halkının tarihte hiç olmadığı kadar politize olduğu seçimlerde, ülkenin nasıl bir yolda ilerleyeceği oylandı. Cumhuriyetçiler, zengin sınıfın talepleriyle paralel politika yürüttükleri ve Amerikan toplumunun çoğulcu, renkli tabanını görmezden geldiği yönünde eleştiriliyor. Vatandaşların Demokrat Partili Başkan Obama’yı yeniden seçmesi, ülkede etnik çoğulculuğun desteklenmesi olarak algılanıyor.

OBAMA’YA SEÇİMİ NELER KAZANDIRDI?

Başkan Obama’nın ikinci dönem için Amerika halkından gerekli desteği almasının altında en büyük etkenlerden birisi olarak Başkan’ın halk tabanı ile sağlamış olduğu ilişki gösteriliyor. Seçimlere kadar yapılan tüm anketlerde Obama’nın halkın sorunlarını Romney’den çok daha iyi anladığı kanaati üstün gelirken, bu yaklaşımın kararsız eyaletlerde Obama'nın galibiyetine yardımcı olduğu düşünülüyor. Bunun yanı sıra terör örgütü El Kaide elebaşı Usame bin Ladin’in Obama döneminde öldürülmesi ve partinin dış politikadaki başarısı Demokratların kazanmasına sebep olarak gösteriliyor. Ayrıca televizyonlardan canlı yayınlanan ve 60 milyon Amerikalının izlediği münazaraların ikisinde Obama'nın Romney karşısında açık ara üstünlük sağladığı düşünülüyor.

Obama’nın göçmen sorununa yaklaşımı, partisinin seçimi kazanmasında önemli bir başka etken olarak görülüyor. Ülkede göçmen olarak yaşayan Latin Amerikalıların oylarının yüzde 75'ini almayı başaran Obama, 8 milyon Müslüman nüfusun da desteğini kazandı. Ayrıca, Demokrat Parti’nin çoğulcu yapısının Amerikanın yapısı ile örtüşmesi zaferi getiren bir başka etken olarak gösteriliyor.

Obama’ya Iowa, Ohio, Michigan, Minnesota gibi kritik eyaletlerde seçimi kazandıran etkenlerin başında otomotiv sektörünü yeniden ayağa kaldırması geldi. Otomotiv sektörünün üstü konumunda olan kuzey eyaletlerinde Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı yardımcısı Paul Ryan’ın memleketi Wisconsin de dahi kazanmasında etkili oldu. Başkan Obama’ya seçimi kazandıran etkenler arasında Sandy kasırgasının olduğu da söylenebilir. Sandy öncesi ve sonrasında yapılan hemen tüm anketlerde Başkan Obama’nın kasırga ile mücadelesinden dolayı oylarını arttırdığını göstermişti. Anketler, Sandy süper kasırgası ile mücadelede Obama’nın performansını beğenen Amerikalılar oranını yüzde 67 olarak belirlemişti. ROMNEY NEDEN KAYBETTİ? Cumhuriyetçi Parti’nin seçimi neden kaybettiği hakkında yapılan yorumlarda Romney'in orta sınıf ve tabana kendini yeterince anlatmadığı ve tutucu bir tavır içine girdiği eleştirileri yapılıyor. Zenginler kulubüne dönen Cumhuriyetçilerin ülke ekonomisi ve işsizliğin tarihte olmadığı kadar yüksek olduğu bir dönemde yeniden Başkan Obama’ya seçimi kaptırması, muhafazakar partinin ciddi strateji hataları yaptığı yolunda eleştiriliyor. Cumhuriyetçilerin kaybetmesinde başkan adayı Romney’in Bank Capital ile olan ilişkisi, İsviçre’de banka hesabı, yüzde 47 gafı, bazı ada ülkelerindeki off shore hesabı ve gelir vergisini düşük ödemesi de sıralanıyor.

ROMNEY KAYBETTİ, MEZHEBİ KAZANDI

Cumhuriyetçi Parti adayı Romney, seçimi kendi partisi adına kaybetmiş olsa da mensubu olduğu cemaat bakımından önemli bir zafere ulaştı. Romney’in başkan adaylığı öncesinde mensubu olduğu Mormon mezhebi ülke genelinde Hristiyanlık ile ilgili bir inanç olarak kabul edilmiyordu. Amerika genelinde Hristiyan rahiplerin yüzde 76’sı Mormonluğu Hristiyanlık ile ilgili bir inanç olarak değerlendirmiyordu. Ancak Romney’in muhafazakar partinin başkan adayı olması ile Mormonluk da bir anlamda Amerika’da Hristiyanlığın bir kolu olarak kabul gördü.

KONGRE SEÇİMLERİNDE DE SÜRPRİZ YOK

Kongre seçimlerinde elde edilen sonuçlar her iki parti için de sürpriz olmadı. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin 435 toplam sandalye sayısının çoğunluğu yine Cumhuriyetçilerin elinde kaldı. Kongre’nin üst kanadı olan 100 üyeli Senato’da ise Demokratlar üstünlüklerini korudular. Bu sonuç, Obama hükümetinin icraatlarını geçen dönemde olduğu gibi Cumhuriyetçiler ile sıkı pazarlık yapmadan uygulamaya koyamayacağı anlamına geliyor.


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://dunya.milliyet.com.tr/obama-neden-kazandi-/dunya/dunyadetay/07.11.2012/1623255/default.htm


Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,299 µs