En Sıcak Konular

SEKİZE BEŞ OBAMA KAZANIR

1 Kasım 2012 21:29 tsi
SEKİZE BEŞ OBAMA KAZANIR Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun Amerika araştırmaları merkezi ABD seçimlerini değerlendirdi.

Sekize beş Obama kazanır

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun Amerika araştırmaları merkezi ABD seçimlerini değerlendirdi. Raporda Başkan Barack Obama, Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney ve olası senaryolarla ilgili öne çıkan bölümler şöyle:

-  Obama, 2008'de verdiği sözlerin yüzde 38'ini tutabildi, yüzde 15'i konusunda taviz verdi ve yüzde 17'sini tutmadı. Obama yönetimi ekonomiyi düzeltme konusunda başarı ortaya koyamamıştır. ABD'nin kamu borçları 16 trilyon doları aştı.
-  Obama'nın başarı olarak görülebilecek sağlık reformuna halk desteği, Cumhuriyetçi Parti'nin sert muhalefeti ile yüzde 45'e kadar geriledi.
-  Obama, eşcinsel evlilikler hakkındaki görüşleri, göçmenler konusundaki düzenlemeleri ile parti tabanını memnun etti.
-  Obama, dış politika konusunda yüzde 53'e karşılık yüzde 38'lik oranla rakibinin önünde.
-  Romney'nin işadamı kökenli olması Amerikan halkında ekonomiyi düzeltebileceği beklentisini oluşturmuştur. Romney de bu durumu avantaja çevirerek sorunları çözen bir profil çizmeye çalışmıştır. Ancak Romney'nin zenginliği, Mormon inanışını benimsemesi ve gafları zayıf yanları olarak görülebilir. Halkın yüzde 47'sinin "devletin sırtından geçindiği" sözleri Romney'yi zor durumda bırakmıştır.
-  Obama seçimleri kazanırsa Türkiye ile ilişkileri Suriye konusundaki fikir ayrılıkları, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin etkileri ve 2015'te Ermeni lobilerinin faaliyetleri gibi olası sorunlu alanlar belirleyecek.
-  Romney'nin Ortadoğu'daki önceliği daha açık bir şekilde İsrail olacaktır. Romney'nin İsrail ile iyi geçinmesi yönünde Türkiye'ye güçlü telkinlerde bulunması yüksek bir ihtimal olarak görünmektedir.
-  SUNY Üniversitesi'nden James Campbell'in 13 farklı model ile başkanın kim olacağını öngören kamuoyu araştırması Obama'nın Romney'ye karşı kazanma olasılığını 8'e 5 olarak tespit etti.

Gazetelerin yarısı terk etti
ABD seçimlerinde gazetelerin taraflarını açıklama geleneğini inceleyen haber sitesi  Slate, yıllar içinde gazetelerin tutumlarını değiştirdiğini tespit etti. 2008 yılındaki ABD seçimlerinde ABD Başkanı Barack Obama'yı destekleyen gazetelerden 21'i bu yılki seçimlerde Romney'yi destekliyor. Bu gazeteler Romney'nin ülkeyi 'ılımlı' bir şekilde yöneteceğine inanıyor.
Bazı gazeteler Romney'nin sonuçlar ne olursa olsun doğru olanı yapacağını savundukları için onu desteklediklerini belirtti. Bu gazetelerin bir diğer ortak noktası ise destekledikleri başkan adayının yardımcısını önemsemiyor olmaları. Slate Romney'nin başkan yardımcısı adayı Paul Ryan'ın hiçbir gazete tarafından önemsenmediğini yazdı.

Geçmişi unutuyorlar
Gazetelerde yer alan makalelerde Ryan'dan nadiren bahsediliyor. Slate, Romney destekçilerinin ortak noktalarından bir diğerinin ise başkan adayının geçmişte yaptığı açıklamaları unutmaları olduğunu belirtti. Romney'nin kadın hakları konusunda geçmişe göre daha az sert açıklamalar yapması gazetelerin başkan adayının safına geçmesini sağladı. Slate, Romney'nin 'ılımlı' olduğunu söyleyen bu gazetelerin aksine politikacının hiçbir zaman kendisini 'ılımlı' olarak tanımlamadığına da dikkat çekiyor.


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://dunya.milliyet.com.tr/sekize-bes-obama-kazanir/dunya/dunyadetay/01.11.2012/1620074/default.htm


Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,943 µs