En Sıcak Konular

ÇANAKKALE 1915

1 Kasım 2012 19:42 tsi
ÇANAKKALE 1915 Çanakkale 1915, millî ve dinî değerleri birbirine karşıtmış gibi gösteren asırlık propagandalara cevap verecek bir film.

Çanakkale 1915

Yaşı elliye yaklaşmış kişilerin çoğunluğu gibi benim de çocukluğum radyoda Yurttan Sesler Korosu ve Türk Sanat Müziği konserlerini dinleyerek geçti. Aşık Veysel'den Nesrin Sipahi'ye kadar bütün sanatçılarımızı severek dinler, birçoğunu seslerinden tanırdık. Bugün farkına varıyorum ki müzik, hayatımızı tamamlayan, içimize işleyen bir parça imiş. Özellikle türkülerimiz.. Hiçbir dünyevi beklenti olmadan kuşaktan kuşağa aktarılan türkülerimiz... 
Yıllar önce yönetmen Tolga Örnek'in Gelibolu filmine gitmiştim. Karanlık ve durgun bir filmdi. Mütemadiyen İngiliz askerlerinin mektupları okunuyordu. Filmin sonuna kadar elimde olmayarak Çanakkale türküsünü bekledim. Yoktu. İnanılır gibi değildi; Çanakkale Savaşları'nı anlatan bir filmde Çanakkale türküsü yoktu. Sinema salonundan büyük bir üzüntüyle ayrılmıştım, sonraki birkaç gün boyunca zihnimde hep Çanakkale türküsü vardı. 
Fetih 1453 filmine gittiğimde de üzülmüştüm. Holywood müziklerini andıran müzikler vardı. İstanbul'u iki aydan kısa bir süre içinde fetheden Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethi sırasında bunalıma girmiş gibi gösteriliyordu. Birbirine tıpatıp benzeyen kıyafetler giymiş biri Türk biri şövalye iki kişi Matrix filmini hatırlatan figürlerle dövüşüyordu. Filmin sonuna kadar asker türkülerini ve fetihlerin olmazsa olmazı mehter marşlarını bekledim. İnanılır gibi değildi; Türk tarihini anlatan bir filmde bir türkü bile yoktu. İstanbul, Amerikanvari müziklerle fethedilmişti. 
Çanakkale 1915 filmine işte bu duygularla gittim ve ilk türküyü duymamla birlikte gözyaşlarımı tutamadım. Sağ olsunlar, var olsunlar.. 
Çanakkale 1915, millî ve dinî değerleri birbirine karşıtmış gibi gösteren asırlık propagandalara cevap verecek bir film. "1915" denilince aklımıza neden Çanakkale Zaferi'nin gelmeyip soykırım suçlamalarının geldiğini de uzun uzun düşündüren bir film. 
Dünya ülkelerinin sadece bize ait olan İstiklâl marşımızı kendi kafalarına göre çalabildiği ve bunun da reklâmının yapıldığı hazin bir dönemi yaşıyoruz. İngiliz gaydasıyla İstiklâl marşının çalındığı ve İngiliz mektuplarıyla Çanakkale Savaşları'nın anlatıldığı bir dönemi… 
Çanakkale 1915 asla geçilmemelidir. 

NOT: TRT İstanbul Radyosu'nun Harbiye'deki tarihî binası inanılır gibi değil ama BM'ye verilmek isteniyor! Radyo çalışanları geçen haftalarda protesto gösterisi yaptılar. Gözyaşlarını tutamadılar.  

 Av. Gülseren Aytaş - Yeni Mesaj

Kaynak: YENİ  MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel,12003434/canakkale-1915/av-gulseren-aytas



Bu haber 1,244 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,705 µs