En Sıcak Konular

SANDY KASIRGASI ''SÜPER GÜÇ'Ü EZDİ GEÇTİ

1 Kasım 2012 18:00 tsi
SANDY KASIRGASI ''SÜPER GÜÇ'Ü EZDİ GEÇTİ Sandy Kasırgası nedeniyle ABD’de meydana gelen can kaybı 50’ye yükseldi. Ülkenin 9 eyaletini vuran kasırgadan yaklaşık 53 milyon kişi etkilendi. ABD tarihinin en büyük 3. kasırgası yaklaşık 40 milyar dolar zarara yol açtı.

ABD'nin zararı büyük

Sandy Kasırgası nedeniyle ABD'de meydana gelen can kaybı 50'ye yükseldi. Ülkenin 9 eyaletini vuran kasırgadan yaklaşık 53 milyon kişi etkilendi. ABD tarihinin en büyük 3. kasırgası yaklaşık 40 milyar dolar zarara yol açtı 

ABD'nin kuzeydoğusunda büyük yıkıma neden olan Sandy fırtınası nedeniyle kapalı olan iş yerleri yavaş yavaş açılmaya başlandı. Bazı havaalanları, kamu binaları, okullar işbaşı yaptı. Ancak birçok evde hala elektrik kesintisi devam ediyor. New York metrosu ise bir süre daha kapalı kalmaya devam edecek. Seçim kampanyasına ara veren Barack Obama, fırtınadan etkilenen bölgeleri ziyaret edecek. Bu arada fırtınanın ABD'ye maliyetinin 30 ila 40 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. 

New York'ta 22 kişinin öldüğü açıklandı 
New York'un büyük havaalanlarından JFK ve Newark Liberty, sınırlı hizmet vermeye başladı. Ancak fırtınadan etkilenen bölgelerde 18 bin uçuşun iptal edilmiş olması nedeniyle ciddi gecikmeler yaşanıyor. New York Borsası iki gün kapalı kaldıktan sonra açıldı. Borsa en son 1888 yılında iki gün art arda kapalı kalmıştı. New York Büyükşehir Toplu Taşıma İdaresi'nin Başkanı Joseph Lhota, New York metrosunun, 108 yıllık tarihinde aldığı en büyük hasar olduğunu söyledi. Metronun yeniden açılabilmesi için, sular altında kalan tünellerin ve elektrik teçhizatının temizlenmesi gerekiyor. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, metronun ne zaman açılacağının henüz belli olmadığını ancak otobüslerin çalışmaya başladığını söyledi. New York'taki köprülerin büyük çoğunluğu kapalı kalacak. Amerikan Enerji Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ülkenin kuzeydoğusunda fırtına nedeniyle en az sekiz milyon ev ve işyerine elektrik verilemiyor. Fırtına Manhattan'ın orta kesimlerinde deniz sularının rekor seviyede kabarmasına yol açtı. 

Kasırganın bilançosu ağır 
Karayipler'de yaklaşık 70 kişinin ölümüne yol açan Sandy Kasırgası, ABD'nin doğu kıyılarında da büyük tahribat yaptı. Resmi kurumlar, Kasırga nedeniyle ABD'de meydana gelen can kaybının 50'ye yükseldiğini bildirdi. New York Times gazetesine göre sadece New York'ta 22 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 8 milyon kişi iki geceyi elektriksiz geçirdi. Yaklaşık 15 bin uçuş ve 840 bin tren seferi iptal edildi. Ülkenin 9 eyaletini vuran kasırgadan nüfusun beşte birine tekabül eden yaklaşık 53 milyon kişi etkilendi. Toplu ulaşım sistemi çöktü, havaalanları kapandı. 

ABD tarihinin en büyük 3'üncü kasırgası 
Ekonomi uzmanlarına göre tarihte ABD'yi vuran üçüncü büyük kasırga olarak nitelenen Sandy Kasırgası, yaklaşık 30 ila 40 milyar dolarlık maddi hasara yol açtı. Uzmanlar Kasırga'dan en çok New Jersey ve New York eyaletlerinin etkilendiğini belirtiyorlar. New Jersey Valisi Chris Christie, Kasırga'nın yol açtığı tahribatı "tasavvur edilmez bir yıkım" diye değerlendirdi. ABD Başkan'ı Barack Obama yıkımı görmek için Atlantic City'ye gitti. ABD Ulaşım Bakanlığı sadece New York'taki sokak, köprü ve metro tünellerinin acil onarımı için 10 milyon dolar harcandığını duyurdu. Milyonluk metropol New York'ta tüneller sular altında kaldı. New York'un Queens semtinde çıkan yangında 80 ev harabeye döndü. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, "Buranın, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir görünüme sahip olduğunu söylersek abartmış olmayız" diye konuştu. 


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659197/abd-nin-zarari-buyuk


Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,790 µs