En Sıcak Konular

YAPILAN ZAMLAR FAİZ'E GİDİYOR

17 Ekim 2012 20:58 tsi
YAPILAN ZAMLAR FAİZ'E GİDİYOR 2013 yılı bütçe giderlerinin 404 milyar TL olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faiz giderlerinin ise 53 milyar TL olmasını öngördüklerini açıkladı.

Zam yap, faiz öde

2013 yılı bütçe giderlerinin 404 milyar TL olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faiz giderlerinin ise 53 milyar TL olmasını öngördüklerini açıkladı. 2012′nin dokuz ayındaki bütçe açığını 14,4 milyar lira olarak açıklayan Şimşek, aynı dönemde faiz harcamalarının yüzde 13,7 oranında artarak 39,5 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

GİDERLERDEKİ ARTIŞ, GELİR ARTIŞINI SOLLADI
Bütçe açığının yıl sonunda 33,5 milyar lira olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Şimşek, dokuz ayda bütçe gelirleri yüzde 10,2 oranında artarken, giderlerdeki artışın yüzde 16,8 olarak belirlendiğini söyledi. Şimşek vergi gelirlerindeki azalma için "Bu düzeyde öngörmediğimiz bir husustur" ifadesini kullandı.
 
2013'te 53 milyar lira faiz ödeyeceğiz
 
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçe giderlerinin 404 milyar TL olduğunu belirterek, faiz hariç giderlerin 351 milyar TL, faiz giderlerinin ise 53 milyar TL olmasını öngördüklerini açıkladı. Bakan Şimşek, ''Ocak-Eylül 2012 dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları'', ''2012 Yıl Sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini'' ve ''2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'' konularına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 2013 yılında bütçe gelirlerinin 370 milyar olacağını kaydeden Şimşek, vergi gelirlerinin ise 318 milyar TL olduğunu bildirdi. Bakan Şimşek, bütçe dengesinin 2013 yılında 34 milyar TL açık vereceğini ifade etti. Şimşek, bütçe büyüklüğü 404 milyar TL'ye ulaşan 2013 yılı bütçesinden en büyük eğitimin alacağını bildirdi. Bakan Şimşek, 2013 yılında eğitim harcamalarına 68.1 milyar TL ayırdıklarını belirterek, sağlık harcamalarının 64.7 milyar TL olduğunu açıkladı. Şimşek, altyapıya öncelik verilmek üzere yatırım ödeneklerinin de yüzde 20 artışla 39.2 milyar lira olacağını ifade etti. "Yumuşak iniş süreci bizim için çok önemliydi" diyen Şimşek, alınan tedbirlerle büyüme ve cari açığı makul seviyeye çekme çabasının önemli ölçüde başarılı olduğunun altını çizdi.
 
VERGİ GELİRLERİ BEKLENTİSİ 318 MİLYAR LİRA
Şimşek, 2013 yılında vergi gelirlerini 318 milyar lira olarak öngördüklerini söyledi. Alınan tedbirler olduğunu belirten Şimşek, 4.8 milyar liralık 2B gelir tahmini olduğunu, özelleştirmede bazı uygulamaların olabileceğini ifade etti. Şimşek, 4 milyar liralık özelleştirme geliri tahmininin mutevazı olduğunu kaydetti. Gelecek yılın bütçesinde açık 33.893 milyar TL öngörülüyor. Bütçe açığı/GSYH oranının ise 2013'te yüzde 2.2 olacağı hesaplanıyor. Maliye Bakanı, 2013 yılında da çalışanları, emeklileri, asgarî ücretlileri enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek, ''Fakirimizi de unutmadık. Sosyal hizmetler ve yardımlar bütçesini 17,2 milyar lira olarak öngörüyoruz'' dedi.
 
79 BİN PERSONEL ALINACAK
Şimşek, 2013'te kamuya 79 bin personel alınacağını söyledi. Şimşek, bunun 14 bininin üniversitelere, diğerlerinin Sağlık, İçişleri, Adalet ve Millî Eğitim bakanlıklarına yapılacak atamalardan oluşacağını söyledi.
 
9 AYLIK AÇIK: 14 MİLYARI AŞTI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılının ilk 9 ayında bütçe açığının da 14.4 milyar TL olduğuna açıkladı. Faiz dışı fazlanın 25.2 milyar TL olduğunu belirten Şimşek, çok açık bir şekilde bütçe performansının geçen yıla göre kötüleştiğini ve hedeflerden sapma bulunduğunu bildirdi. Bütçe giderlerinin yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16.8 oranında artarak 258 milyar TL'ye çıktığını, faiz harcamalarının yüzde 13,7 oranında artarak 39,5 milyar lira olduğunu belirten Bakan Şimşek, bütçe gelirlerinde beklenenin altında bir performans olsa da 2012 yılını gelir anlamında bütçe hedeflerine paralel bitireceklerini dile getirdi. 


Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ http://www.yeniasya.com.tr/haber_detay2.asp?id=43494


Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,224 µs