En Sıcak Konular

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 4.3 MİLYON

16 Ekim 2012 23:55 tsi
GERÇEK İŞSİZ SAYISI 4.3 MİLYON TÜİK, Temmuz döneminde işsiz sayısını 2 milyon 323 bin kişi olarak açıkladı. TÜİK’in hesaba katmadığı iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanlar da eklenince gerçek işsiz sayısı 4.3 milyon kişiyi aşıyor

Gerçek işsiz sayısı 4.3 milyon

TÜİK, Temmuz döneminde işsiz sayısını 2 milyon 323 bin kişi olarak açıkladı. TÜİK'in hesaba katmadığı iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanlar da eklenince gerçek işsiz sayısı 4.3 milyon kişiyi aşıyor 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 15 ve daha yukarı yaştaki 95 bin kişi ile görüşülerek hazırlanan Hanehalkı İşgücü İstatistikleri Temmuz 2012 (Haziran, Temmuz, Ağustos) verilerini açıkladı. Buna göre 2012 yılı Temmuz döneminde, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 217 bin kişilik bir artış ile 73 milyon 638 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 1 milyon 124 bin kişi artarak 54 milyon 759 bin kişiye ulaştı. 2012 yılı Temmuz döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0.4 puanlık azalışla yüzde 50.8 düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 1 puanlık azalışla yüzde 71.9, kadınlarda ise herhangi bir değişim göstermeyerek yüzde 30.3 olarak belirlendi.

İşsiz sayısı 100 bin arttı

Temmuz döneminde bir önceki aya göre Türkiye genelinde işsiz sayısında 97 bin kişilik artış yaşandı. Haziran döneminde işsiz sayısı 2 milyon 226 bin kişi düzeyinde belirlenmişti. Temmuz ayında işsiz sayısı 2 milyon 323 bin kişi oldu. İşsizlik oranı Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puan azalışla yüzde 9.1'den yüzde 8.4 düzeyine geriledi.

Gençlerde işsizlik oranı yüzde 16.3

Genç nüfusta işsizlik oranı 2012 yılı Temmuz döneminde yüzde 16.3 düzeyinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 19.8, kırsal yerlerde ise yüzde 9.8 düzeyinde gerçekleşti. Temmuz 2012 döneminde kentsel yerlerde işsizlik oranı yüzde 10.4 oldu. Kırsal yerlerde resmi işsizlik oranı ise yüzde 4.5 düzeyinde gerçekleşti. Temmuz döneminde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 10.7'ye geriledi. Temmuz döneminde tarım dışı işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.5 puan artış gösterdi. Kentsel yerlerde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 10.8, kırsal yerlerde yüzde 10.4 düzeyinde gerçekleşti.

İstihdam tarımda azalıyor

2012 yılı Temmuz döneminde tarım sektöründe çalışan sayısı 67 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 612 bin kişi arttı. Bu durum çalışanların tarımdan başka sektörlere kaydığını gösteriyor. 2012 yılı Temmuz döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 545 bin kişi artarak 25 milyon 498 bin kişiye yükseldi. Temmuz 2012 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 26'sı tarım, yüzde 18.7'si sanayi, yüzde 7.4'ü inşaat, yüzde 47.9'u ise hizmetler sektöründe bulunuyordu. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmetler sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1.2 puan artarken, tarım sektörünün payının 0.9 puan, sanayi sektörünün payının 0.2 puan, inşaat sektörünün payının ise 0.1 puan azaldığı görüldü.

2 milyon kişi iş bekliyor

Temmuz döneminde işgücüne dahil olmayanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 764 bin kişi artışla 26 milyon 173 bin kişiden 26 milyon 937 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde işgücüne dahil olmayan nüfusun nedenlerine göre dağılımına bakıldığında, iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı 2011 yılının aynı dönemine göre 15 bin kişi azalışla 1 milyon 900 bin kişiye geriledi. Bu dönemde iş bulma umudu olmayanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 46 bin kişi azalışla 607 bin kişi düzeyinde gerçekleşirken, diğerleri 46 bin kişi azalarak 1 milyon 293 bin kişi oldu. Temmuz'da işgücüne dahil olamayan mevsimlik işgücü ise 13 bin kişi artarak 50 bin kişi olarak belirlendi.

Gerçek işsiz sayısı çok daha fazla

Bilindiği üzere TÜİK, aralarında iş bulma umudu olmayanların da yer aldığı işsizlik oranına iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanları dâhil etmeksizin işsizlik oranını belirliyor. Bu hesapla TÜİK, Temmuz döneminde işsiz sayısını 2 milyon 323 bin kişi olarak açıkladı. Ancak bu rakamlara, aralarında iş bulma umudu olmayanların da yer aldığı işsizlik oranına iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanlar da eklenince, gerçek işsiz sayısının 4 milyon 273 bini bulduğu belirlendi.(YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659025/gercek-issiz-sayisi-43-milyon


Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,473 µs