En Sıcak Konular

MHP BÜYÜKŞEHİR YASA TASARISININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ

16 Ekim 2012 22:54 tsi
MHP BÜYÜKŞEHİR YASA TASARISININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ Yerel seçimlerin öne çekilmesi oylamasında hükümete destek veren MHP, AK Parti’den büyükşehir yasa tasarısını geri çekmesini istedi.

MHP'den hükümete çağrı!

Büyükşehir yasa tasarısını geri çekmesini istedi

Yerel seçimlerin öne çekilmesi oylamasında hükümete destek veren MHP, AK Parti'den büyükşehir yasa tasarısını geri çekmesini istedi. MHP'li Şandır, "Eğer geri çekmezseniz bu yasayı siyasi birliği parçalayıcı, ihanet yasası olarak göreceğiz" dedi

13 ili büyükşehir kapsamına alan yasa tasarısı TBMM İçişleri Komisyonu'nda sert tartışmalara neden oluyor. Muhalefet partileri tasarının alelacele geçirilmek istenmesine tepki gösterirken MHP'den tasarıyı ihanet yasası olarak ilan etti.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, 13 ili "büyükşehir" kapsamına alan yasa tasarısını eleştirirken, "'Bu yasa çıkacaktır' dayatması olursa, biz bu yasayı, siyasi birliği parçalayıcı ihanet yasası olarak göreceğiz" dedi. Şandır tasarının geri çekilmesini istediklerini, bu konuda umudunu koruduğunu söyledi.

Dünyanın hızla küreselleştiğini ve egemen güçlerin Türkiye gibi coğrafyaları ayrıştırmaya çalıştığını kaydeden Şandır, "Kürtler ve biz bir milletiz ama PKK ayrıştırmaya çalışıyor. Aynı ırktan olduğumuza inandığım Kürtler ile bizim kanımız, terimiz birbirine karışmış. Kürt diye bir millet yaratarak bu coğrafyayı kendi kontrollerinde tutmak isteyen küresel güçler var. Hangimizin ailesinde Kürt yok, Arap yok. Hangi Kürdün ailesinde Türk yok?" diye konuştu. Tasarının, üniter yapı dışında başka bir otorite oluşturulmasına zemin hazırladığını savunan Şandır, bunun muhtemel sonuçlarının bugünden görülmesi gerektiğine işaret etti. Şandır, "Burası Ortadoğu bölgesi. Avrupa, Amerika değil. 'Burada da federal yapı olsun' diyemeyiz" dedi.

Sadrazam Ali Paşa örneği...

Kurucu hukukun değiştirilmesinin devleti yıkmak anlamına geleceğini belirten Şandır, şöyle devam etti: "Bu ülkenin nasıl kurulduğunu hatırlayın. Bu ülkeyi kuranlar, kuruluş felsefesi ortaya koymuşlar. Buna felsefeye göre biz üniter devletiz. Kuruluş ilkelerini gevşetirseniz, bölücülere güç verirsiniz. Merkezi otoritenin yetkilerini belediyeye yüklerseniz bu ülke parçalanır. Köyü, belediyeyi kaldırırken vatandaşa sordunuz mu? Sadrazam Ali Paşa da devletin kuruluş hukukunu değiştiren kararlar almıştı. Cenazesinde, yıllarca hizmet etmiş devlet adamı olmasına rağmen halk hakkını helal etmemişti. Bunları düşünmeniz gerekiyor. 'Bu yasa çıkacaktır' dayatması olursa, biz bu yasayı, kendi hassasiyetimiz doğrultusunda siyasi birliği parçalayıcı ihanet yasası olarak göreceğiz. Bu yasanın çıkmaması için İçtüzük'ün bize verdiği tüm imkanları kullanacağız."

"İmralı'nın talebidir"

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem ise aslında AK Parti'li milletvekillerinin de böyle bir düzenlemeyi istemediğini, herkesin vicdan azabı çektiğini iddia ederek, "Hiçbir milletvekili, gönül rızasıyla, bu milleti bölecek tasarının altına imza atamaz. Bu tasarı talebi Kandil'in, PKK'nın, İmralı'nın talebidir. Bu düzenleme zehirli şerbet gibi" diye konuştu.

AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, Erdem'in sözlerine karşılık, "Bütün arkadaşlarımız tasarıya sahip çıkıyor" dedi.

Arınç tartışması

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, tasarının gizli bir şekilde hazırlandığını, kamuoyunun tartışmasına sunulmadığını söyledi. Tasarının usul, esas ve içerik olarak "deve kuşu" gibi olduğunu ileri süren Uzunırmak, "Her şeyden önce bu kadar geniş nüfusu ilgilendiren bir konu o nüfusa sorulmalı. İl bazında referanduma gidilmeli" dedi. Konuşmasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı eleştiren Uzunırmak, "Bir insan nasıl olur da defalarca, beraber yönettiğini iddia ettiği hükümetle ayrı düşünür. Bunun neticesi yüzsüzlük" dedi.

'Yüzsüz' diyemezsiniz

Bunun üzerine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Uzunırmak'a tepki göstererek, "Yoruma, eleştiriye evet ama hakareti reddediyorum. Yasa üzerinde konuşun. Hükümet üyesine 'yüzsüz' diyemezsiniz" ifadesini kullandı.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, tasarıyı eleştirirken, "Bunun adı reform değil ihanettir. Bu ülkeyi bölme konusunda BDP mi AKP mi görevli? Yoksa ikiniz de işbirliği mi yapıyorsunuz? İşbirliğiniz sonucunda ihanet yaftasını birbirinizin boynuna takacaksınız" diye konuştu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, kendilerinin de tasarıyı eleştirdiklerini, yetersiz bulduklarını ifade etti.

Şandır'ın, "kurucu hukuk" ifadesini anımsatan Tan, "Kurucu irade Birinci Büyük Millet Meclisi'dir. Ama sonra Meclis feshedildi ve 1924 esas alındı. Kurucu irade hangisidir, ilk Meclis mi yoksa 1924 mü? Biz 23 Nisan 1920'deki iradeye sadığız, bağlıyız. O günkü milli mutabakata bağlıyız" dedi.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/mhpden-hukumete-cagri/487396/9/Siyaset#.UH2yJ282b1s


Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,727 µs