En Sıcak Konular

BALYOZ KARARLARI ONANIRSA RÜTBELERİ SÖKÜLECEK

23 Eylül 2012 21:25 tsi
BALYOZ KARARLARI ONANIRSA RÜTBELERİ SÖKÜLECEK Ağır cezaların çıktığı Balyoz’da kararlar Yargıtay tarafından onanırsa, emekli ve muvazzaf generaller er olacak. Madalya ve nişanlarıyla silahları geri alınacak.

Rütbeleri sökülecek!

Ağır cezaların çıktığı Balyoz'da kararlar Yargıtay tarafından onanırsa, emekli ve muvazzaf generaller er olacak. Madalya ve nişanlarıyla silahları geri alınacak. Emekliler maaşlarını almaya devam edecek, muvazzaflara ise er iaşesi verilecek...

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası'nda kararların açıklanmasının ardından dikkatler, muvazzaf askerlerin durumlarına çevrildi. Balyoz kararlarının Yargıtay tarafından onanması halinde, muvazzaf ve emekli personel er statüsüne düşecek. Emekli general ve amirallerin rütbeleri sökülecek, madalya ve nişanları geri alınacak.

Tazminat verilmeyecek

Muvazzaf askerlere ise er iaşesi verilecek. TSK Personel Kanunu'nun 65'inci maddesinin "h" bendinde "Hapis veya ağır hapis cezalarının infazı sırasında subaylar er gibi iaşe edilir. Bunlara maaş ile hizmet ve makamlarına ilişkin ödenek ve tazminatları verilmez" hükmü yer alıyor. Bu madde kapsamında hapis cezası alan ve kararı kesinleşen muvazzaf personel, rütbesine bakılmadan "er" statüsüne düşecek. 

Muvazzaflara er iaşesi

Tutuklu muvazzaf askerler ancak hizmet eri tazminatından yararlanabilecek. Bu kapsamda hapis cezası alan muvazzaf personelin ailelerine, talep etmeleri halinde doğum yardım ödeneği, ölüm yardım ödeneği, tedavi ve cenaze masrafları, yakacak yardımı, giyecek ve yiyecek yardımı yapılacak. Yani muvazzaf askerlerin ailesine, kararın kesinleşmesinden sonra yalnızca yakacak, giyecek ve yiyecek yardımı yapılacak.

Emeklilik isteyebilirler

Ancak hizmet süresini dolduran general ve amirallerin kararın kesinleşmesinden sonra emeklilik için başvurma hakları bulunuyor. Eğer bu komutanlar emeklilik talebinde bulunurlarsa hiç bir tazminat ödemeden hizmet süresini doldurdukları için emekli olabilecek ve emekli maaşlarını alabilecekler. 

Emekli maaşları devam

20 yıl hapis cezası verilen emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ile Çetin Doğan, Ergin Saygun, Şükrü Sarıışık ve emekli oramiral Özden Örnek'in madalya ve nişanları TSK'ya iade edilecek. Generallerin rütbeleri sökülecek, er statüsüyle emekli olmuş sayılacak. Ancak Emekli Sandığı tarafından ödenen maaşlarında bir değişiklik olmayacak. 

Aileleri lojmandan çıkacak

Hapis cezası alan generaller silahlarını da iade edecek. Tamamen sivil vatandaş sayılacak olan emekli generaller ve aileleri TSK'nın sağladığı lojman, orduevi gibi tüm sosyal haklarını da kaybedecek.

Bu 3 komutan er olacak

HAVA Kuvvetleri Komutanlığı'nın en güçlü adayıyken geçen yıl sadece YAŞ (Yüksek Askeri Şura) üyesi yapılan tutuklu Orgeneral Bilgin Balanlı, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Geçtiğimiz ağustos ayındaki YAŞ'ta da rütbe bekleme süresini doldurmadıkları için 28 tutuklu komutandan bazılarının atamaları yapılmıştı. 

Koramiral Deniz Cora, Ankara'da bulunan Genelkurmay MEBS (Muharebe ve Elektronik Bilgi Sistemleri) Başkanlığı'ndan, İstanbul'da Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı'na atanmıştı. Cora, bu atamayla Harp Akademileri Komutanı Org. Aslan Güner'in yaş haddinden emekli olmasının ardından tenzili rütbeye gidilerek okulun başına getirilen Korg. Raif Akbaş'ın yardımcısı olmuştu. 

Koramiral Cora, da Org. Balanlı gibi 18 yıl hapis cezası aldı. Koramiral Abdullah Can Erenoğlu da bu yılki YAŞ kararlarıyla İzmir'de bulunan Güney Deniz Saha Komutanlığı'ndan, İstanbul'daki Kuzey Deniz Saha Komutan Yardımcılığı'na getirilmişti. Erenoğlu böylece komutanlıktan yardımcılığa atanarak tenzili göreve atanmıştı. Erenoğlu da 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.(Levent İÇGEN / VATAN)


Kaynak: GAZETEVTAN http://haber.gazetevatan.com/rutbeleri-sokulecek/482626/1/G%C3%BCndem#.UF9A1bIaNPc


Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    111,978 µs