En Sıcak Konular

YABANCILAR BORSADA 1 KOYUP 5 KAZANDI

18 Eylül 2012 15:00 tsi
YABANCILAR BORSADA 1 KOYUP 5 KAZANDI Dünya borsalarından ayrışması Türkiye'yi sıcak paranın k‰r merkezi haline getirdi. Yabancı borsada 1 koyup 5 kazandı.

Yabancılar borsada 1 koyup 5 kazandı
 
Dünya borsalarından ayrışması Türkiye'yi sıcak paranın k‰r merkezi haline getirdi. Yabancı borsada 1 koyup 5 kazandı.
  
Euro Bölgesi borç krizi ve küresel resesyon endişelerinin h‰kim olduğu mayıs sonundan bu yana, yurtdışı piyasalardan pozitif yönde ayrışan Türkiye , sıcak paranın 'k‰r merkezi'haline geldi. Mayıs ayının son haftasından bu yana, yoğun yabancı yatırımcı girişinin yaşandığı hisse senedi ile tahvil-bono piyasasında, k‰ğıt üzerinde olsa da, elde edilen karlar Türkiye 'yi çekim merkezi haline getirdi.
Yıl başından bu yana, yüzde 33 ile dünyanın en fazla yükselen borsası olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na ( İMKB ), 25 Mayıs'tan 7 Eylül'e kadar olan sürede 2 milyar 516 milyon dolarlık yabancı girişi oldu. İMKB -100 Endeksi'nin yüzde 24 yükseldiği bu dönemde, yabancı yatırımcının hisse senedi portföyü ise 13 milyar 295 milyon dolarlık artışla 57 milyar 140 milyon dolara ulaştı.
Radikal'in haberine göre bu süreçteki net alım da dikkate alındığında, yabancının borsada 3 aylık net k‰rı 10 milyar 779 milyon dolar oldu. Bir başka ifade ile, 25 Mayıs'tan bu yana İMKB 'ye 1 dolarlık yatırım yapan yabancının karı 4.3 dolar oldu. Yabancının bu süreçteki 2.5 milyar dolarlık net alımı endeksi 13 bin 128 dolar yükseltirken, her bir dolarlık yabancı girişinin endekse katkısı yaklaşık 192 puan oldu.
Yabancıların bu dönemde İMKB 'de en fazla net alım yaptığı hisse senedi 425 milyon dolarla İş Bankası C oldu. Bu hisseyi 361.7 milyon dolarla Garanti Bankası, 166.3 milyon dolarla Türk Hava Yolları , 165 milyon dolarla Yapı Kredi Bankası ve 101 milyon dolarla Turkcell izledi.
 
BONO-TAHVİLE YOĞUN İLGİ
Hisse senedi piyasasında 2.5 milyar doların üzerinde net alım yapan yabancı yatırımcılar, bono-tahvil piyasasında ise 8 Haziran'dan 7 Eylül'e kadar olan süreçte 11.1 milyar dolarlık net alım yaptı. Bu dönemde yabancı yatırımcının tahvil-bono portföyü 12 milyar 253 milyon dolar artarak 53 milyar 819 milyon dolara ulaştı. Yabancının bu piyasadaki net k‰rı da 1 milyar 154 milyon dolar oldu.
Hızlanan yabancı girişinin etkisiyle bono piyasasında faizler bu dönemde 2.5 puana yakın geriledi. Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası 'nın son aldığı parasal gevşeme kararlarının ardından gelişmekte olan ülkelere para girişinin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Bu hafta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısından faiz koridoruna ilişkin olası bir daraltma kararının çıkması halinde bono piyasasında gösterge kağıdının faizinin yüzde 7'nin altına doğru hareket etmesi bekleniyor.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=25432


Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,322 µs