En Sıcak Konular

TRABZON'UN FETİH GÜNÜNDE BARTHOLOMEOS'TAN 3. AYİN

16 Ağustos 2012 13:06 tsi
TRABZON'UN FETİH GÜNÜNDE BARTHOLOMEOS'TAN 3. AYİN Trabzon'un fethinin yıldönümünde devletin özel izniyle Sümelada ayin yapıldı. Sultan Fatih'in fethettiği şehirde fetih kutlaması yapmak ise hiçbir yetkilinin aklına bile gelmedi. 551 yıldır Türk-İslam yurdu olan Trabzon mahzun kaldı.

Sümela'nın FETHİ!

Trabzon'daki Sümela Manastırı'nda düzenlenen 3. ayini de Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Trabzon'un fetih tarihi olan 15 Ağustos'a denk gelen törenlere Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de katıldı. Manastıra giden patika yolda kemençecilerle karşılanan Bartholomeos, onlara bir kutu içinde hediye verdi.

Sümela Manastırı'nda 3. ayin de yapıldı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayinde; "Emine Erdoğan'ın da bizzat ziyaret ettiği Myanmar'daki zulüm hepimizin kalbini yaralıyor" dedi.

Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki tarihi Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, duyduğu mutluluğu dile getirdi. Altındere Milli Parkı sınırları içinde bulunan Sümela Manastırı'nda dün düzenlenen ayinin özel bir anlamı bulunuyor. Hıristiyanlar, Meryem Ana'nın 15 Ağustos'ta göğe yükseldiğine inanıyor. Ancak 15 Ağustos 1461'de Trabzon'un Türkler tarafından fethinin tarihi. Bu yüzden zaman zaman tartışmalara konu oluyor. Sümela'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen ayini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos'a Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de eşlik etti. Manastıra giden patika yolda kemençecilerle karşılanan Patrik, onlara bir kutu içinde hediye verdi. 

Hem Rumca hem Türkçe 

Geçen yıllara oranla katılımın çok az olduğu ayini izlemek üzere yaklaşık 300 kişi manastırdaki yerini almıştı. Sunağa çıkan ve törene katılanları kutsayan Bartholomeos, konuşmasını önce Rumca sonra Türkçe yaptı. Patrik Bartholomeos, üç ayinin de mutlu bir tesadüf eseri Ramazan ayının bereketine ve manevi zenginliğine tesadüf ettiğini vurgulayarak,  "Başbakanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın da bizzat ziyaret ettiği Myanmar'daki zulüm hepimizin kalbini yaralamıyor mu? Her şeye rağmen maalesef dünyada din adına işlenen cinayetler, kıyımlar, sürgünler devam etmektedir. İnsanoğlu ve biz din adamlarının gayretli çalışmalarına rağmen bu ayıptan maalesef kurtulamadık" dedi.

Mum yaktırılmadı

Bartholomeos, Maçka halkına teşekkür ederek; "Tüm Ortodoks alemi adına Ramazan bayramınızı kalpten tebrik eder, sıhhat, afiyet ve bereket dolu bir kış geçirmenizi temenni ederiz. Sevgili Karadenizliler, hepinizi muhabbet ve saygıyla selamlıyor hayır dualarımızı gönderiyoruz" dedi. Konuşmadan sonra ayin ilahiler söylenerek sona erdi. Bu sırada manastır içinde mum yakmak isteyen kişilere, güvenlik görevlileri tarafından, manastıra zarar verebileceği gerekçesiyle izin vermedi. Ayine katılan bazı kadınların da ilahiler sırasında ağladığı görüldü.



Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=71625


Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,168 µs