En Sıcak Konular

İŞ BULAMAYAN KÖYÜNE DÖNDÜ İŞSİZLİK DÜŞTÜ

16 Ağustos 2012 12:28 tsi
İŞ BULAMAYAN KÖYÜNE DÖNDÜ İŞSİZLİK DÜŞTÜ Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mayıs ayı istihdam verileri incelendiğinde, tarımın Mayıs ayındaki istihdam artışının yarıdan fazlasını tek başına sağladığı görülüyor.

İş bulamayanlar köyüne döndü

TÜİK'in Mayıs ayı istihdam verileri incelendiğinde, Ocak 2012'de 5 milyon 416 bine inen tarımdaki istihdam, Mayıs'ta 6 milyon 363 bine ulaştı. Sayının artmasında şehirde iş bulamayıp köyüne dönenlerin katkısı büyük! 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mayıs ayı istihdam verileri incelendiğinde, tarımın  Mayıs ayındaki istihdam artışının yarıdan fazlasını tek başına sağladığı görülüyor. Rakamlara göre, bu yıl Ocak ayında 5 milyon 416 bine inen tarımdaki istihdam, Mayıs'ta 6 milyon 363 bine ulaştı. Mayıs ayında, Nisan ayına göre, tarımda 352 bin, hizmetlerde 135 bin, inşaatta 197 bin istihdam artışı yaşanırken, sanayide çalışan sayısı 32 bin azaldı. Özellikle sanayide çalışan sayısının azalması, Türkiye'nin geleceği açısından karamsar bir tabloyu gözler önüne seriyor.

Sanayi geriliyor, tarım öne çıkıyor

AKP hükümeti; 2002 yılından bu yana Avrupa Birliği, IMF ve Dünya Bankası politikalarını hayata geçirerek, tarımda istihdam edilen nüfus oranını yüzde 10'a düşürmek için olağanüstü çaba sarfetse de, küresel ekonomik krizin Türk sanayisi üzerinde olumsuz etkisinin yol açtığı baskıyı dengelemek adına işsizlik oranını azaltmak için tarım kesimine sığındığı da gözlerden kaçmıyor. Nitekim tarımın istihdamdaki payı Mayıs'ta, Nisan ayına göre 0.8 puan artışla yüzde 25.2'ye çıktı. Mayıs ayında sanayinin payı 0.7 puan azalarak yüzde 18.8'e, hizmetlerin payı 0.7 puan azalarak yüzde 48.8'e inerken, inşaat payını 0.6 puan artırarak yüzde 7.2'ye çıktı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a göre, "İşsizlik son  10 yılın en düşük düzeyi olan yüzde 8.2'ye inmişse, bu tarımdan kaynaklanmıştır. Zaten  Mayıs ayında tarım dışı işsizlik yüzde 10.4'dür. Rakamlar tarımın istihdamın ve istikrarın motoru olduğunu gösteriyor. Bu devirde bir ayda 352 bin ek istihdam sağlamak Türk çiftçisi için bir gurur kaynağı olmuştur."

Tarımsal istihdam nasıl artıyor?

Tarımsal istihdamın nasıl arttığı ciddi bir soru olarak öne çıkıyor zira Türkiye'de halkın yüzde 75'i şehirlerde yaşıyor. Şehirlerde yaşayanların çok az bir bölümü tarımsal üretime katılıyor. Üretime katılanlar da genelde kadınlar oluyor. Bunlar da köylerindeki bağı-bahçeyi, tarlayı değerlendiriyor. Bu açıdan yaklaşıldığında tarımsal istihdam Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında daha da artacak çünkü şehirlerde yaşayan yüz binlerce insan yaz tatilinde köylerine dönerek burada 'tarım' yapıyor ya da yapmış gibi hesaba katılıyor. Mesela Karadeniz'de çay ya da fındık topluyor! Karadeniz'de kendi bahçesinde 20 gün fındık toplayan işsiz bir süreliğine de olsa tarım işçisi sayılıyor. (YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,657940/is-bulamayanlar-koyune-dondu


Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,998 µs