En Sıcak Konular

ABD SURİYE'DE TÜRKİYE'Yİ ATEŞİN İÇİNE İTİYOR

12 Ağustos 2012 22:43 tsi
ABD SURİYE'DE TÜRKİYE'Yİ ATEŞİN İÇİNE İTİYOR ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton üç ay sonra yeniden Türkiye de.

Clinton 3 ay içinde ikinci kez Türkiye'de...

Bölücü

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton üç ay sonra yeniden Türkiye de. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Clinton'un gündeminde 'Uçuşa yasak bölge' ve Suriye'ye yapılması düşünülen olası bir askeri harekât var. Ziyaretin bölgede yaşanan askeri hareketliği artıracağı kaydedilirken, oluşturulması muhtemel tampon ve uçuşa yasak bölgenin Suriye'yi bölünmenin eşiğine getirmesinden, Türkiye'yi de savaşın içine çekmesinden endişe ediliyor.

Kuzey Irak da böyle ayrıştırılmıştı
Birinci Körfez savaşından sonra, ABD Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı 36. paralelin kuzeyini uçuşa yasak bölge ilan etti. ABD Irak yönetimine 36. paralelin kuzeyinde karada ve havada faaliyet göstermemesi uyarısında bulundu. Böylelikle Kürtler, merkezi hükümetten ayrıştırıldı. Zamanla Irak'ın Kuzeyi Kürt Bölgesel Yönetimi haline geldi. Yakın zamanda Libya'da da benzer bir durum yaşandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Libya için "uçuşa yasak bölge" kararı çıkarttı. Bu kararın hayata geçmesinin ardından ABD, İngiltere ve Fransa Libya'yı bombaladı. Benzer bir durum bugün Suriye içinde geçerli.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton üç ay sonra yeniden Türkiye'ye geldi. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Clinton'un gündeminde Suriye'ye var. Clinton'ın, dağınık durumda bulunan muhalefet güçlerinin toparlanması ve ÖSO'ya (Özgür Suriye Ordusu) yapılacak yardımları da gündeme getirmesi bekleniyor. Clinton'ın İstanbul'da silahlı muhaliflerle de görüşeceği belirtiliyor. Bütün bunların yanında ana konu, oluşturulması muhtemel 'uçuşa yasak bölge'. Askeri  harekât ve tampon bölge seçeneği ise hala masada.

Uçuşa yasak bölge
Türkiye'nin de birçok kez dile getirdiği ve ABD'nin de sıcak baktığı "uçuşa yasak bölge" meselesinin de Clinton'ın Türkiye ziyaretinde gündeme gelmesi bekleniyor. Uçuşa yasak bölge daha önce Irak'ın Kuzey'i, 36.paralelin yukarısı olarak uygulanmış, ardından Irak'ın Kuzey'i merkezi yönetimden ayrılmıştı. Libya'da da Kaddafi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından "uçuşa yasak bölge" kararı çıkarılmış, bu uygulamanın hayat geçmesinin ardından ABD, İngiltere ve Fransa Libya'yı bombalamıştı. Benzer bir durum Suriye içinde gündemde.

Türkiye resmen dâhil olacak
Clinton'ın, Türkiye'nin denetiminde bir tampon bölge kurulması,  ya da Türkiye tarafından bombalanacak, nokta hedeflerin belirlenmesi gibi konularda da fikir alış verişinde bulunacağı iddia ediliyor. Eğer böyle bir durum cereyan ederse Türkiye filen Suriye'deki savaşa müdahil olmuş olacak. ABD'den gelen bilgiler de bu yönde. ABD artık muhaliflere daha fazla destek verilmesini ve savaşın yoğunluğunun artırılmasını istiyor. Özellikle Tahran'da yapılan Suriye'nin dostları toplantısının bu kararda etkili olduğu öne sürülüyor.

'Bu adım, karadan bir askeri müdahale ile olur'
Suriye'de yaşanan son süreci değerlendiren Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Susan Rice, Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasıyla ilgili bir soruya verdiği cevapta "Bu adım, karadan bir askeri müdahale ile olur. Bununla birlikte, Suriye dünyanın en gelişmiş füze savunma sistemlerine sahip" dedi. Rice'ın bu açıklamaları Clinton'un Türkiye ziyaretiyle bir araya getirildiği zaman  büyük önem arz ediyor.

İngiltere ve Fransa askeri tatbikata başlıyor
Tahran'da 29 ülkenin katılımıyla yapılan Suriye konulu istişare toplantısını da değerlendiren Susan Rice, İran'ın Suriye gelişmelerinde olumsuz bir rol oynadığını savundu. Rice, Amerika'nın Suriye yönetimi devrilinceye kadar Suriyeli muhaliflere iletişim araçları vermeye ve insancıl yardımlar yapmaya devam edeceğini söylemesi ABD'nin Esad karşı yeni bir savaş başlatacağının sinyalleri olarak yorumlandı.. Bu arada önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz'de İngiltere ve Fransa'nın askeri tatbikata başlayacağı belirtiliyor. İki ülkenin deniz kuvvetleri, tatbikat kapsamında kıyıya asker çıkarma eğitimi yapacak.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/bolucu-246950.htm


Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,992 µs