En Sıcak Konular

''TERÖR ÖRGÜTÜ EĞİTİMLİ UNSURLARINI BATIYA KAYDIRDI''

9 Ağustos 2012 14:18 tsi
''TERÖR ÖRGÜTÜ EĞİTİMLİ UNSURLARINI BATIYA KAYDIRDI'' Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu ve Hazar Strateji Enstitüsü Başkanı Mesut Ülker, Foça'da gerçekleşen terörist saldırının kodlarını yorumladı.

'Eğitimli unsurlarını Batı'ya kaydırdılar'

Terör uzmanı Ercan Çitlioğlu, bugünkü eylemin sürpriz olmadığını ancak örgütün eğitimli unsurlarını Batı'ya kaydırdığını söylerken, stratejist Mesut Ülker amacın turistik yerlerde huzur kaçırmak olduğunu vurguladı. 

Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu ve Hazar Strateji Enstitüsü Başkanı Mesut Ülker, Foça'da gerçekleşen terörist saldırının kodlarını gazetevatan.com için yorumladı. Çitlioğlu, eylemlerin artmasını örgütün zaafiyetinin artmasına bağlarken, Batı'da bunun gibi saldırıların olduğunu dile getirdi ancak "Eğitim almış bazı unsurlarını gerekli malzemelerle birlikte Türkiye'nin batısına kaydırmış olduğunu göstergesi" şekilnde konuştu. 

"Öncelikle bu örgütün Türkiye'nin batısında gerçekleştirdiği ilk eylem değil. Geçtiğimiz yıllarda Kuşadası'nda bir minibüse bomba koymuşlar ve orada iki kişi hayatını kaybetmişti. Yine İzmir'de bombalama girişimlerinde bulunmuşlardı. Hatta bir tanesinde geçtiğimiz aylarda etkisiz hale getirilmişti. Dolayısıyla bunun PKK'nın batıya açılımı ve yeni bir taktik olarak nitelemenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Ancak bu saldırıda dikkat çeken bir başka nokta var bu da PKK'nın örgütle bu tür eylemlere yapabilme kapasitesine sahip ve bununla ilgili eğitim almış bazı unsurlarını gerekli malzemelerle birlikte Türkiye'nin batısına kaydırmış olduğunu göstermesi açısından önemli. 

'YAZ AYLARI İÇİN UYARMIŞTIK'

Aslında bu eylem sürpriz miydi bence sürpriz değil. Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak haziran ayında devletin ilgili makamlarına gönderdiğimiz kaplı bir rapor hazırladık ve bu raporda yaz aylarında örgütün özellikle turistik merkez olarak yumuşak hedeflere yönelik eylem girişimlerin yönelik dolayısıyla en azından bizim açımızdan bu sürpriz değil. 

'EYLEMİN AMACI ŞU…' 

"Bu eylemin amacı ne? PKK bölgesel bir örgüt ve ağırlıklı olarak konuşlandığı bölge dışında eylem yapma kapasitesine de sahip olduğunu eylemlerini gerektiği an Türkiye coğrafyasının her tarafında yapabileceği mesajını veriyor bu eylemde. Burada özellikle şu noktanın üzerinde çok durmak gerekiyor aslında örgütün son dönemlerde eylemlerini yükseltmesi örgütün güçlü olduğu tarzında bir algı yaratıyor. Ben bunun tamamen aksini düşünüyorum. Gücünden emin olan amaçlarına ulaşma önünde herhangi bir engel görmeyen bir örgütün eylem yapma ihtiyacının olmaması lazım. Eylem aslında bir güç gösterisinden ziyade zafiyet belirtisidir. Dolayısıyla örgütün son dönemlerdeki eylemlerini bir güç gösterisi olmaktan ziyade sıkışmışlığın bir yansıması ve konjonktürel gelişmelerden yararlanma isteğiyle birlikte değerlendirmek gerekir. "açısından önemli. 

'90'LI YILLARA DÖNÜŞ YOK' 

"Özellikle 90'lı yıllara geri dönülüyor mu yönünde bir sendrom var Türkiye'nin 90'lı yıllara terör açısından dönmesi mümkün değildir. 90'lı yıllar kendi koşulları içerisinde yaşanmış, sonlanmış ve yenilenmesi mümkün olmayan yeni bir süreç başlamıştır. Dolayısıyla 90'lı yılları Türkiye'nin terör açısından yeniden döneceği tarzındaki endişelerin rasyonel bir temelinin bulunmadığının da kamuoyu tarafından bilinmesi gerekir." 

'DEVAMINI BEKLEMEZ LAZIM, HEDEF TURİSTİK YERDE HUZUR KAÇIRMAK' 

Hazar Strateji Enstitüsü Başkanı Mesut Ülker

Sürpriz değil devamını beklemek lazım. Turistik bir yerin seçilmesi huzuru kaçırma amaçlı. Terör örgütünün de amacı bu zaten. Bunun arkasının geleceğini düşünüyorum, Batı bölgelerinde eylem yapmaya devam edeceklerdir. Terör sorununun bugünden yarına hallolmasını beklemek çok zor. Özellikle Türkiye gibi bir ülkede. Dışarıda Suriye ve İran'daki gelişmelerle PKK'nın bir kere daha oradaki halka oynama yaklaşımıyla, oradaki devlet güçleri de başta olmak üzere oradaki karışıklığın sonuçlarını yaşıyoruz. Ama terörle mücadele konusunda şimdiye kadar güvenlik güçleri arasındaki koordinasyonun ve entegrasyonun giderek arttığını görüyoruz. 
Karakolların bu noktada zafiyetleri var çok eksikliklerimiz var. Bu saldırı çok önemli artık bunu batı bölgelerinde de olacağına yönelik mesaj. Terörle mücadele konusunda mutlak surette her şeyi yeniden değerlendirmemiz lazım. 

Mesela sadece terör değil, burada uyuşturucu tacirleri var, kaçakçılar var. Amerika var, İran var, Rusya var, İsrail var bütün bu ülkeler 'tavşana kaç tazıyı tut' taktiği de izliyor. 

BDP'yi de direk olarak kastederek şunu söylemek zorundayım. Partinin teröre karşı kesin bir tavır belirlemesi gerekiyor. (Pınar Tarcan/gazetevatan.com)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/egitimli-unsurlarini-batiya-kaydirdilar/472348/1/Gundem


Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,961 µs