En Sıcak Konular

KILIÇDAROĞLU: ''SINIR DEĞİŞİKLİKLERİ KANLI SONUÇLAR DOĞURUR''

29 Temmuz 2012 22:27 tsi
KILIÇDAROĞLU: ''SINIR DEĞİŞİKLİKLERİ KANLI SONUÇLAR DOĞURUR'' Kılıçdaroğlu: "Biz CHP olarak Ortadoğu'da sınırların değişmesini istemiyoruz. Sınır değişikliği ya da buna yol açacak girişimler içeriden ve ya dışarıdan kanlı sonuçlar doğurur ve insanlığa ağır bedeller ödetir" dedi.

Sınır değişikliği, kanlı sonuçlar doğurur
 
CHP Lideri, "Olay Esad olayı, Suriye olayı değil başka bir olaydır. Olay Ortadoğu'da yeni bir harita çizmek için atılan adımlardır. Biz CHP olarak Ortadoğu'da sınırların değişmesini istemiyoruz. Sınır değişikliği ya da buna yol açacak girişimler içeriden ve ya dışarıdan kanlı sonuçlar doğurur ve insanlığa ağır bedeller ödetir" dedi.  
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çankaya Belediyesi'nin Ahlatlıbel tesislerinde Ortadoğulu bazı basın kuruluşlarının Ankara'daki temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. CHP olarak bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne, egemenliğine, bağımsızlığına saygı duyduklarını belirten Kılıçdaroğlu, bir ülkenin kaderini kendi halkının belirlemesi, diğer ülkelerin de buna saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.
Arap dünyasına demokrasinin, özgürlüklerin geleceği ümidiyle Arap Baharı diye bir sürecin başladığını ancak bu beklentilerin gerçekleşmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Dışarıdan hiçbir şekilde bir başka ülkeye müdahaleyi kabul etmiyoruz, dışarıdan müdahale o ülkenin haklarına yapılmış olarak bir hakaret olarak görüyoruz. Dışarıdan müdahale bu ülkelerde hep gözyaşı ve kan olarak halka geri dönmüştür. Bedelini halk ödemiştir, demokrasi diye gelenler maalesef sonunda geldikleri ülkenin halkına ağır bedeller ödetmişlerdir" diye konuştu.
 
"İKTİDAR MÜDAHALEDEN YANA BİR DİL KULLANIYOR"
Suriye olayının da ciddi bir sorun olarak ortada durduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Komşularımızın hiçbirisinde çatışma olmasını istemeyiz. Komşularımızın hiçbirisiyle aramızda sorun olmasını istemeyiz. Bu coğrafyada birbirinin değerlerine saygılı, haklarına saygılı bir anlayış içinde dostça yaşamak istiyoruz. Bu bizim temel felsefemiz" dedi. Bu açıdan iktidarın Ortadoğu politikaları ile ciddi bir uyumsuzlukları olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Onlar müdahaleden yanalar veya öyle bir dil kullanıyorlar, biz müdahaleden yana değiliz. Biz kendi bağımsız dış politikamızı oluşturmak, ülkelerle ilişkilerde karşılıklı çıkarları gözeterek, belli bir denge içinde, dostluk zemininde bir araya gelmek, kültürel ve ticari ilişikleri geliştirmek istiyoruz" dedi.
 
"OLAĞANÜSTÜ BİR KAOS DÖNEMİ YAŞIYORUZ"
CHP Lideri, konuşmasının ardından Ortadoğulu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "AKP Suriye politikasında nerede yanlış yaptı" sorusu üzerine "Hükümet nerede doğru yaptı ki" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, Hükümetin Suriye politikalarına karşı ağır ve sert eleştirilerde bulunduklarını ve bugün gelinen noktada bu eleştirilerde haklı olduklarının ortaya çıktığını ifade ederek, "Olağanüstü bir kaos dönemi yaşıyoruz. Sorundan nasıl çıkılacağını neredeyse kimse bilmiyor.
O zaman sormak gerekiyor, sorunu çözmek için devreye girenler, " müdahale edin'diyenler bu kadar karmaşık bir sorun yarattıkları için acaba kendilerini sorguluyorlar mı? O nedenle Türkiye Cumhuriyeti'nin Suriye bağlamındaki dış politikası bizim Cumhuriyet tarihimizin en kırılgan, ne negatif dış politikalarından birisi olarak ortaya çıkmıştır " dedi.
 
" OLAY ESAD OLAYI, SURİYE OLAYI DEĞİL, YENİ BİR HARİTA ÇİZMEK İÇİN ATILAN ADIMLARDIR
Suriye'deki olayların iyi izlenmesi ve sonuçlarının çok değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Dış politika hata kabul etmez. Dış politikada yapacağınız bir hatanın izleri çok derin olur ve bu yanlış izlerin temizlenmesi de büyük bedeller ödenmesine yol açabilir. Geldiğimiz nokta budur. Suriye'deki olay eğer bir parçalanmaya yol açarsa, bir mezhep çatışmasına yol açarsa bu sadece Suriye'nin olayı olmaktan çıkar, bölgenin olayı haline dönüşebilir.
O açıdan Türkiye dahil tüm aktörlerin bu konuda atacakları adımı ve sonrasını çok iyi düşünmek zorundadırlar. Bana bir Sayın Büyükelçi geldi, Esad'ın gitmesi gerektiğini söylüyor. Kendisine şu soruyu sordum; " Esad gittikten sonra ne olacak?'Verdiği yanıt, "biz de bilmiyoruz'. O zaman şunu sormamız lazım, olay Esad olayı, Suriye olayı değil başka bir olaydır.
Olay Ortadoğu'da yeni bir harita çizmek için atılan adımlardır. O açıdan Kürtlerin bölgedeki yeniden yapılanmaları ya da düşündükleri hedefleri gerçekleştirmeleri Ortadoğu coğrafyasında ciddi sorunlara yol açabilir. Biz CHP olarak Ortadoğu'da sınırların değişmesini istemiyoruz. Sınır değişikliği ya da buna yol açacak girişimler içeriden ve ya dışarıdan kanlı sonuçları doğurur ve insanlığa ağır bedeller ödetir" diye konuştu.  


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=24777


Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,145 µs