En Sıcak Konular

''MARMARA KIRAATHANESİ'' KÜLLERİNDEN DOĞDU

29 Temmuz 2012 21:41 tsi
''MARMARA KIRAATHANESİ'' KÜLLERİNDEN DOĞDU Bir zamanlar yazar, şair ve gazetecilerin vakitlerini geçirdiği Marmara Kıraathanesi'nin bir benzeri, Basın Bayramı dolayısıyla Sultanahmet Meydanı'na kuruldu.

Marmara Kıraathanesi Küllerinden doğdu

Bir zamanlar yazar, şair ve gazetecilerin vakitlerini geçirdiği Marmara Kıraathanesi'nin bir benzeri, Basın Bayramı dolayısıyla Sultanahmet Meydanı'na kuruldu. Basın İlan Kurumu'nun, ''Bab-ı Ali Yaşıyor, Bayramını Kutluyor'' sloganıyla gelenekselleşen ve 3 gün süren 24 Temmuz Basın Bayramı etkinlikleri sona erdi.

Marmara Kıraathanesi, Türk fikir hayatı için efsane bir mekân. 1958 tarihinde Beyazıt'ta açılan kıraathane, 1984'e kadar gazetecilerin, yazarların, akademisyenlerin bir araya geldiği bir yer oldu. Necip Fazıl Kısakürek ile Sezai Karakoç kıraathaneye sıklıkla giden isimlerden sadece ikisi. Marmara Kıraathanesi'nin yerinde bugün tekstil malzemelerinin satıldığı bir bina bulunuyor. Basın Bayramı'nın kutlanacağı Marmara Kıraathanesi gerçek Marmara Kıraathanesi değil.

Basın İlan Kurumu (BİK), bu efsane mekânı Basın Bayramı dolayısıyla yeniden açtı. BİK, kıraathanenin aynısını Ayasofya Müzesi önünde kurdu. 200 kişi kapasiteli bu alanda her şey, Marmara Kıraathanesi'nde olduğu gibi aslına uygun şekilde düzenlendi. Yazarlar ve gazeteciler, 25 Temmuz'a kadar bu mekânda her akşam iftardan sahura kadar bir araya geldi. Sadece basına açık olacak kıraathane ve etkinlikler, kıraathane dışına kurulan bir platformla dışarıdan da izlendi.

"Marmara Kıraathanesi'nde edep vardı"
Marmara Kıraathanesi'nin eski müdavimleri, kurulan mekanda bol bol geçmiş günleri yad etti. Marmara Kıraathanesi'nin aktif olduğu zamanlarda, kahvehanenin müdavimlerinden olan İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Kıraathanede edep dairesinde konuşulurdu.

Örneğin camide bir mürşid bir de mürid vardır. Ancak kıraathanede herkes yeri gelince hem mürşid hem de mürididir. Buraya profesörlerden, askerlere ve dini cemaat mensuplarına kadar birçok kişi gelirdi. Avrupa'da doktora yapmış insanlar da vardı."  Kıraathanede tarihi, siyasi ve sosyal konularda konuşulduğunun altını çizen Avukat Halil Durak da, Marmara Kıraathanesi'nin ekonomik şartlar sebebiyle kapatıldığını dile getirdi. Basın kuruluşlarının eskiden olduğu gibi Babıali'ye geri dönmesini arzu ettiklerini kaydeden Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, özgür haberciliği desteklediklerini ifade etti.

Mehmet Şevket Eygi ve Mustafa Miyasoğlu'nun Marmara Kıraathanesi ve Küllük geleneğinden bahsettiği, İskender Pala'nın eski ramazan fıkraları anlattığı ve fasıl heyetinin şarkılar seslendirdiği etkinlikte, tiyatro sanatçısı Hasan Kaçan fasıl aralarında hikâyeler anlattı. Katılımcılara, ramazan tatlısı olarak bilinen güllaç, çerez, limonata ve dondurma ikram edildi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, gecede yaptığı konuşmada, ''Basın yeniden Bab-ı Ali'ye dönebilir. Kentsel dönüşümle Bab-ı Ali'yi küresel bir kültür merkezi haline getirmek mümkün'' dedi. 24 Temmuz Basın Bayramı'nda hem fasıl heyeti hem de basın duayenlerinin, şiir, sanat ve edebiyat dünyasının bir arada olduğunu kaydeden Atalay, ''Edebiyat fakültesinde okuduğumuz yıllarda arkadaşlarımızla Bab-ı Ali yokuşundan iner veya çıkarken bir büyük şairimize, gazetecilerimize rastlamak mümkündü. Bir günde 250 metrekarelik alana sıkışmış gazeteleri ziyaret etmemiz mümkündü. İstediğiniz gazeteciyle görüşebiliyordunuz'' diye konuştu.

Sanatseverler müziğe doydu
Verilen iftardan sonra Klasik Türk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Halk Müziği'nden seçmelerle hazırlanan konserle Marmara Kıraathanesi'ne muhteşem bir veda yapılmış oldu.

Basın özgürlüğüne de dikkati çeken Atalay, şöyle devam etti:  ''Türkiyemiz, 10 yıl önce basından sorumlu bakan olan Beşir Atalay'ın döneminde dünyanın sayılı ve en güzel, en özgürlükçü basın yasalarından birini hazırladı.

Bütün sivil toplum örgütleri de destekledi. 'Ancak bu kadar özgür bir yasa olabilir' diye... O özgür yasaya rağmen bazı gazetecilerin içeride olabilmesi eleştirilebiliyor. Neden kaynaklanıyor? Terör ile ilgili bazı yasa maddelerinden kaynaklanıyor deniliyor.''


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/marmara-kiraathanesi-kullerinden-dogdu-245613.htm


Bu haber 1,264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,727 µs