En Sıcak Konular

TAŞERONLAŞIYORUZ!

22 Temmuz 2012 13:27 tsi
TAŞERONLAŞIYORUZ! Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri de taşeronlaşma. Büyük hak kayıplarına neden olan taşeronluk sistemi gitgide daha da yaygınlaşıyor.

Bir insanlık dramı. Her sabah işten kovulma korkusuyla evden çıkıyorlar

Taşeronlaşıyoruz

Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri de taşeronlaşma. Büyük hak kayıplarına neden olan taşeronluk sistemi gitgide daha da yaygınlaşıyor.  Güvencesiz ve esnek çalışma saatleriyle çok düşük ücretlerle çalışan taşeron işçileri haklarını elde etmek için harekete geçmiş durumda. Meclis de kabul edilen Torba Yasa'nın taşeronlaşmayı yaygınlaştıracağı da belirtiliyor.

Taşeronlaşma çalışanların en önemli sorunlarından biri. Büyük hak kayıplarına neden olan taşeronluk sistemi gitgide daha da yaygınlaşıyor.  Güvencesiz ve esnek çalışma saatleriyle çok düşük ücretlerle çalışan taşeron işçilerinin durumu Torba Yasa ile daha da kötüleşecek. Taşeronlaşmayı teşvik edeceği iddia edilen Torba Yasa'ya karşı işçiler şimdiden harekete geçmiş durumda.

6 milyon taşeron işçisi çalışıyor
Hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde taşeron işçilik yönteminin uygulandığı ve çeşitli iş kollarında toplam 6 milyon işçinin taşeron olarak çalıştığı biliniyor. Türkiye'de taşeron işçilik, özellikle inşaat sektörünün eliyle başlatılıp, daha sonra eğitim ve sağlık sektörlerine yayıldı. Özellikle AKP Hükümeti'nin 2003 yılında başlattığı "Sağlıkta Dönüşüm Programı" çerçevesinde taşeron işçilik sağlık kurumlarına girerken, diğer yandan da eğitim kurumlarında taşeron çalışma yöntemi hayata geçirildi.

Kovulma endişesiyle işe gidiyoruz
Taşeron işçilerin çok fazla sorunu var. Ankara Kamu Şirket Personelleri Derneği Şube Başkanı Saime Dilmaç gazetemize bu sorunları anlattı .Dilmaç: "21 yıldır taşeron işçisiyim. Bu sistemde hiçbir şekilde biz taşeron işçisi olarak işçi yerine koyulmadık. Para üzerinden kullanıldık hala da kullanılıyoruz. Firmaların bizim sırtımızdan ne kadar kazandığını hükümette biliyor. Promosyonlarımız var ama firmalar alıyor, cebine koyuyor. Ben bu sistemin neresinde insanlık olduğunu çözemiyorum. 700 TL maaş alıyorum 350 TL  ev kirası ödüyorum. Kırıkkale'de çalışan arkadaşım 9 aydır maaş almıyor. Benim gibi binlerce taşeron işçisi var. Türkiye Cumhuriyeti'nin neresindeyiz ?"diyerek tepkisini dile getirdi.

Taşeron işçilik modern köleliktir
'Özel sektör ve devlette tamamen taşeron sistemin kalkmasını istiyoruz.'diyen TAŞ-İŞ DER  Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Bilgin de: "Taşeron işçilik modern köleliktir. Bu sorunda sendikaların da suçu var. Sendikalar zamanında işçilere destek verseydi bu duruma gelmezdik. Bize sahip çıkmadılar. Taşeron sistem tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavisi de kadrolu ve güvenceli çalışmaktır. Taşeron Sistem firmaların daha da zenginleşmesine neden oluyor be bakanlık da buna izin veriyor. Bizim sırtımızdan paralar kazanıyorlar.

O kadar çok firma değiştiriyoruz ki çalıştığımız firmaların sayısını unuttuk. 200 TL den fazla maaşımız kesiliyor. Yöneticilere sorduğumuzda mevzuat uygulanıyor ve İstanbul Üniversitesi zarar ediyor gibi cevaplar alıyoruz. Öyle bir şey yok.  Rektörlük ile görüştüğümüz zaman konunun çözümsüz olduğunu söylediler. Emirin yukardan geldiğini Çalışma ve Sosyal Bakanlığından geldiğini belirttiler. Kıdem tazminatı konusunda ise net bilgi vermiyorlar. İşçileri kandırıyorlar. Taşeron Sistem Avrupa'da da var.

Ama hiç olmazsa orada işçileri koruyan yasalar var. Türkiye'de medya bu konuya önem vermiyor ve insanlar bilgisiz. Herkesin el ele vermesi, işçisinden memuruna kadar birlik olması gerekiyor. Vicdan sahibi yöneticilerin yanımızda olmasını istiyoruz. Bütün kurumlar kadrolu ve güvenceli işçi çalıştırsın. Taşeron sistem ortadan kalksın. Müfettiş raporları ve mahkeme kararlarının uygulanmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Anayasaya aykırı bir durumdur
Taşeron işçi Gönül Kocaerkek  de  "Taşeron sistem adalete ve anayasaya aykırı bir durumdur. İnsanları eşitsiz bir şekilde yaşamaya iten bir sistemdir. Taşeron firmayı devlet belirler. Şimdi de kıdem tazminatını da elimizden almaya çalışıyorlar. İnsanları cahil yerine koyuyorlar. Taşeron işçileri 2 yıl çalışıyor 1yıllık maaş alıyorlar. Taşeron işçilik mevcut iktidar döneminde daha da arttı. Bakanlarımız taşeron firmaları takdir ediyor. İnsanların hayatları firma sahiplerinin iki dudağı arasına hapsediliyor."ifadelerini kullandı.

Kilit nokta: Torba yasa
30 yıldan bu yana dünya ülkelerini saran taşeronlaşma rüzgârı, geçtiğimiz son 20 yılda Türkiye'ye de ulaştı. Şimdilerde üzerinde görüşmeler yapılan, işçi sendikalarının topluca itirazlarını dile getirdikleri Torba Yasa ile sözleşmeli işçilik, 4/B ve 4/C'li işçilik modelleri daha yasal ve yaygın bir hal alacak, böylelikle taşeronlaşma da önü alınamaz bir hale gelecek.

Seslerini duyurmaya çalışıyorlar
Taşeron işçilerin haklarını korumak ve sorunlarını duyurmak için kurulan Taşeron İşçiler Derneği (TAS-İŞ-DER) de, düzenledikleri eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyor. Kısa bir süre önce İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinin içinde yapılan eyleme bine yakın taşeron işçisi katıldı.  "Kadrolu Çalışmak İstiyoruz", sloganıyla yürüyen işçiler, Torba Yasa'ya tepkilerini dile getirdiler. İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerinin süreceğini ifade ettiler. Özellikle Torba Yasa'nın kabulünden sonra, eylemlerin artacağı ifade ediliyor.

Taşeron işçilik nedir?
Taşeron işçilik sistemini aslında bir "hizmet alımı"dır. Kurumların işçi  ihtiyacı, emekçilerin  doğrudan istihdamı  yoluyla  değil, "hizmet alımı" yoluyla karşılanmak istendiğinde, meydan gelen yöntemin adı taşeron'dur. Örneğin bir inşaat şirketinde, inşa edilmekte olan binanın yer döşemelerini yapmak için 20 işçinin işe alınması gerekiyor. Bu sistemde bu işçiler söz konusu şirket tarafından işe alınmıyor. Yer döşemeleri hizmeti alımı adı altında bir diğer şirketle anlaşılıyor. O şirketle fiyat üzerinden anlaşılıyor. O şirket, bu işi yaptırmak için sağdan soldan kısa süreli işçiler kiralıyor. Ve böylece de "geçici işçilik" ortaya çıkıyor.  Bu işçiler sadece birkaç ay ücret alabiliyorlar. Sonra iş bitince onların ekmek kapısı da kapanıyor.(Uğur Arslan - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/taseronlasiyoruz-245326.htm


Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs