En Sıcak Konular

ETİ AB'NN KEMİĞİ BİZİM

22 Temmuz 2012 13:23 tsi
ETİ AB'NN KEMİĞİ BİZİM İzlenen yanlış politikalar nedeniyle tarımdan sonra hayvancılık da bitme noktasına geldi.

Tüketici dertli... Üretici perişan... Sektörün geleceği ise birlik ülkelerine teslim...

Eti AB'nin kemiği bizim

İzlenen yanlış politikalar nedeniyle tarımdan sonra hayvancılık da bitme noktasına geldi. Yerli besici kan ağlıyor ama Türkiye sayesinde ihracatını yüzde 30,5 artıran Avrupa Birliği ülkeleri ihracatçı konumuna geldi.

Avrupa Canlı Hayvan ve Et Ticareti Derneği Genel Sekreteri Jean-Luc Meriaux, Türkiye'de etin çok pahalıya satıldığını belirterek, ''O yüzden Türkiye'ye et ihraç ettiğimiz zaman üreticimiz daha fazla kazanıyor'' dedi. Meriaux, yaptığı açıklamada, Avrupa'nın ürettiği 8 milyon ton kırmızı etin, 160 bin tonunu Türkiye'ye ihraç ettiğini söyledi.

Türkiye'ye ihraç ettikleri etin, toplam üretimin yüzde 2'sini oluşturduğunu anlatan Meriaux, ''İhracatta ihaleleri alırken bahsettiğimiz zamanda bu tür rakamlar çok büyük fark oluşturuyor. Sadece miktar önemli değil, Türkiye'deki et fiyatları çok yüksek, bu sayede AB'li üreticiler önemli kazançlar sağlıyor'' diye konuştu. Meriaux, fiyatların ihracatta önemli bir unsur olduğunu vurgulayarak, ''Türkiye'de et çok pahalıya satılıyor. O yüzden Türkiye'ye et ihraç ettiğimiz zaman üreticimiz daha fazla kazanıyor. Avrupa'da aynı et, çok daha ucuza satılıyor. Bu şekilde Türkiye'ye eti Avrupa'ya göre daha pahalıya satabiliyoruz'' ifadelerini kullandı.

"AB için Türkiye, vazgeçilmez bir noktaya geliyor''
Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük ise Türkiye'nin AB'deki besi üreticileri için ihracatta çok önemli bir konuma ulaştığını söyledi. Türkiye sayesinde AB'nin ihracatçı konuma geldiğini anlatan Yörük, ''AB, Türkiye'de yaptığı ihracattan son derece memnun. Çünkü Türkiye'ye 2011 yılı içinde 166 bin 737 ton canlı besin, kırmızı et ihracatı yapılmıştır. Bu, AB için son derece önemli bir olay, Türkiye'nin tüketiminin yüzde 14'ü. AB'nin ihracatında yüzde 26,1 ile Türkiye birinci sırada, yüzde 21,8 ile Rusya 2. sırada. O yüzden AB'deki besiciler, 'Allah razı olsun Türklerden' diyor'' şeklinde konuştu. Yörük, AB'nin canlı hayvan ihracatının Türkiye sayesinde yüzde 30,5 oranında arttığına işaret ederek, AB'deki üreticilerin önemli kazançlar sağladığını dile getirdi.

"Türkiye'de et fiyatları artacak''
AB ile Türkiye arasındaki ihracatın ardından sübvansiyonların geri çekildiğini anlatan Yörük, bu gelişmenin fiyat artışlarını tetikleyebileceğini kaydetti.

Yörük, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu ithalat, önümüzdeki günlerde devam ederse Türkiye'de et fiyatları artacak. Bizim bu durumda, besiciliği desteklememiz gerekiyor, her açıdan. Besiciyi desteklersek, ham maddeye bağlı materyalleri azaltırız. O zaman ithalatçı pozisyondan orta vadede Türkiye ihracatçı pozisyona geçecek. Bizim bu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. Türkiye'nin yapmış olduğu alımlardan dolayı ve ihracattaki artışa katkısından dolayı hem fiyatlar arttı hem de Türkiye'yi bu konuda destekliyorlar. Bu bazda Türkiye'yi kaybetmek istemiyorlar.'' Yörük, Türkiye'de bir milyon 750 bin ton et tüketimi bulunduğunu ve bunun AB için önemli bir pazar olduğunu sözlerine ekledi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/eti-ab-nin-kemigi-bizim-245327.htm


Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,508 µs