En Sıcak Konular

TORBA YASA ''ÇIFIT ÇARŞISI'' GİBİ

7 Temmuz 2012 10:47 tsi
TORBA YASA ''ÇIFIT ÇARŞISI'' GİBİ Meclis Genel Kurulu'nda gece geç saatlerde kabul edilen Torba Yasa resmen 'çıfıt çarşısı' gibi... Yasanın en dikkat çekici maddesini ise linyit sahalarının özelleştirilmeye açılması oluşturuyor.

Bir torba dolusu risk

Meclis Genel Kurulu'nda gece geç saatlerde kabul edilen Torba Yasa resmen 'çıfıt çarşısı' gibi... Yasanın en dikkat çekici maddesini ise linyit sahalarının özelleştirilmeye açılması oluşturuyor.

Meclis Genel Kurulunda kabul edilen son 2 yasal düzenleme, içeriklikleri ile dikkat çekiyor. Bunlardan birini Torba Yasa olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", diğerini ise kamuoyunda, '3. Yargı Paketi' olarak bilinen 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun oluşturuyor. Torba Yasa, "40 bin öğretmen ile 30 bin polisin atanması, adli sicil kayıtlarının internetten alınması" gibi düzenlemelerin yanı sıra linyit sahalarının özelleştirilmesine de yol açıyor. Buna göre, linyit sahaları Özelleştirme İdaresi başkanlığınca özelleştirilecek! Linyit sahalarını yabancılar da işletebilecek.

Devlet işletiyor

Halen linyit sahalarını bir kamu kuruluşu olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) işletiyor. Termik santrallere kömür sağlayan stratejik önemdeki linyit rezervi, özelleştirme kapsamındaki termik santrallerle birlikte özel sektöre verilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın verilerine göre, 12.3 milyar tonla dünya toplam linyit rezervinin yüzde 5.9'una sahip olan Türkiye bu alanda dünyada ilk 10 ülke içinde yer alıyor. Torba Tasarı'nın yasalaşmasıyla özelleştirme kapsamına alınan termik santrallerle birlikte böylece milyarlarca ton linyit rezervi kamunun elinden çıkacak ve özel sektöre açılacak. Bu kapsamda Muğla (Yatağan-Turgut, Milas-Ören), Manisa (Soma), Ankara (Beypazarı - Nallıhan), Bursa (Orhaneli, Keles), Sivas (Kangal), Bingöl (Karlıova), Konya (Ilgın), Bolu (Göynük), Çanakkale (Çan), Çorum (Osmancık- Dodurga) gibi onlarca linyit sahası satış listesine konulacak.

3. yargı paketi yürürlükte

Bu arada 3. Yargı Paketi Perşembe günü itibariyle yürürlüğe girdi. Kurulduğu günden beri tartışma konusu olan özel yetkili mahkemeler kaldırıldı, yerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yeni ağır ceza mahkemelerinde görevlendirme yapacak. Özel yetkili mahkemeler Ergenekon, Balyoz gibi davalar sonuçlanıncaya kadar yargılamaya devam edecek. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 251. maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen cumhuriyet savcıları, yürütmekte oldukları soruşturmalara Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca görevlendirilen cumhuriyet savcıları göreve başlayıncaya kadar devam edecekler.

MİT görevlilerine yasal zırh

Yapılan değişiklikle MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması, Başbakanın iznine bağlanmıştı. Yürütülen soruşturmalarda hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, bu kararlara karşı yapılan itirazları incelemek ve sadece bu işlere bakmak üzere yeteri kadar hakim görevlendirilecek.

Gizli konuşmaları yayınlamak yasak

Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, ceza bir kat artırılacak. Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlere, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İfşa edilen bu verilerin basın yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı ceza uygulanacak.

ÇIFIT ÇARŞISI: Osmanlılar Yahudilere ``Çıfıt'' diye hitap ederlerdi.İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Balat'ta bugün adı leblebiciler Sokağı olan bölgeye eskiden Yahudi esnafın varlığından dolayı ``Çıfıt Çarşısı'' denilirdi.Aranılan pek çok şeyin bulunduğu ve oldukça  karmakarışık olan bu çarşı zamanla anlam genişlemesine uğramış, karmakarışık olan bütün ortamlar için kullanılan bir deyim  haline gelmiştir.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,657232/bir-torba-dolusu-risk


Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,579 µs