En Sıcak Konular

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER (ÖYM) TARİH OLDU

3 Temmuz 2012 09:53 tsi
ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER (ÖYM) TARİH OLDU Özel Yetkili Mahkemeler'le ilgili önerge Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. ÖYM'ler yerini bölgesel ağır ceza mahkemelerine bırakıyor.

ÖYM'ler tarih oldu

Özel Yetkili Mahkemeler'le ilgili önerge Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. ÖYM'ler yerini bölgesel ağır ceza mahkemelerine bırakıyor.
 
BUNA göre, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250, 251 ve 252. maddelerine göre kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ile özelyetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevleri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek. Bu mahkemelerin kapsamına giren suçlar, ağır ceza mahkemelerinde görülecek. 
TBMM Genel Kurulu'nda, AKP'nin özel yetkili mahkemelere ilişkin verdiği önerge kabul edildi. Uzun zamandır tartışılan ÖYM'ler, yerini bölgesel ağır ceza mahkemelerine bıraktı.
 
Meclis'te önerge görüşülürken, iktidar partisi AKP ile muhalefet partileri milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar, Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine, HSYK tarafından yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
 
NELER GETİRİYOR?
AKP Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal, Ahmet Aydın ve Ayşe Nur Bahçekapılı ve arkadaşlarınca, 3. Yargı Paketi'ndeki 74. madde üzerinde verdiği önerge kabul edildi. Buna göre, TMK 10. maddesinin başlığı, "Görev ve yargı çevresinin belirlenmesi" olarak değiştiriliyor.
 
TMK kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar, Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine, HSYK tarafından yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri, Adli Yargı Adalet Komisyonu'nca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemeyecek. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile Askeri Mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklı kalacak.
 
TMK kapsamına giren suçlarla ilgili olarak soruşturma, HSYK'ca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılacak. Bu Cumhuriyet savcıları, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başka mahkemelerde ve işlerde görevlendirilemeyecek.
 
Türk Ceza Kanunu'nun(TCK), "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "Anayasayı ihlal", "Yasama organına karşı suç", "Hükümete karşı suç", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan" "Silahlı örgüt", "Silah sağlama" ve "Suç için anlaşma" maddelerinde düzenlenen suçlar hakkında, görev sırasında veya görevinden dolayı işlemiş olsa bile Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılacak.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=oym-39ler-tarih-oldu&id=24537


Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,096 µs