En Sıcak Konular

ABDESTLE DEĞİL BİLETLE ZİYARET EDİLEN SEMBOL: AYASOFYA

28 Mayıs 2012 15:02 tsi
ABDESTLE DEĞİL BİLETLE ZİYARET EDİLEN SEMBOL: AYASOFYA "Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın!..", "Bilet alarak değil abdest alarak camiye girmek istiyoruz" diyenlerin duyun feryadını.

Abdestle değil biletle ziyaret edilen sembol Ayasofya

9 yaşında hafız, 14 yaşında padişah ve 21 yaşında çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet Han'ın bize mirası olan bir yapı var İstanbulumuz'da!

Fetihten sonra camiye çevrilen ve ilk namaz kılınacağı Cuma vakti, hocaları Akşemsettin ve Molla Güranilerin ardı sıra namaza duran bir padişah. En ufak bir gurur, kibir belirtisi göstermeyen bir büyük şahsiyet.

Ayasofya, işte böyle bir padişahın hadiste geçen o iltifata mazhar olabilmek için çıktığı seferin neticesinde bizlere miras ve emanet bırakıldı.

Bütün medeniyetler atalarının emanetlerine sahip çıkarlar, çıkmalıdırlar da. Zira toplum nefes alan canlı varlık gibidir ve süreklilik esastır. Geçmişin izlerine bakıp da geleceğini inşa etmek isteyenler faydalanırlar atalarından. Adına Batı medeniyeti dediğimiz ve yıllarca üzengimizi öpmek için sırada bekleşenler şimdi bizlere hükümferma olmak istemekteler. Onlar ki atalarının en ufak mirasına sahip çıkmakta onlarla utanmak bir yana övünmekteler. Biz ise neredeyse utanacağız özür dileyeceğiz İstanbul'u fethettiğimizden!..

Bakınız Endülüs'ün mirasına konan İspanya'da camiler kilise yapıldı bir kısmı hâlâ ayakta. Evet kilise yapıldı yani bir ibadethane yine başka bir ibadethaneye dönüştürüldü. Onlar bilmiyorlar mıydı müze yapmayı, akıllarına gelmedi mi acaba?

Ayasofya bir ibadethanedir. Temeli kilise olarak atılmış ama atamız Fatih Sultan Mehmet han tarafından camiye çevrilmiştir. Fethin sembolüdür. İbadethane idi yine ibadethaneye çevrildi. Müze olamaz, olmamalıdır. Yetkililer müze yapılışı bile kuşkulu olan bu sıkıntılı durumu biran önce gidererek o mahzun mabedi asli hüviyetine kavuşturmalıdırlar.

Gelecek nesillere İstanbul'un fethi anlatılırken Ayasofya ne diye anlatılacaktır, müze olması nasıl izah edilecektir? Bilet alınarak girilen bir ibadethane olabilir mi? Bizans'ın tarih sayfalarında kaldığını anlattığımızda Ayasofya için ne diyeceğiz? Bir bilet alın girin bakın biz Bizans'ın eserlerini koruyoruz ama ceddimizin yaptığını imha ediyoruz mu diyeceğiz?.. Bilet alın girin ve mahzunluğu görün öyle mi?

Batılılara şirin gözükmek adına Heybeliada'daki ruhban okulunu bile açan büyüklerimiz Ayasofya için de bir şeyler yapmalı ve bu sorunu mutlaka çözmelidirler.

Duyarlı insanların önemsemesi ile bu sorun çözülebilir ancak. Gerçi yıllardır en temel İslami meseleleri dahi halletmek için ağırdan alanların Ayasofya gibi bir derdinin olmasını beklemek biraz saflık olacak ama ne yapalım umut fakirin tek gıdası!..

"Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın!..", "Bilet alarak değil abdest alarak camiye girmek istiyoruz" diyenlerin duyun feryadını.

Mustafa Yıldırım - Milli Gazete

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.milligazete.com.tr/makale/abdestle-degil-biletle-ziyaret-edilen-sembol-ayasofya-240337.htm


Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,013 µs