En Sıcak Konular

ABD TÜRKİYE'NİN ETİNDEN(!) DE SÜTÜNDEN(!) DE FAYDALANMAK İSTİYOR

12 Mayıs 2012 12:05 tsi
ABD TÜRKİYE'NİN ETİNDEN(!) DE SÜTÜNDEN(!) DE FAYDALANMAK İSTİYOR Türkiye'yi çıkarları için güçlü bir müttefik olarak gören ABD'de son dönemde Türkiye'nin 'yükselen bir değer' olduğu söylemleri ve ekonomik ve siyasi açıdan daha sıkı ilişkiler kurulması gerektiği fikirleri yükseliyor.

Etinden de sütünden de!..

Türkiye'yi çıkarları için güçlü bir müttefik olarak gören ABD'de son dönemde Türkiye'nin 'yükselen bir değer' olduğu söylemleri ve ekonomik ve siyasi açıdan daha sıkı ilişkiler kurulması gerektiği fikirleri yükseliyor.

Etkili Amerikan düşünce kuruluşu CFR (Dış İlişkiler Konseyi) tarafından Türkiye-ABD ilişkileri konusunda yayınlanan kapsamlı raporun direktörlüğünü yapan Dr. Steven Cook, Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkinin yalnızca kişilere bağlı yürütülmemesi gerektiğini, bunun kurumsallaştırılmasının şart olduğunu ifade etti.

CFR'da gerçekleştirilen toplantıda raporu hazırlayan ekibin eş başkanlarından ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, AB'yi sert dil ile eleştirirken(!), Türkiye'nin yönünü doğuya çevirdiği eleştirilerini çok yersiz bulduğunu söyledi.

İLİŞKİ KURUMSALLAŞTIRILMALI!
Amerikan'ın en etkili düşünce kuruluşlarından CFR tarafından Türkiye-ABD ilişkileri konusundaki kapsamlı raporun hazırlanmasında imzası bulunanlar, New York'ta iki ülke ilişkisini geliştirmesinin ne denli zaruret hale geldiğinin altını çizdi. CFR'daki konferansta raporun direktörlüğünü yapan Dr. Steven Cook, Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkinin yalnızca kişilere bağlı yürütülmemesi gerektiğini, bunun kurumsallaştırılmasının şart olduğunu ifade etti. Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kurumsal hale getirilmesi durumunda yalnızca Ortadoğu'da değil Orta Asya hatta Afrika'da iki ülkenin ciddi ortak girişimlerinin olabileceğini belirten Dr. Cook, bundan hem ABD, hem de Türklerin ciddi fayda (!) elde edeceğini söyledi.

Raporu hazırlayan 23 kişilik ekibin eş başkanlığını Albright ile yürüten Beyaz Saray eski milli güvenlik başdanışmanlarından Stephen Hadley konuşmasında, Türkiye'nin Amerika için dünyadaki en önemli 5 veya 6 ülkeden biri haline geldiğini söyledi.

AB ÜYELİĞİ BAŞKA ABD İLE İLİŞKİ BAŞKA!
Türkiye'nin tıkanma noktasına gelen AB üyeliği müzakere görüşmelerinden umudunu keserek yönünü doğuya çevirdiği eleştirilerine Albright sert çıkıştı. Albright şöyle konuştu: "Ben, Avrupa'nın Türkiye'yi birliğe almayarak büyük hata yaptığına inanıyorum. Artık Türkiye dünyanın her yerinde."

ABD'nin Türkiye ile ilişkilerini Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü üyelik müzakerelerinden ayırması gerektiğini aktaran Hadley ise, "Raporumuzda da özellikle dile getirdik. AB ile yürütülen müzakere görüşmeleri kesinlikle Türkiye ile Amerika arasında kurulacak güçlü ilişkide etken olmamalı(!). Eğer AB ile Türkiye'nin yürüttüğü müzakere süreci donarsa, bu o iki kesimi ilgilendirmeli. Bizim Türkiye ile olan ilişkimizi etkilememeli" dedi.

ÇIKAR UĞRUNA ALTTAN ALIYORLAR
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Amerika ile ters düştüğünü ve yine bu uluslararası kuruluşa aday olmasını nasıl değerlendirdiği sorusuna Albright, "Güvenlik Konseyi'ndeki en yakın müttefikiniz ile bile zaman zaman zıt düşebiliyorsunuz. Diplomasi de budur zaten. Bunun için iki ülkenin ulusal çıkarlarının ne ölçüde örtüştüğüne bakmak lazım. Amerika ve Türkiye'nin ulusal çıkarlarının örtüştüğü konular, ayrıştığı konulardan kat kat fazla" dedi.


Kaynak. MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/etinden-de-sutunden-de-238553.htm


Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,564 µs