En Sıcak Konular

MİLLİ BAYRAMLARA ''SİVİLLEŞME'' ADINA ''SÖNÜKLEŞTİRME'' AYARI

6 Mayıs 2012 20:44 tsi
MİLLİ BAYRAMLARA ''SİVİLLEŞME'' ADINA ''SÖNÜKLEŞTİRME'' AYARI Yeni yönetmelikle,19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı başta olmak üzere, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında ‘stadyum’ kutlamasına son verildi.

Ulusal bayramlara 'sivilleşme' ayarı

Yeni yönetmelikle, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı sonrası tartışma konusu olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı başta olmak üzere, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında 'stadyum' kutlamasına son verildi. Zafer Bayramı'nda da tören yeri Çankaya Köşkü oldu...

Ulusal ve resmi bayramlara "sivilleşme" ayarı geldi. Daha önce üç ayrı yönetmelikle bulunan ulusal bayram törenleri ve kutlamalarını tek mevuzat altında birleştiren "Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği", ilgili Bakanlar Kurulu kararının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hazırlanan yönetmelik ile getirilen belli başlı düzenlemeler şöyle:

KOORDİNASYON SİVİLDE:

Eskiden başkentte Genelkurmay, başkent dışında da Garnizon Komutanlıklarının koornidatörlüğünde düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı dahil olmak üzere tüm resmi ve ulusal bayramların kutlamalarında koordinatör makamlar sivil olacak. Başkentte Zafer Bayramı törenleri Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nce, Genelkurmay ile koordine edilerek yürütülecek. İl ve ilçelerde ise vali veya yardımcısı ya da kaymakam başkanlığında, garnizon komutanı, belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, gençlik spor müdürlüğü le mülki amirce uygun görülecek diğer kamu kurumlarla ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla oluşacak komite törenleri düzenleyecek.

MİLLİ ONUR VURGUSU

Yeni yönetmelikte eski mevzuattan farklı olarak tören ve kutlama komitelerinin görev ve yetiklerini düzenleyen maddeye "Halkın azami derecede katılımını ve coşku ile kutlamasını sağlayacak ve milli onur gereklerine uygun" ifadeleri eklendi.

STADYUM YOK

23 Nisan, 19 Mayıs ve 30 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve devlet protokolünün katıldığı Ankara'daki stadyum törenleri sona erecek. İllerde de 23 Nisan ve 19 Mayıs'larda stadyum törenleri yapılmayacak.

TÖREN GEÇİŞİ YOK

23 Nisan ve 19 Mayıs kutlamalarında ilgili bakanlar bir il törenine katılacak. Bakanlar günün anlam ve önemini belirten mesajlarını medya aracılığıyla yapacak. Başkent ve başkent dışı kutlama ayrımına son verilen bu iki resmi bayramda kutlama komitelerince hazırlanacak programlarda tören geçişi ve tebrikata yer verilmeyecek.

ÇELENK KOYMA

Milli Eğitim Bakanı'nın 23 Nisan kutlamaları kapsamında Anıtkabir'e çelenk koyacağına ilişkin hükme de yer verilmedi.

TOP ATIŞI

19 Mayıs'ta Ankara ve Samsun'da 21 pare top atışı uygulamasına da son verilecek. Top atışı sadece Cumhuriyet Bayramı ile Zafer Bayramı'nda devam edecek.

TEK DEVLET TÖRENİ

Cumhuriyet bayramlarında Türkiye'nin içinde ve dışında devlet adına yalnız 29 Ekim günü tören yapılacak.

EV SAHİBİ KÖŞK

29 Ekim'lerde Cumhurbaşkanı Anıtkabir'e çelenk koyduktan sonra artık TBMM yerine Köşkte kutlamaları kabul edecek. Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu Başkent'te Cumhurbaşkanı, başkent dışında ise valilerce verilecek.

GENÇLİK ATATÜRK'E CEVAP VERMEYECEK

Tören geçişlerinin kaldırılması nedeniyle eski yönetmeliklerde yer alan 19 Mayıs'larda Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin okunması ve Gençliğin Atatürk'e cevap vermesine ilişkin hükümler de yeni yönetmelikte yer bulamadı. Aynı nedenle Samsun'dan getirilen bayrağın Devlet Başkanı'na sunulması seromonisine ilişkin herhangi bir hüküm de yeni yönetmelikte yer almadı.

Dışişleri ve İçişleri yetkili

Eski yönetmelikte Yönetmeliğin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesinde; Başkentteki tören ve kutlamalarda Dışişleri Bakanlığı, Başkent dışındaki tören ve kutlamalarda İçişleri Bakanlığı yetkili kılındı.

Zafer Bayramı'nın ev sahibi artık Başkomutan 

-Yeni yönetmelikle 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarındaki asker hakimiyetine de son verildi. Zafer Bayramı'nın evsahibi artık Anayasa uyarınca Başkomutanlık titrini de taşıyan Cumhurbaşkanı olacak. Ankara'daki Zafer Bayramı kutlamalarında Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nca değil, Cumhurbaşkanı tarafından Anıtkabir'e çelenk konulacak. Cumhurbaşkanı kutlamaları Genelkurmay karargahı yerine Köşk'te kabul edecek. Gül son 30 Ağustos'ta bu uygulamayı fiilen hayata geçirmişti. Zafer Bayramı resepsiyonlarına da artık askerler değil siviller ev sahipliği yapacak.

-Tören ve kutlama programı illerde valinin, ilçelerde kaymakamın onayı ile yürürlüğe girecek. Hava muhalefeti gibi zaruri neenlerle bayram programının bir kısmının veya tamamının en kısa sürede yapılmak üzere ertelenmesine mülki idare amirince karar verilecek.

- Mahalli Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerin kutlama faaliyetleri; Başkentte Ankara Valiliği, başkent dışında valilikler ve kaymakamlıklarca oluşturulacak kutlama komiteleri tarafından belirlenecek. Programda, günün anlam ve önemine uygun olarak yapılacak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler yer alacak. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmeyecek. Böylece "Temsili düşman kuvvetlerinin" kovulduğu kutlamalar da son bulacak.

- Başkent dışındaki illerdeki tebrikat törenlerine katılacak
subay sayısını belirlemekte garnizon komutanları yerine valiler yetkili olacak. Garnizon komutanlıkları, sayıya göre katılacak subayların isimlerini belirleyecek.

Daha önce bayramların dışında anıtlara çelenk koymak isteyenlerine mülki amirden bir hafta önceden izin alma zorunluluğu iki güne indirildi.

 


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/ulusal-bayramlara-sivillesme-ayari/448348/1/Gundem


Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,416 µs