En Sıcak Konular

''KIDEM TAZMİNATI''NA 3 SEÇENEK SUNULACAK

17 Nisan 2012 14:18 tsi
''KIDEM TAZMİNATI''NA 3 SEÇENEK SUNULACAK 11 milyon çalışanın merakla beklediği 'kıdem tazminatı fonu'nda kazanılmış haklar için formül bulundu.

Kıdem tazminatında 3 seçenek

11 milyon çalışanın merakla beklediği 'kıdem tazminatı fonu'nda kazanılmış haklar için formül bulundu.

Öncelikle kazanılmış hakların tamamı korunacak. Çalışan kazanılmış hakları konusunda seçimi kendisi yapacak. İkinci olarak kıdem tazminatları için bir milat belirlenecek. Örneğin, 1 Ocak 2013 tarihinden önceki tüm tazminatlar kazanılmış hak olarak kabul edilecek. Üçüncü olarak da kıdem tazminatı konusunda çalışanlara seçenekler sunulacak.  

Türkiye'de milyonlarca çalışanın merakla beklediği 'kıdem tazminatı reformu'şekillenmeye başladı. Reforma ilişkin çalışmaların hızlanması ile birlikte, gözler yaklaşık 11 milyon çalışanın, kazanılmış tazminat hakları için nasıl bir formül bulunacağına çevrildi.
 
Öncelikle kazanılmış hakların tamamı korunacak. İkinci olarak kıdem tazminatları için bir milat belirlenecek. Örneğin, 1 Ocak 2013 tarihinden önceki tüm tazminatlar kazanılmış hak olarak kabul edilecek. Üçüncü olarak da kıdem tazminatı konusunda çalışanlara seçenekler sunulacak. Çalışan kazanılmış hakları konusunda seçimi kendisi yapacak.
 
NE TÜR SEÇENEKLER SUNULACAK?
 
Henüz kesinleşmemekle birlikte, kazanılmış haklar konusunda çalışanlara, 'mevcut sistemde devam etme', 'tazminatlarını dondurma've 'tazminatlarını fona aktarma talebinde bulunma'gibi üç ayrı seçenek sunulacak. Örneğin, emekliliğine 1 veya 2 yıl kalmış bir çalışan, mevcut sistem ile devam etme kararı verebilecek. Bu seçimi yapan çalışan, yeni sisteme geçmeyecek. 'Tazminatının dondurulması'seçeneğini kabul eden çalışan ise milat olarak kabul edilen tarihden önce hakettiği tüm tazminatların dondurulmasını isteyebilecek.
 
Bu tarihe kadar olan tazminatlar, emeklilik veya işten atılma gibi durumlarda işveren tarafından ödenecek. Bu seçenekte işveren, milat olarak belirlenen tarihten sonrası için işçi adına, fona prim yatıracak. Üçüncü seçenekte ise çalışan kazandığı kıdem tazminatlarının fonda, adına açılan hesaba yatırılmasını talep edebilecek. Bu durumda ise işveren, çalışanının kazanılmış tazminatını belirli bir takvim içinde fona ödeyecek. Milad olarak kabul edilen tarihten sonra işe giren tüm çalışanların kıdem tazminatları ise fonda toplanacak.
 
SEÇENEKLERİN SAYISI ARTABİLİR
Yetkililer, taslağın son aşamaya gelmesinin ardından işçi ve işveren temsilcileri ile masaya yatırılacağını bildirdiler. Dolayısıyla yapılacak görüşmelerin ardından, mevcut haklar konusunda çalışanlara sunulacak seçeneklerin sayısının artabileceği veya azaltılabileceği vurgulandı. Oluşturulacak kıdem tazminatı fonuna, sadece işveren ve devlet katkı yapacak. İşçilerden ise kesinti yapılması düşünülmüyor. 


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23585


Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,365 µs