En Sıcak Konular

SÖMÜRGECİ TAKTİKLERİNİN ADI STRATEJİ Mİ OLDU?

6 Nisan 2012 19:10 tsi
SÖMÜRGECİ TAKTİKLERİNİN ADI STRATEJİ Mİ OLDU? Stratejik Müttefikimiz, ABD ile özel bir ortaklığımız olduğundan bahsedilir. Hatta, son yıllarda buna "model ortaklık" denilmeye başlanmıştır.

Sömürgeci taktiklerinin adı strateji mi oldu?

Stratejik Müttefikimiz, ABD ile özel bir ortaklığımız olduğundan bahsedilir. Hatta, son yıllarda buna "model ortaklık" denilmeye başlanmıştır. ABD yetkilileri sık, sık Türkiye'yi ziyaret etmekte, Türk yetkililer- hem de en üst seviyeden yetkililer sık, sık Amerikayı ziyaret edip, üst düzey temaslar yapmaktadırlar. Bu durumları iyi değerlendirmek gerekmektedir.

* Bütün bunların arkasında ki maksat ve hedef nedir?.

* Bu faaliyetlerin sonucunda içte ve dıştaki algılamalar nedir? Yani halk bunu nasıl anlamaktadır?, komşular ve diğer devletler nasıl yorumlamaktadır?

*En önemlisi de, bütün bunların sonucunda Türkiye'nin gerçek kazancı nedir?

Olaylar ve Sonuçlar

ABD, İran konusunda adeta saplantı halinde bir politika yürütmekte ve bir yolunu bulup, Iran'a saldırarak orayı mahvetmek niyetinde olduğu intibaını vermektedir. Aslında, Amerika'yı bu konuda sürekli olarak kışkırtan ve sinirlendirmeye çalışan ülke ise İsrail'dir.

İsrail, ABD'nin Körfez Savaşı'ndan yararlanarak, kimseye danışmadan, Irak'ın nükleer tesislerini vurmuştur. ABD yönetimi, İran konusunda da İsrail'in aynı şeyi yapmaması için hayli çaba sarfetmektedir. Sonunda,ABD, İsrail kendi başına bir iş yapmaya kalkarsa bununla kendi başlarına başa çıkmaları gerektiğini söyleyerek, rest çekmiştir. İsrail bu tutumdan hiç memnun kalmamıştır.

Diğer taraftan ABD halkının ve pentegon mensuplarının büyük bir kısmı, Iranla savaşmayı istememektedir. Buna rağmen, ABD dış politikasında, Iran'a karşı yaptırımlar devam etmektedir.

ABD, Avrupa devletlerinden ve Türkiye'den de aynı şeyi istemektedir. Bu ülkeler İran'a karşı ABD ile hareket etmezlerse onlara karşı "yaptırımlar uygulayacağını" da belirtmiştir. Avrupa devletlerinden bazıları ve Türkiye bu durumda muafiyet talep etmişlerdir. ABD, bazı Avrupa devletlerini bu yaptırımlardan muaf tutarak, onlara muafiyet vermiştir .

ABD, Türkiye'nin İranla olan ilişkilerini kısıp, azaltmasında ise çok ısrarcı olmuştur. Bu aşırı baskı ve (belki de tehdit altında) Türkiye, İran'dan almakta olduğu ucuz petrol ve doğalgazdan fedakarlık ederek, alışlarını azaltmıştır. Nitrekim ABD büyükelçisi daha geçen hafta "Türkiye'nin kararını bekliyoruz" şeklinde beyanat vermiş ve 3 gün sonra hükümet "alışları azaltma" kararını açıklamıştır... çok ilginç!

Türkiye hükümeti, petrol ve doğalgazı başka kaynaklardan temin etmek zorundadır. Okyanus ötesi "model ortağı"nın isteği ve baskısı ile komşu İran'ın ucuz gaz ve petrolünü es geçerek başka kaynaklara yani gösterilen LİBYA PETROLLERİ'ne yönelmek zorunda kalmıştır.

Yeni kaynak (Libya Petrolü ve gazı) yani, Fransız, İngiliz, İtalyan ve NATO (İçinde ABD) saldırıları ile yıkılan ve kaynakları paylaşılan Libya'nın kaynakları şimdi kullanıma açılmış bulunmaktadır. Batının yeni sömürgecilik uygulaması.!

Bu kaynakları kullanma ve işletme hakkı e'i Fransa olmak üzere İngiltere, ABD ve İtalyan firmalarına verilmiş bulunmaktadır. Türkiye, Batılı sömürgecilerin Libya'dan cebren kaptıkları petrol ve doğalgazdan almak zorunda bırakılmaktadır. Demek stratejik ortaklık bu anlama geliyormuş!!

İşte bu dolambaçlı ekonomik bağımlılık aslında "çağdaş sömürücülüğün" ismidir.

Bir süre önce, Ortadoğu ve dünyada bir yıldız gibi parlamaya başlayan Türkiye'nin önü kesilmeye başlanmıştır bile. Türkiye'nin dış politikası gittikçe "ABD uydusu görünüşüne" dönüşmeye başlamıştır. Sormak lazım:

1- "Komşularla Sıfır Sorun politikasına" ne oldu?

Hepsi ile sorunlar devam etmektedir. Ermenistanla durum daha fena. Azerbaycan küstürülmüş ve tamamen İsrail'in kucağına itilmiştir. Yunanistan, Ermenistan ve İsrail ile iş birliğine girmiştir. Güney Kıbrıs da aynı politikayı tekrarlamıştır. Iran ile Rusya, Küreciğe yerleştirilen "Füze Kalkanlarına" karşı öfkelidir. Şimdi de İran'dan gaz alışı azaltılmıştır. İranla iş yapan firmaların aracı bankası olan Halk Bankası'nın faaliyetleri durdurulmuştur. Dolayıs ile Sıfır sorun politikası, artık Sıfırlık bir Politika haline gelmiştir.

2- "Model Ortak" denilen Stratejik Ortaklık ne durumdadır?

Bu ortaklık adeta "boğucu ortaklık" haline dönüşmüştür. Türkiye'yi, ekonomik olarak kanatmakta, diğer ülkelere verdiği muafiyeti, Türkiye'ye vermemekte, Füze kalkanları ile bir çatışma halinde, Türkiye'yi birinci hedef haline getirmektedir. Üstelik Türkiye'yi "ABD taşeronu" görünümüne sokmuş bulunmaktadır. Model artık "madara" olmuştur.

3- "Model Türkiye" konseptine ne oldu?

Türkiye'nin model olacak hali kalmamaktadır. Adeta gizlice dört bir taraftan kuşatma altına alınan bir ülke haline gelmiştir. Türkiye, ekonomik kriz içine düştü, düşecek. Düşmese bile adeta "itecekler". Tek bir üretken yatırımı yok. Sırf tüketim üstüne ve para işlemlerine dayalı bir ekonomi nereye kadar sağlam durabilir ki? Batılılar da bunu çok iyi bilmekte ve baskılarında silah olarak kullanmaktadırlar. Değerlendirme kurumları şimdiden Türkiye'ye "durağan ekonomi" adını ve notunu vermeye başlamıştır.

UYAN EY TÜRKİYE !

 

Prof. Dr. Oya Akgönenç - Milli Gazete

 


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/somurgeci-taktiklerinin-adi-strateji-mi-oldu-235014.htm


Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,310 µs