En Sıcak Konular

DÜNYA GENELİNDE CEP TELEFONLARINI DEĞİŞTİRME SIKLIĞI 14 AY

16 Şubat 2012 12:12 tsi
DÜNYA GENELİNDE CEP TELEFONLARINI DEĞİŞTİRME SIKLIĞI 14 AY Türk halkı ortalama 11 ayda cep telefonunu değiştirirken dünya genelinde bu durum pek farklı değil. Dünyada cep telefonları 14 ayda değiştiriliyor

Cep telefonları dünyada da hızlı değiştiriliyor

Türk halkı ortalama 11 ayda cep telefonunu değiştirirken dünya genelinde bu durum pek farklı değil. Dünyada cep telefonları 14 ayda değiştiriliyor 

Teknoloji hızla değişiyor. Bundan 15 yıl önce cep telefonları sadece sesli iletişime yararken, bugün artık "akıl"lanan bu cihazlarla dünyanın bir noktasından işleri yönetebilmek mümkün. Özellikle gelişmiş ülkelerde, 3G internet bağlantısını da imkan veren dokunmatik ekranlı akıllı telefonlara (smartphone) ilgi artarken, Türkiye'de hala daha düşük ve orta fiyatlı cihazlar yoğun olarak satın alınıyor. 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçtiğimiz Salı günü İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Türk halkının 2011'de 1.7 milyar dolarlık cep telefonu satın aldığı bilgisini verdikten sonra, "11 ayda cep telefonu değiştirecek kadar zengin miyiz?" şeklinde sitemde bulunmuştu. Peki dünya genelinde cep telefonları hangi sıklıkta değiştiriliyor? 
Bu soruyu dünyanın 150'den fazla ülkesinde faaliyet gösteren danışmanlık şirketi Deloitte'nin Tekonoloji, Medya ve telekomünikasyon (TMT) Araştırma Direktörü Duncan Stewart'e sorduk. Stewart, 11 aylık sürenin oldukça kısa olduğuna işaret ederek, dünyada cep telefonu değiştirme sıklığının ortalama 14 ay olduğuna işaret etti. Dünyada en fazla cep telefonu satılan ülkelerden biri olan ABD'de ise bu süre 16 ay... Stewart, telefonların yeteneklerinin artmasıyla birlikte dünyada da 'değiştirme' süresinin kısaldığını hatırlattı. 

Teknoloji kriz dinlemiyor 
Duncan Stewart'e sorduğum bir başka soru ise "Küresel ekonomik krize rağmen, tüketici elektroniğinin nasıl bu kadar büyüyebildiği" idi. Nitekim Deloitte'un hazırladığı 'Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri 2012' raporuna göre, bu yılki öngörüler arasında akıllı telefon ve tablet bilgisayarların satışının artacağı, yeni sabit disk teknolojisi katı-hal sürücülerinin hızla yaygınlaşacağı, internet reklamcılığının daha hızlı büyüyeceği ve sosyal oyun pazarında ise yeni iş modellerinin ortaya çıkacağı yer alıyor. 
Stewart, bu sorumuza, "Tüketiciler teknolojik ürünlere daha çok para harcıyor çünkü bunları satın alabilecek imkanlara sahip". Artık insanlar gelişmiş ülkelerde araba ve eve daha az ancak cep telefonuna, tablet bilgisayarlara daha fazla harcıyor. Stewart'ın verdiği örnek ise dikkat çekiyor: ABD'de 2008 yılından bu yana işsizlik oranlarının artmasına rağmen, insanların cep telefonu, bilgisayar, ev sinema sitemlerine ve CD filmlere harcadığı miktar artış göstermiş! 
Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri 2012 raporunda öne çıkan en çarpıcı noktalardan biri de 2012 yılında satılması öngörülen tabletlerin neredeyse yüzde 5'inin, hali hazırda bir tablete sahip olan kişiler tarafından satın alınacak olması. Telekomünikasyon alanında ise düşen akıllı telefon fiyatlarıyla birlikte 100 dolar ve altındaki cihaz sayısının 500 milyona ulaşacağı belirtiliyor. 2012'de bu fiyat seviyesindeki akıllı telefonlardan 300 milyon adet satılacağı ve böylece söz konusu cihazların, tüm cep telefonu sevkıyatlarının yaklaşık yüzde 20'sini ve tüm akıllı telefon üretiminin yaklaşık 1/3'ünü oluşturacağı öngörülüyor. (RECEP BAHAR - Yeni Mesaj) 


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,653346/cep-telefonlari-dunyada-da-hizli-degistiriliyor


Bu haber 1,639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,988 µs