ARINÇ: ''KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLABİLİR''
5 Şubat 2012 14:41 tsi
ARINÇ, Kürtçenin şartlar elverirse sadece seçmeli ders olabileceğini belirtti.
Kürtçe Seçmeli Ders Olabilir
ARINÇ, Kürtçenin şartlar elverirse sadece seçmeli ders olabileceğini belirterek, "Yoksa bu dilde bütünüyle ilköğretimden üniversiteye kadar Kürtçe bir eğitimin yapılması mümkün değildir. Bir hakkı vermek kolay bir şey. Ama kullanması noktasına da bakacağız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Demokrat yasaları olmayan ülkelere gitmiyorum" diyen ve Erdoğan'ın "Gelsen ne olur, gelmesen ne olur" diye tepki gösterdiği ABD'li yazar Paul Auster'i Atatürk'e benzetti. Arınç, "Atatürk'le ilgili film yapılırsa Auster oyuncu olarak kullanılabilir" dedi.
'Ne Oluyor'a çıktı...
CNN TÜRK'te "Ne Oluyor?" programında Şirin Payzın'ın konuğu olan Arınç, Türkiye'deki tutuklu gazeteciler ile ilgili eleştirilerde bulunan ve "Demokrat yasaları olmayan ülkelere gitmiyorum" diyen Yazar Paul Auster ile ilgili tartışmalara da değindi. Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye'ye gelsen ne olur, gelmesen ne olur" diye tepkisini gösterdiği Paul Auster ile ilgili Payzın'ın sorusuna Arınç bambaşka bir açıdan yaklaştı.
Auster'in Atatürk'e benzediğini belirten Arınç, "Türkiye'ye gelmesi durumunda Atatürk'le ilgili film çevirildiği takdirde, Auster'i oyuncu olabilir" dedi, şöyle konuştu: "Paul Auster'i okumadım, ben onda başka bir kabiliyet keşfettim. Atatürk'e müthiş benziyor. Türkiye'ye zaman zaman Atatürk ile ilgili film çevirmek için birilerini getirirler. 'O benzedi, bu benzemedi'derler, ama inanın ben bundan daha fazla benzeyen görmedim. Hazır Türkiye'ye gelmişken onu aktör olarak üşünebilirler."
Ateistlere nasıl bir güvence?
"Ateistlere nasıl bir güvence veriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, kimsenin dini inancını açıklamak zorunda olmadığına ve bunun sorulamayacağına işaret eden Arınç, bunun Anayasa'nın temel ilkelerinden olduğunu söyledi. Arınç "Malatya'daki Ermeni mezarlığındaki yıkım" için de, konudan haberi olmadığını ama endişe edecek bir şey olmadığını söyledi.
- "Kürtçe öğrenmenin önünde engel kalmadı" -
Arınç, Diyarbakır ziyaretine ilişkin bir soru üzerine, bu kente iki konu için gittiğini belirtti.
İçkale'de yapılan kazılara ilişkin bilgileri de aldığını vurgulayan Arınç, "Bunların çok eski tarihlerden geldiğini söyleyenler de var. Yani 300-500 sene evveline ait olduğunu söyleyenler de var. Şüphesiz 5-10 sene evveline ait de olabilir. Şimdi bu tespitler üzerinde ciddi şekilde duruluyor ve amacımız bu gerçeklerin bir an önce ortaya çıkması" dedi.
Diyarbakır ziyareti sırasında "Gündemimizde anadilde eğitim yok" yönünde sözlerinin bulunduğunun belirtilmesi üzerine Arınç, anadilde eğitimin çok ayrı bir konu olduğunu söyledi.
Arınç, şöyle konuştu:
"Mecliste yaptığım konuşmada siz 'anadilde eğitim vereceğiz'diye bir şey gördünüz mü- Ben hükümetim adına söylüyorum. Orada ben MHP'ye cevap veriyorum. MHP diyor ki 'Siz Kürt kimliğini tanıdınız. Vatanı böldünüz'diyor. Ben de 'siz yanlışsınız'diyorum.
Bu ülkede Kürtler var. Kendini Kürt kimliğinde tanımlayanlar var. Adam diyor ki 'ben anneden babadan doğma Kürdüm.'Kürdün kendine göre dili var, alfabesi, kültürü, kimlik hakları var. Bunları anayasa da teminat altına almış, insan hakları da teminat altına almış."
Anadilde yerel radyo ve televizyonlardan yayın yapmanın önündeki engelleri kaldırdıklarına dikkati çeken Arınç, şunları kaydetti:
"Bu dili öğrenmenin önünde bir engel kalmadı. İsteyen istediği yerde öğrenebiliyor. Önce BDP'li milletvekilleri de öğrenecekler. Çünkü yarısından fazlası Kürtçe bilmiyor. Belki merak edersem ben de öğreneceğim. İhtiyaç duyarsam ben de öğreneceğim. Böyle bir dil var.
Bu dilde yazılmış kitaplar var. Bu dilin alfabesi, bize göre iki üç tane harf noksan olsa bile var. Şunu söylemek istiyorum ben. Anadiliyle günlük hayatını geçiren insanların kullanabilecekleri bir dilin öğrenilmesinde hiçbir engel yok ancak 'eğitim'dediğiniz zaman, birincisi anayasal engel var. İkincisi anayasal bir engel olmasa, Kürtçe bir eğitimin kaliteli bir eğitim olabileceğine inanıyor musunuz- sizi sorgulamak amacıyla söylemiyorum. Bir medeniyet dili midir Kürtçe- Bütün bunları tartışabiliriz. Orada arkadaşlarıma söylediğim şey, 'böyle anadilde eğitimi düşünmüyoruz'.
Anadilde eğitimin Türkçe olması hem beraberlik sağlıyor hem Türkçe bir medeniyet dilidir. Türkçeyle eğitimin her alanına hizmet verilebilir. Bugün anadilde Kürtçe eğitim olsa nerede okul bulacağız bir, nerede öğretmen bulacağız. Ben TRT Şeş'de haber okuyacak insan bulamadım bugüne kadar. Siz, kendi aranızda Kürtçe konuşuyorsunuz. Hangi BDP'li milletvekili arkadaşım, kendi çocuğunu Bilkent'ten alıp da Kuzey Irak'taki Süleymaniye Üniversitesi'ne götürüyor. Kürtçe dilinde fizikte, matematikte, şunda, bunda eğitim vermek yeterli bir eğitim midir
- Denkliği olabilecek midir-"
"Bundan sonrasında ne olacak-" sorusuna Arınç, "Şartlar elverirse sadece seçmeli ders olabilir. Yoksa bu dilde bütünüyle ilköğretimden üniversiteye kadar Kürtçe bir eğitimin yapılması mümkün değildir. Bir hakkı vermek kolay bir şey. Ama kullanması noktasına da bakacağız" yanıtını verdi.
- "(Yetmez ama evet) diyenler haklı çıkacak" -
Bir başka soruyu yanıtlarken yargı reformuyla ilgili bilgi veren Arınç, temel amacın yargının hızlandırılması olduğunu belirtti.
Arınç, yargı reformu çerçevesinde basınla ilgili belli suçlar için ertelemenin bulunduğunu ifade ederek, telefon ve alan dinlemesi ile gizliliğin ifşasında cezaların ağırlaştırılması, soruşturmanın gizliliğini ihlal, adli görevliyi etkilemeye teşebbüs gibi cezaların eksiltilmesi, basın yayın yoluyla işlendiğinde yarı oranında artırımının ortadan kaldırılması gibi unsurların yer aldığını söyledi.
Arınç, "Bence bu, basınla ilişkili arkadaşlarımız, dostlarımız için çok iyi bir adım olacak...'Yetmez ama evet'diyenler, bence haklı çıkacak. Belki onun daha ötesine de geçmiş olacağız" dedi.
Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=22685&haber=kurtce-secmeli-ders-olabilir
Bu haber 907 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle