En Sıcak Konular

BİR TARİH GÖÇTÜ: RUM KİN KUSTU TÜRK AĞLADI

14 Ocak 2012 23:30 tsi
BİR TARİH GÖÇTÜ: RUM KİN KUSTU TÜRK AĞLADI Denktaş'ın ölümü herkesi üzüntüye boğdu. KKTC gazetelerinin manşetlerinde de Denktaş vardı. Gazeteciler, sanatçılar, spor kulüpleri üzüntülerini şu sözlerle ifade etti.

KKTC böyle duyurdu!

Kıbrıs davasının en önemli ismi, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yaşam mücadelesi dün akşam saat 22.00’de kaybetti. Denktaş'ın ölümü herkesi üzüntüye boğdu. KKTC gazetelerinin manşetlerinde de Denktaş vardı. Gazeteciler, sanatçılar, spor kulüpleri üzüntülerini şu sözlerle ifade etti:

GENELKURMAY BAŞKANI ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının, merhum Rauf Denktaş’ın kişiliğini ve hizmetini unutmayacağını, onu daima gönüllerinde yaşatacağını ve ortaya koyduğu ideallerin yaşatılmasının takipçisi olacağını bildirdi.

"BENİ OĞLUMUN YANINA DEFNEDİN"

Serdar Denktaş, Rauf Denktaş'ın nereye gömüleceğine ilişkin bir soru üzerine, babasının, 1985 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden Raif Denktaş'ın yanına defnedilmek istediğini söyledi.

Serdar Denktaş, "Aile yemeklerinde 'beni oğlumun yanına defnedin' diye söylerdi. Elbette ailenin büyük bir bölümü de bunu bir vasiyet olarak kabul etti. Ancak bir başka gerçek de Rauf Denktaş'ın tarihe, bu devlete, bu millete malolmuş bir lider olduğudur. Bugün aileyle oturup konuşacağız, neticede bir karar alıp Sayın Başbakan'a bildireceğiz" diye konuştu.

KKTC devletine, hükümetine, Türk hükümetine ve Türkiye'nin tüm makamlarına teşekkür eden Serdar Denktaş, Rauf Denktaş'ın, dava arkadaşı Dr. Fazıl Küçük'ün mezarının bulunduğu Anıttepe'ye gömülüp gömülmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, “Onu konuşacağız” dedi.

Rauf Denktaş'ın ölümü nedeniyle, kamu kurumları ve özel kuruluşlardaki bayraklar yarıya indirilirken, Denktaş'ın vefat ettiği Yakındoğu Üniversitesi Hastanesinde taziye defteri açıldı.

ARINÇ'TAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatına ilişkin olarak "milletimiz büyük ve yiğit bir evladını kaybetti" dedi.

GÜNAY'DAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk milletinin, Rauf Denktaş’ı asla unutmayacağını, daima şükranla anacağını ve onun haklı mücadelesinin eseri olan KKTC’ye sahip çıkmaya devam edeceğini bildirdi.

BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Enosis zihniyetinin saldırılarını, katliamlarını sineye çekmediğini, Türk milletinin yardım ve duasıyla Kıbrıs Türkü’nün Doğu Akdeniz’de yıldız gibi parlamasına öncülük ettiğini bildirdi.

KAMALAK'TAN AÇIKLAMA

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, tarihin KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı kahramanlar listesinde yazacağını bildirdi.

KURTULMUŞ'TAN AÇIKLAMA

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, vefat eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, ömrünün çoğunu Kıbrıs’a adadığını ve hayallerini Kıbrıs üzerine kurduğunu ifade etti.

ÇİLLER'DEN AÇIKLAMA

Eski Başbakanlardan Prof. Dr. Tansu Çiller, vefat eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, Türk dünyasının bir kahramanı ve bir büyük devlet adamı olduğunu ifade etti.

HAMZAÇEBİ'DEN YAS ÖNERİSİ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, merhum Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle Türkiye’de yas ilan edilmesi önerisinde bulundu.

KKTC Ülkü Ocakları faaliyetlerine ara verdi

KKTC Ülkü Ocakları, KKTC genelindeki faaliyetlerine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla, Rauf Denktaş'ın cenaze törenine kadar ara verdi. Ocak Başkanı Alper Hasta, basına yaptığı açıklamada, “KKTC Ülkü Ocakları olarak ada içerisindeki bütün faaliyetlerimize cenaze törenine kadar ara vermiş bulunmaktayız. Genel başkanımız Devlet Bahçeli tarafından bize verilen talimat bu şekilde. Cenaze defnedilene kadar bizler burada olacağız. Türk dünyasının başı sağolsun. Acımız büyüktür” dedi.

Kıbrıs asıllı sanatçı Ziynet Sali: Denktaş'ın vefat haberinin ardından İstanbul'dan KKTC'ye gelen Ziynet Sali, “Acımız çok büyük, bazen kelimelerin kifayetsiz kaldığı anlar vardır, onlardan bir tanesi. Milletimizin, öncelikle Denktaş ailesinin başı sağolsun. Çok büyük bir liderdi. Hayatını ülkesine adayan bir liderdi. Tabi ki çocukluğumuz onunla geçti”dedi.

Müzik dünyasına profesyonel anlamda girdiği ilk anlarını Denktaş'la paylaştığını ve ilk albümünü verdiğini anlata Ziynet Sali, “Her zaman gençliğin yanında, arkasında, önünü açarak, yolları aydınlatarak duran çok babacan bir insandı” ifadesini kullandı.

Şarkıcı Işın Karaca: Yolun ışık, mekanın cennet olsun Rauf Denktaş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum...

Denktaş için KKTC'deki camilerde sala okundu

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için camilerde sala okundu. KKTC'deki tüm camilerde okunan salada, “Kuzey Kıbrıs Türk halkının varolma mücadelesinin yılmaz savunucusu, devlet adamı Kurucu Cumhurbaşkanımız merhum Rauf Raif Denktaş Hak'kın rahmetine kavuşmuştur. Kederli ailesinin, halkımızın, Türk, İslam dünyasının başı sağolsun. Allah rahmet eyleye” denildi. Camilerde bugün de Denktaş için Hatim ve Yasin duası okunacak.

Galatasaray Spor Kulübü:

Galatasaray Kulübü, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.
Galatasaray Kulübü'nün internet sitesinde yayımlanan mesajda, Denktaş'ın vefatı nedeniyle derin üzüntü duyulduğu belirtilirken, “Düşünceleri ve demokratik duruşu ile çok değerli bir devlet adamı olan Rauf Denktaş'a Tanrı'dan rahmet; ailesine, sevenlerine ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına başsağlığı diliyoruz” denildi.

Beşiktaş Spor Kulübü:

Beşiktaş Kulübü'nün internet sitesinde yayımlanan mesajda, şöyle denildi:

“KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde tedavi gören Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 1. Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş, akşam saatlerinde vefat etti. Sayın Denktaş'a Allah'tan rahmet, ailesine, yavru vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına ve ulusumuza başsağlığı dileriz.”

Fenerbahçe Spor Kulübü

Sarı-lacivertli kulübün resmi internet sitesinden "KKTC ve ulusumuzun başı sağ olsun" başlığıyla yayımlanan taziye mesajında şu ifadelere yer verildi:
"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş’ın bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yummuş olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Sayın Denktaş’a Allah’tan rahmet yavru vatanımız Kıbrıs halkı ve ulusumuza başsağlığı dileriz."

Trabzonspor Kulübü: Bordo-mavili kulübün resmi internet sitesinden yayımlanan taziye mesajında şu ifadelere yer verildi: "KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Denktaş’a Yüce Allah’tan rahmet, yavru vatanımız Kıbrıs halkı ve ulusumuza başsağlığı dileriz."

KKTC'de maçlar iptal

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, Kurcu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın yaşamını yitirmesi üzerine bugün ve Pazar günü oynanacak tüm futbol karşılaşmalarını iptal etti. Federasyon Genel Sekreteri Muharrem Özseyfiler tarafından yapılan açıklamada, bugün ve pazar günü oynanacak tüm maçların 21-22 Ocak 2012 Cumartesi ve Pazar günü oynanacağı belirtildi.

Ressam Bedri Baykam: Sevgili Denktaş, başımız sağolsun, sorumlu devlet adamlığını, Atatürkçü çizgini, insan sevgini özleyeceğiz

Şarkıcı Metin Arolat: Allah rahmet eylesin tüm Türk ulusunun ve ailesinin başı sağolsun. Tanıdığım en güler yüzlü siyaset adamı...

Gazeteci Bekir Coşkun: Nur içinde yatsın...İlk devlet adamı röportajımı Rauf Denktaş ile yapmıştım...Heyecanlanınca bana "su iç" demişti...

"ULUSAL KAHRAMANDI"

Denktaş'ın ölümü dış basında da geniş yer buldu. Denktaş'ın ölümünü "flaş haber" olarak geçen yayın organları, Denktaş'ın Kıbrıs Türk halkı tarafından kahraman olarak görülmesine vurgu yaptı.

BBC: Eski Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş öldü
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 30 yılı aşkın bir süre liderlik eden Rauf Denktaş 88 yaşında hayatını kaybetti.

Kıbrıs'ın 1974 yılında bölünmesiyle cumhurbaşkanı olan Denktaş 2005'te emekliye ayrıldı.

Kıbrıslı Türklerin bağımsızlığı için büyük mücadele veren Denktaş, Türkler tarafından kahraman olarak görülmesine karşın Rumların pek sevmediği bir liderdi.

Associated Press: Kıbrıslı Türklerin eski lideri 87 yaşında hayatını kaybetti

Yaklaşık 60 yıllık siyasi kariyerini halkı için ayrı bir devlet kurulmasına adayan ve adanın birleşmesine şiddetle karşı çıkan eski Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş öldü. Denktaş 87 yaşındaydı.

Doktoru Charles Canver, Denktaş'ın, Cuma gecesi Lefkoşa'daki Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliğinden vefat ettiğini söyledi.

Reuters: Eski Kıbrıslı Türk lider Denktaş öldü
On yıllardır süren Kıbrıs sorununun önemli ismi, eski Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş 88 yaşında öldü.

Son yıllarda sağlığı giderek kötüleşen Denktaş aşırı su kaybı nedeniyle 8 Ocak'ta hastaneye kaldırılmıştı. Denktaş'ın rahatsızlığı kısa sürede çoklu organ yetmezliğine dönüşmüştü.

Oğlu Serdar Denktaş babası için, "Onda bir savaşçı ruhu vardı" ifadesini kullandı.

Tartışmalı bir figür olan Denktaş, Türkler için bir ulusal kahramandı, ancak birçok Rum tarafından kötülendi. Denktaş, yaklaşık yarım asırdır süren Kıbrıs sorununun merkezindeki bir isimdi.

YUNAN BASINI

To Vima: Denktaş, Kıbrıslı Türklerin 1963 yılındaki direnişlerinde başrol oynadı. Ada'nın birçok yerinde kantonlar oluşturmak suretiyle Türk ordusunun Kıbrıs'a çıkışını hazırladı.

Kathimerini: Kıbrıs sorununun Türk dış politikasında birinci sıraya gelmesinde önemli rol oynayan Denktaş, ciddi sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti.

DENKTAŞ’IN ÖLÜMÜ RUM BASININDA

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın dün akşam hayatını kaybetmesi Rum basınında da yankı buldu.

Politis gazetesi "Yunanca Konuşarak Öldü. Denktaş Dün Akşam Son Nefesini Verdi" başlıklarıyla ön sayfadan verdiği haberinde, Denktaş’ın "Yunanca sayıklayarak" ve Kıbrıs Türk devleti ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a değinerek son nefesini verdiğini öne sürdü. Gazete Denktaş’ın kritik bir durumda KKTC’deki hastanede tedavi gördüğünü, dün akşam kurtarılamadığını yazdığı haberinde "Ölmeden Önce Yunanca Konuştuğunu" iddia etti.
Denktaş’ın kızı Ender Vangöl’ün, Denktaş yoğun bakımdayken neler yaşandığıyla ilgili anlattıklarına da yer veren gazete, perşembe günü Denktaş’la geçiren Ender Vangöl’ün, "Belki de KKTC’nin kurucusunun lider profilini yüceltme çabası içerisinde" babasının solunum cihazına bağlanmadan önce Kıbrıs sorunu ve Dimitris Hristofyas, ayrıca eşine değinerek Yunanca bile konuşmaya başladığını söylediğini yazdı.

Alithia gazetesi de "Denktaş Öldü" başlığını kullandığı haberinde "Kıbrıs’a Bölücü Mührünü Bıraktı", "Birçok Cinayet İşleyen ve EOKA’nın ENOSİS Mücadelesini Yaralamakta Kullanılan Terör Örgütü TMT’nin Kurucusuydu", "Denktaş’ın Hayatının Son Aşamaları" başlık ve spotlarını kullandı. Gazete, Denktaş’ın ölümünü, Ender Vangöl’ün anlattıklarını ve Denktaş’ın geçmişte oynadığı rolleri ayrıntılı olarak aktardı.

Dün akşamüzeri Denktaş’ın öldüğüyle ilgili söylentilerin olduğunu, ancak bu söylentilerin 21.00 sıralarında yalanlandığını yazan gazete, 1 saat sonra öldüğünün açıklandığını belirtti.

Haravgi gazetesi de Denktaş’ın ölümünü iç sayfada "Denktaş Öldü" başlığıyla verdi. Öte yandan Fileleftheros gazetesi bugünkü sayısında "Solunum Cihazında. Kritik Saatler" başlığıyla verdiği haberinde Denktaş’ın sağlık durumuyla ilgili bir haber yayımlarken, sabahın erken saatlerinde internet ortamındaki yayımlarında Denktaş’ın ölümünü "Kıbrıs’taki İşgal’in Lideri Rauf Denktaş Öldü" başlığıyla duyurdu.

Simerini gazetesi de bugünkü sayısında Denktaş’ın durumunun kritik olduğuyla ilgili bir haber yayımladı.

 

Kaynak: GAZETEVATAN...http://haber.gazetevatan.com/kktc-boyle-duyurdu/424311/1/Gundem



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,418 µs