En Sıcak Konular

DİYANET SEN VE DİN-BİR-DER'DEN MÜFTÜ YENİÇERİ'YE DESTEK

29 Aralık 2011 17:40 tsi
DİYANET SEN VE DİN-BİR-DER'DEN MÜFTÜ YENİÇERİ'YE DESTEK Yılbaşı ve Noel Baba'ya ilişkin sözleri sebebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hakkında inceleme başlattığı Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri'ye Diyanet-Sen ile Din-Bir-Der'den destek geldi.

Keşan Müftüsü Yeniçeri, Müslüman bir ülkede Noel Baba'yı sorguladı, medyada linç edildi

Noel Baba'nın çocukları

Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri'nin yılbaşı ve Noel Baba'ya ilişkin sözlerine bir kısım medyanın başlattığı linç kampanyasına tepki yağdı.

Müslüman bir ülkede Müftü Yeniçeri'nin Hıristiyanlığın sembolü haline getirilen Noel Baba'yı sorgulaması karşısında adeta linçe tabi tutulması 'Noel Baba lobisinin harekete geçmesi' olarak değerlendirildi.

Neden rahatsız oldular!

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, "Bu konunun tartışılmaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de İslam inancı içerisinde Müslüman vatandaşın dini ritüelleri ile dini değerleri ile alay edildiği zaman veyahut da onların dini değerlerini değiştirmek başka şekilde yönlendirmek amacıyla yapılan yanlış propagandalara karşı çıkmak bir demokratikleşme değil de nedir? Biz bunu anlamıyoruz. Neden bu kadar rahatız oluyorlar" dedi.

Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri'nin yılbaşı ve Noel Baba'ya ilişkin sözlerine bütün Türkiye'den destek gelirken, Diyanet bu sözlerle ilgili olarak inceleme başlattı. Yılbaşı eğlencelerinin "kültürümüzde bulunmadığını"  ve "Noel Baba'nın uyduruk bir kişi olduğu" ifadesini kullanan Yeniçeri'ye, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden destek açıklamaları geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Noel Baba ile ilgili açıklamaları nedeniyle Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri hakkında inceleme başlattı. Müfettişlerin hazırladığı rapora göre Yeniçeri hakkında karara varılacak.

Yeniçeri ne demişti?
Hristiyanlık'tan gelen bir etkinliğin kutlanması halinde onlara benzemeye çalışmış olunacağını vurgulayan Yeniçeri, "Dolayısıyla onlar gibi bir yaşantı ortaya çıkar. Biz, neden onlar gibi yaşayalım ki? Onlar bizim gibi yaşıyorlar mı? Biz Noel'i Hıristiyan âleminden ithal etmişiz. Noel, bizim bayramımız değil. Kişi, 'Hıristiyan gibi yaşayayım' derse, bu tehlikeli olur. Ama 'Millet eğleniyor, ben de eğleneyim' diyorsa, eğlencenin mahiyetine göre değişir. Eğer içkili, şaraplı eğlence yapılıyorsa, günahkâr olur" ifadesini kullanmıştı.

Niye bacadan giriyor?
Yeniçeri'nin şu sözleri ise, büyük destek aldı, "Noel baba yaşamış mı, yaşamamış mı belli değil. Bir yer söyleniyor ve orada yaşadığı ifade ediliyor. Ama Hıristiyan âleminin çıkardığı bir şahsiyettir. Noel Baba baca ve pencereden giriyor. Ama doğru dürüst birisi olsa kapıdan girerdi. Biz de kapıdan giriliyor. Kur'an-ı Kerim'de; 'Evlere kapıdan girin' diyor. Neden bacadan giriyor ki?

Noel baba kimdir?
Noel Baba, hristiyanlık inancında Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişi.

Antalya'nın Kale ilçesinde 4. Yüzyılda yaşadığına inanılan bir Hristiyan azizi olduğuna ve isminin Piskopos Nikola olduğuna inanılır. Ancak Aziz Nikola'nın varlığını destekleyen tarihi bir doküman mevcut değil. Günümüzdeki Noel Baba sevimli ve tonton imajı, karikatürist Thomas Nast'ın 1863'teki çizimlerine dayanır. Noel Baba efsanesi ve 6 Aralık'ta çocuklara şekerleme ile hediye verilmesi geleneğinin, Piskopos Nikola'yı konu alan Hollanda efsanesi Sinterklaas'a dayandığı kabul edilir.[1]

 

DiyanetSen'den Keşan Müftüsü'ne destek

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Keşan Müftüsü'nün Noel Baba ile ilgili açıklamalarına destek verdi.

Bayraktutar, Keşan Müftüsü'nün Noel ile ilgili açıklamasını yerinde bulduğunu ancak, 'Bacadan mı kapıdan mı' eleştirisine de bir değerlendirme yapmayacağını kaydetti. Bayraktutar, "Bir kişi kendi değerleri ile bağdaşmayan bir şeyi, reklâmı yaşantısına dini bir hayata zorla sokulmasına hiçbir şey diyemeyecek mi?" diye sorarak, Keşan Müftüsü'nün söylediklerinin üzerinde tartışma yapmanın anlamsız olduğunu kaydetti. Bayraktutar, "Bu konunun tartışılmaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de İslam inancı içerisinde Müslüman vatandaşın dini ritüelleri ile dini değerleri ile alay edildiği zaman veyahut da onların dini değerlerini değiştirmek başka şekilde yönlendirmek amacıyla yapılan yanlış propagandalara karşı çıkmak bir demokratikleşme değil de nedir. Biz bunu anlamıyoruz. Neden bu kadar rahatız oluyorlar" dedi.

Müslümanlar arasında yaygınlaştırmaya çalışıyorlar

Noel'in aslında Hıristiyan inancında da yerinin olmadığına dikkatleri çeken Bayraktutar, "Noel olayı aslında Hıristiyan inancında da yoktur. İlahi dinlerin hiç birinde yoktur. Sadece ateist dinlerden İskandinav ülkelerinden Avrupa'ya yayılarak tamamen Hıristiyanlığın bir parçası gibi algılanmış, şimdi aynı şekilde Müslümanlar içinde yaygınlaştırmaya, kabulleştirilmeye çalışılıyor. Kim ne derse desin, biz bunu eleştireceğiz" dedi.

Bayraktutar, açıklamasının devamında ise şu ifadeleri kullandı: "Dünya üzerinde Müslümanlar acı çekerken, Filistin'de insanlar hunharca katledilirken, Somali'de açlıktan ölürken, Müslüman'ın alkolle, her türlü ahlaki dışına çıkarak yılbaşı kutlamasını kabul etmiyoruz. Bu konuda da müftümüzün art niyeti olmadığını iyi niyetle söylediğine inanıyorum. Bu açıklamalarına katılıyoruz. Noel Baba'nın bizim inancımızda yeri olmadığı görüşüne destek veriyor. Bacadan girme konusundaki açıklamasına da bir şey demiyoruz"[2]

 

DinBirDer Noel ve yılbaşı İslâm'a aykırı

Dinbirder Genel Başkanı Abdullah Arslan, Keşan Müftüsü'ne destek vererek, "Müftümüzün de ifade ettiği gibi dinimizde ve inancımızda hakikaten böyle bir şahıs yoktur. Noel inancı ve noel baba, Müslümanlarla ve İslam diniyle alakası olmayan bir efsaneden ibarettir" dedi.

Yılbaşının Müslümanlar için sadece takvim değiştirmekten ibaret olduğunu vurgulayan Arslan, "O gece icra edilen hareketlerle inancımızın hiçbir alakası yoktur. Hatta inancımıza, Kur'ana, hadise ve icmai ümmete aykırıdır. Peygamber Efendimizin ifade ettiğine göre, her bidat sapıklıktır ve her sapığın yeri cehennemedir. Ayrıca başka bir hadise göre, bir kimse hangi kavme benzemeye çalışırsa onlardandır" ifadesini kullandı.[3]

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1] http://www.milligazete.com.tr/haber/noel-baba-nin-cocuklari-225604.htm

[2] http://www.milligazete.com.tr/haber/diyanet-sen-den-kesan-muftusu-ne-destek-225603.htm

[3] http://www.milligazete.com.tr/haber/din-bir-der-noel-ve-yilbasi-isl%C3%A2m-a-aykiri-225601.htm



Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,558 µs