En Sıcak Konular

DIŞ POLİTİKANIN İFLASI

21 Aralık 2011 12:53 tsi
DIŞ POLİTİKANIN İFLASI Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti Fransızlara tarihe emsal olacak bir ders vermek yerine, rüşvet, şantaj ve tehditle sonuç almaya çalışıyor...

Dış politikada sıfırı tükettik!

Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti Fransızlara tarihe emsal olacak bir ders vermek yerine, rüşvet, şantaj ve tehditle sonuç almaya çalışıyor...
 Son darbe Paris’ten
AKP’nin “sıfır sorun” iddiasıyla yön vermeye çalıştığı dış politika, Libya ve Suriye’nin ardından bir darbe de Fransa’dan aldı. Ankara “sözde soykırımı suç saymayanları cezalandırmayı” öngören tasarı karşısında çaresiz içerisinde kaldı.
Gül ulaşamadı
CUMHURBAŞKANI Gül, yasa teklifine ilişkin tepkisini iletmek üzere iki gün boyunca Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye ulaşmaya çalıştı. Sarkozy telefonlara çıkmayınca Gül yazılı bir açıklama yapıp, Fransa’nın tavrını eleştirdi.   
Reste karşılık rest
TÜRKİYE’nin diplomatik ve ekonomik alandaki kozlarını masaya sürmesi beklenen etkiyi göstermek bir yana ters tepti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Valero yaptırım tehditleri için “Ticari açıdan, kurallara saygı şart” dedi.
 
 Sıfır sorun politikasına son darbe Paris’ten
 AKP’nin rüşvet, tehdit ve şantaja dayalı dış politikası bir kez daha iflas etti. TBMM heyetinin çalışmaları ve “İhale yasağı” açıklamalarını görmezden gelen Fransız Meclisi Ermeni tasarısını gündeme aldı.
 Haber :  Macit Soydan
 AKP’nin “Dış politikada sıfır sorun” hedefi, Libya ve Suriye’den sonra bir darbe de Fransa’dan aldı. Ermeni soykırımı yalanını inkar etmeyi suç sayan tasarıyı engellemek için Paris’e giden TBMM heyeti amacına ulaşamadı ve tasarı Fransız Meclisi Başkanlık Divanı tarafından genel kurulda görüşülmek üzere gündeme alındı. Ermeni soykırım iddiasını 2001’de tanıyan Fransa’ya karşı bugüne kadar ciddi hiçbir yaptırım uygulamayan AKP iktidarının Paris’e karşı sürdürdüğü rüşvet, tehdit ve şantaj politikaları bir kez daha işe yaramadı. Tasarının Fransa Meclisi’nde görüşülmesini diplomatik yoldan engellemeyen Ankara’dan gelen, “Tasarı geçerse ihaleler iptal olur, yeni ihalelere Fransız firmaları giremez, Fransız mallarına boykot gelir” şeklindeki açıklamalara Fransa’da aldıran olmadı.

Yarın görüşülecek
Fransız Meclis Başkanlık Divanı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin parlamento gündemine alınmasına karar verdi. NTV televizyonunun haberine göre, Türkiye’nin sert tepkisine neden olan tartışmalı yasa, beklendiği gibi Fransız parlamentosunun gündemine alındı. Fransa meclisi, yasalar komisyonunda geçen hafta kabul edilen, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa teklifini, Perşembe günü genel kurulda oylayacak. Yasalar komisyonunda kabul yasa teklifinde, “Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl ile 45 bin euro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, “Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.
 
Otel bile bulamadılar
Türk iş dünyasının Paris çıkarması, ‘otel’ skandalına sahne oldu. TOBB ve TÜSİAD’ın yanı sıra Türk diasporasının ve siyasilerinin önceki akşam gerçekleşen toplantısının oteli son anda “Doluyuz” diyerek kapılarını açmadı. 3 gün öncesine kadar İngiliz sermayeli Intercontinental Le Grand Hotel’de yapılması planlanan ve 200 kişinin davetli olduğu toplantı için rezervasyonlarını yaptıklarını anlatan Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, otelin ansızın ‘dolu’ oldukları gerekçesiyle rezervasyonlarını iptal ettiğini söyledi.
 
Dış politikadaki tutarsızlıklar
 “Monşerler” dedikleri Türk diplomasisinin geleneksel yapısını bozan AKP’nin dış politikadaki başarısızlıklarına Fransa’da Ermeni yalanını inkarı suç sayan tasarının Meclis gündemine alınmasıyla bir yenisi daha eklendi. AKP’nin dış politikada çaresiz kaldığı bazı olaylar şöyle:
 
Çuvala sessiz kaldılar
4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş bulunan 11 Türk askeri ve Türkmen mihmandarları, Peşmerge destekli ABD askerleri tarafından başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınmışlardı. Başbakan Erdoğan gerekli tepkiyi göstermemişti. Çuval krizinin devam ettiği saatlerde, Erdoğan, ABD’ye protesto notası verilip verilmediği sorusu üzerine ilginç bir benzetme yaparak, şunları söylemişti: “Bakın, nota dediğiniz konu müzik notası değildi” ifadesini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün  futbol diplomasi ile başlattığı Türkiye-Ermenistan ilişkileri, tek taraflı “iyi niyet” hamlesine dönüştü. Sözde Ermeni soykırımı iddialarından vazgeçmediğini ilan eden Ermenistan, işgal ettiği Karabağ topraklarını boşaltmayacağını da yineledi.

Önce itiraz sonra destek
Libya’ya NATO müdahalesine şiddetle karşı çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Böyle bir saçmalık olur mu yahu, NATO’nun ne işi var Libya’da” diye konuşmasından 25 gün sonra, ağız değiştirip İttifak’ın müdahalesine yeşil ışık yakması, “Dış politikada tutarsızlık” şeklinde değerlendirildi. Konuy yorumlayan BBC, “U-dönüşü, 180 derece dönüş, takla” gibi ifadeler kullandı. BBC, şu görüşleri öne sürdü: “Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yüz seksen derecelik dönüşü, BM Güvenlik Konseyi’nin 1973 sayılı kararı ve Arap Birliği’nin uçuşa kapalı bölge için desteğinin sonucu olarak açıkladı.”

Kardeş, düşman oldu
Erdoğan, yakın zamana kadar “Kardeşim” dediği Suriye Devlet Başkanı Esad’a ABD’den gelen talepler sonrasında cephe aldı. Türkiye, Suriye’deki muhaliflere destek olan birçok olayın içinde yer aldı.

Füze kalkanına “evet”
ABD’nin dayattığı ve İsrail’i İran’a karşı koruyacak NATO Füze Kalkanı için AKP, en eski komşumuz İran’ı küstürme pahasına Malatya’ya konuşlandırma kararı aldı.
 
Sarkozy telefona çıkmadı
 Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasa teklifine ilişkin tepkisini iletmek üzere iki gündür Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye telefonla ulaşmaya çalıştığını, ancak Sarkozy’nin Gül ile telefonla görüşmekten kaçtığını” söyledi. Sever, gelişmeler üzerine Gül’ün yazılı bir açıklama yaparak, tepkisini kamuoyuna ilettiğini ifade etti. Gül, tasarıyla ilgili açıklamasında, “Fransa’yı ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen bu girişimden, en kısa sürede vazgeçilmesini temenni ediyorum” dedi.  Bu arda Gül, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Filistin Devlet Başkanı Abbas’la Çankaya Köşkü’nde görüştü.

Paris yönetimi reste restle karşılık verdi
 Fransa Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin kabul edilmesi halinde, Türkiye’nin olası bir ekonomik yaptırıma gitmemesi konusunda uyarıda bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, konu ile ilgili olarak Türkiye’nin uluslararası taahhütlerine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti. Günlük basın toplantısında, “Fransa, Türkiye’nin müeyyide tehdidinden endişe duyuyor mu?” şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Valero, “Ticari açıdan, uluslararası kurallara saygı gösterme ruhuna uymak gerekiyor” dedi. Türkiye’nin, Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olduğunu ve AB ile gümrük birliği alanında ilişkileri bulunduğunu hatırlatan Valero, bu iki kuruluşa olan yükümlülüklerin de AB üyesi ülkelerdeki şirketlere ayırımcılık uygulanmamasını öngördüğünü söyledi.
 
Cezayir’i soykırım kabul edelim
 MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Fransa’nın Cezayir’de yaptığı eylemlerin soykırım olarak kabul edilmesi, her yıl 8 Mayıs’ın anma günü olması ve inkar edenlerin cezalandırılması için kanun teklifi verdi. TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde, Fransa Ulusal Meclisi’nde, Ermeni Soykırımını tanıyan yasa teklifinin Ekim 2006 yılında görüşüldüğü ve kabul edildiği belirtildi. 2001 yılında Fransız Ulusal Meclisinden oybirliğiyle geçen ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından onaylanan sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıyan yasa ile Türk-Fransız ilişkilerinin gerginleştiği ve ilişkilere darbe vurduğu ifade edildi. 8 Mayıs 1945 tarihinde, Fransa Devleti tarafından Cezayir halkına yönelik olarak gerçekleştirilen eylemlerin insanlık dışı olduğu vurgulanan kanun teklifinde, “Cezayir halkına yönelik olarak soykırım eylemlerini gerçekleştirilmiş olan Fransa devletidir” denildi. Teklifte, Fransa’nın Cezayir’de gerçekleştirdiği soykırımı inkâr edenlere bir yıl hapis ve 100 bin lira para cezası uygulanması isteniyor. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan da aynı yönde bir kanun teklifi verdi.

Times: Türkiye Fransa’yı tehdit ediyor
 Fransa Milli Meclisi’nin gündemine aldığı ve yarın görüşeceği sözde “Ermeni soykırımı” na dair yasa tasarısına ilişkin tartışmalar sürüyor.  Times gazetesi, Türkiye’nin, Fransa’ya karşı kan davası başlatma tehdidinde bulunduğunu savunurken, “Paris’i asıl kaygılandıran Türkiye’nin Fransa’nın imajını lekeleme tehditleri” görüşünü öne sürdü. Times, haberinde, “Türkiye ve Fransa şimdi birbirlerini 20. yüzyılın en korkunç katliamlarının arkasında olmakla suçluyor” diye yazdı. BBC’nin yansıttığı haberde, katliam suçlamalarını reddeden Türkiye’nin, buna karşılık Fransa’nın Ruanda ve Cezayir’deki olaylarda rolünü gündeme getirdiği kaydedildi. 2006 yılında benzer bir teklifin Türkiye’nin baskısının ardından gündemden düştüğünü hatırlatan Times, Başbakan Erdoğan’ın Sarkozy’yi geri adım atmaya zorlamak için elinden geleni yaptığını belirtti. Gazete, “Yetkililer yasanın iki ülke arasında yılda 11.6 milyon euroyu bulan ticarete darbe vurabileceğini söylerken, Paris’i asıl kaygılandıran Türkiye’nin Fransa’nın imajını lekeleme tehditleri” görüşüne yer verdi.
 
Ermeni yalanına protesto çığ gibi
 Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının, Ermeni yalanlarına protestosu sürüyor. Önceki gün Londra’da Fransız Büyükelçiliği önünde gerçekleşen protesto gösterisinin ardından Almanya’nın başkenti Berlin’de de, Fransa Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi. Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Türkiye Gençlik Birliği, Atilla İlhan Kültür Merkezi ve Berlin Ulusal Kanal Gönüllüleri adlı dernekler tarafından organize edilen gösteride Fransız Meclisi’ne sunulan tasarının düşünce özgürlüğüne aykırı olduğu ifade edildi. Fransa’daki Türk dernekleri, yasa teklifinin yarın genel kurulda oylanmasından önce meclis binası önünde gösteri yapacak.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=60720

 



Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,711 µs