En Sıcak Konular

MEMLEKETİ BEKLEMEK YİNE GARİBAN MEHMET'E DÜŞTÜ

23 Kasım 2011 23:16 tsi
MEMLEKETİ BEKLEMEK YİNE GARİBAN MEHMET'E DÜŞTÜ Bedelli askerlik ilk olarak 1987 yılında çıkarıldı. Ardından 1992 ve 1999 yıllarında yeni düzenlemelerle birlikte tekrar uygulandı.

Gariban Mehmet marş marş

Bedelli askerlik ilk olarak 1987 yılında çıkarıldı. Ardından 1992 ve 1999 yıllarında yeni düzenlemelerle birlikte tekrar uygulandı. 1987'de 18 bin 433, 1992'de 35 bin 111,1999'da ise 72 bin 290 kişi bedelliden yararlandı. 1999 yılındaki uygulamada bedel 15 bin mark Türk Lirası karşılığında 4 bin 500 TL idi. Yeni belirlenen 30 bin TL'lik miktar şimdiye kadar çıkan bedelli askerlik uygulamalarındaki en yüksek rakam.

30 Bin liraya evde askerlik yapılacak
Fiili askerlik hizmetine başlamamış 30 yaşından gün almış olanlar, kanun yürürlüğe girince bedelli askerliğe hak kazanacak. Kanun yayınlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 6 ay içinde 30 bin TL parayı bir seferde ya da yarısını başvuru sırasında yarısını ise başvuru tarihinden itibaren ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Bedelliden yararlanacak olanlar 21 gün de eğitim almayacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bedelli askerliğin ayrıntılarını grup toplantısındaki konuşmasında açıkladı. Bedelli askerliğin 9 yıl boyunca gündemlerinde olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi: "Şartların oluşmasını, terörle zafiyete yol açacak bir durumun oluşmamasını dikkatle gözledik. İlgili kurumlarla istişaresini sürekli olarak Genelkurmay başkanlarımızla yaptık. Bu tasarıyı hazırlamamız uzun bir ön çalışmanın sonucudur. Bedelli için uygun ortam oluştu, adımımızı attık. Anayasanın 72. maddesi vatan hizmetinin her vatandaşın hakkı ve ödevi olduğunu belirtiyor. İlgili kanunlarda bu hizmetin bedelli ve dövizli askerlik şeklinde yapılacağı belirtiliyor. Daha önce üç kez bedelli mümkün hale geldi. 1987 ve 92'de amaç saklı, bakaya ve yoklama kaçağı birikiminin engellenmesiydi. 99'da depremin zararlarını gidermek için çıkarıldı. Biz iki önemli hedef gözetiyoruz. Birincisi bakaya kalanların sayısının ciddi oranlarda artığını görüyoruz ve bedelli askerlik yoluyla bu birikimin azaltılmasını hedefliyoruz. İkincisi ise Bedelli Askerlik Kanunu ile çok önemli sosyal bazı hizmetleri ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."

Erdoğan'ın açıkladığı bedelli askerlik düzenlemesinde ayrıntılar şöyle:

Yaş sınırı 30
Fiili askerlik hizmetine başlamamış 30 yaşından gün almış olanlar kanun yürürlüğe girince bedelli askerliğe hak kazanacak. Yaş sınırı için kanunun yürürlüğe girdiği tarih belirleyici olacak.

30 bin liraya taksitli askerlik
Kanun yayınlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin TL parayı 6 ay içinde ödeyebilecekleri gibi, yarısını başvuru sırasında, diğer yarısını da başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek bu hakkı kazanmış olacak.

En pahalı bedelli
Bedelli askerlik konusunda şimdiye kadar 16 Nisan 1987, 21 Mayıs 1992 ve 2 Kasım 1999 tarihlerinde düzenleme yapıldı. Uygulamalardan toplam 125 bin 834 kişi yararlandı. 1987'de 18 bin 433, 1992'de 35 bin 111, 1999'da ise 72 bin 290 kişi yararlandı.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni bedelli askerlik uygulamasının geçmişte çıkan düzenlemelerden farklı tarafları bulunuyor.

Bundan önce çıkan bedelli uygulamalarından yararlananlar 21 günlük temel askerlik eğitimlerini aldılar. Hazırlanan düzenlemede diğer askerlik uygulamalarından daha yüksek bir bedel sözkonusu. Örneğin, 1999 yılındaki uygulamada bedel 15 bin mark, Türk Lirası karşılığı da 4 bin 500 TL idi. Yeni belirlenen 30 bir TL'lik miktar şimdiye kadar çıkan bedelli askerlik uygulamalarındaki en yüksek rakam.

Genelkurmay Başkanlığı yaş sınırının yüksek tutulmasını istiyordu. Hükümetin bu isteği dikkate aldığı zira 30 yaş sınırı ve 30 bin TL'lik bedeli başvuru sayısını sınırlandıracağı belirtiliyor. Bedelli askerlikten yararlanmak için bekleyenlerin sayısının 400 bin civarında olduğu ve düzenlemeye göre 100 bin kişinin yararlanması tahmin ediliyordu. Ancak bu rakamlara ulaşılamayacağı belirtiliyor.

Dövizli askerlikte 38 yaş sınırı da artık kalkıyor. Yurdışında bulunanlar 10 bin liraya askerlik hizmetinden muaf tutulacak. Öte yandan, 21 günlük zorunlu eğitimin olmamasının Anayasa'yla çelişebileceğini belirtiliyor.

10 Bin Euro'ya dövizli askerlik
En az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunanlara 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin Euro bedelle askerlik görevini ifa etme hakkı getiriliyor. 21 günlük eğitimi de tamamen kaldırılıyor. Dövizli askerlik hakkına sahip olanlar 10 bin Euro ödeyerek bu yükümlülüğü yerine getirecek, yaşı ne olursa olsun.

İkinci taksiti ödemeyen hakkını kaybedecek
Bedelin yarısı peşin yarısı 6 taksitle ödenebilecek. İkinci taksiti ödemeyen hakkını kaybedecek. 21 gün de temel eğitim almayacak.

Kaç kişi yararlanacak?
Türkiye'nin dördüncü kez yürürlüğe koyacağı bedelli askerlik uygulamasından 460 bin kişi yararlanacak.

 


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/gariban-mehmet-mars-mars-222120.htm


Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,481 µs