En Sıcak Konular

İRAN'A KARŞI YENİ YAPTIRIMLAR

23 Kasım 2011 23:13 tsi
İRAN'A KARŞI YENİ YAPTIRIMLAR Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'la ilgili karar tasarısını kabul etmesinin ardından İngiltere, Fransa ve Kanada bu ülkeye karşı yeni yaptırım kararları aldı.

Alçak kuşatma

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'la ilgili karar tasarısını kabul etmesinin ardından İngiltere, Fransa ve Kanada bu ülkeye karşı yeni yaptırım kararları aldı.

ABD yönetimi de, İran'a yaptırımlarını ilk kez bu ülkenin petro-kimya sektörüne yönelik de genişleterek ve yine ilk kez İran Merkez Bankası da dâhil olmak üzere İran'ın tüm bankacılık sistemini ''tehdit'' olarak tanımlayarak, İran'a yönelik baskıda yeni bir sürece girdi.

ABD yönetimi, İran'a yaptırımlarını ilk kez bu ülkenin petro-kimya sektörüne yönelik de genişleterek ve yine ilk kez İran Merkez Bankası da dahil olmak üzere İran'ın tüm bankacılık sistemini ''tehdit'' olarak tanımlayarak, İran'a yönelik baskıda yeni bir sürece girdi. Obama yönetimi, İran'a baskıları artırmak için enerji ve finans sektörlerinde yeni yaptırımlar açıkladı. ABD'nin yaptırımları, İran'ın petrol ve petro-kimya endüstrisi ile nükleer tedarik sağlamasına dahil olan İran şirketlerini hedef alıyor.

Şu noktalarda kişi ve kuruluşlara yaptırımlar uygulanacak:

*İran'a petro-kimya alanında teknoloji, hizmet, mal ve teknik destek verilmesi,

*İran ile ham petrol kaynakları geliştirmesi noktasında teknik destek, teknoloji, hizmet ve mal alışverişi yapılması.

*İran, kara para aklamada en başta kaygı duyulan ülke.

Yaptırımlar çerçevesinde, İran'ın ''yasaklı olan nükleer programına'' yardımlarındaki rolleri nedeniyle 11 kişi ve kuruluş kara listeye alındı. Bunun yanında, ABD, İran'ın banka sisteminin kara para aklamada merkezi öneme sahip olduğunu bildirerek, İran'ı ''kara para aklamada en başta kaygı duyulan ülke'' olarak gösterdi.  Ayrıca ilk defa İran Merkez Bankası da dahil olmak üzere İran'ın tüm bankacılık sistemi, ''küresel finans sistemi için yasa dışı finansal riskler yaratıyor'' şeklinde tanımladı.

İlk kez petro-kimya sektörünü hedef aldık
Obama yaptığı yazılı açıklamada, yaptırımların ilk kez İran'ın petro-kimya sektörünü hedef aldığına dikkati çekti. Ayrıca yaptırımlarla, ilk kez İran Merkez Bankası da dahil olmak üzere İran'ın tüm bankacılık sisteminin, İran bankalarıyla iş yapan finansal kurumlar ve hükümetler için bir tehdit olarak tanımlandığını kaydeden Obama, bu adımları İngiltere ve Kanada ile birlikte attıklarını ifade etti. Obama, ''İran bu tehlikeli yoldan yürümeye devam ettiği müddetçe, hem partnerlermizle uyum içinde hem de kendi eylemlerimiz yoluyla İran rejimi üzerinde baskıyı artırmanın ve İran rejimini izole etmenin yollarını bulmaya devam edeceğiz'' dedi.

İran ile iş yaparken iki kere düşünün
Düzenlenen basın toplantısında ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da, bu yeni tedbirlerin dünya genelindeki finansal kurumlara, İran ile iş yaparken iki kere düşünmeleri için sert bir uyarı olduğunu söyledi ve dünyadaki liderleri de benzer sert adımlar atmaya çağırdı.

Geither, İran Merkez Bankası'na ek yaptırımlar uygulanması ihtimali da dahil olmak üzere İran ile ilgili her seçeneğin masada olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da açıkladıkları tedbirlerin, İran ile herhangi bir finansal işlemin doğurduğu riskleri gösterdiğini kaydetti. Clinton, diğer ülkeleri de İran yerine başka ülkelerle petro-kimya alışverişi yapmalarını teşvik etmek için dünya genelinde diplomatik kampanya başlatacaklarını söyledi.

 

Kaynak. MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/alcak-kusatma-222122.htm



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,539 µs