En Sıcak Konular

İNGİLTERE'DEN AB ÜYELİĞİNE ŞİMDİLİK DEVAM KARARI

25 Ekim 2011 22:25 tsi
İNGİLTERE'DEN AB ÜYELİĞİNE ŞİMDİLİK DEVAM KARARI İngiltere Meclisi (Avam Kamarası) dün gece tarihi bir oylamaya daha şahitlik etti. 650 sandalyeli parlamentoda, ülkenin AB üyeliğine ilişkin referandum yapılıp yapılmaması oylandı.

Avam Kamarası, AB üyeliğinin şimdilik devamından yana oy kullandı

İngiltere Meclisi (Avam Kamarası) dün gece tarihi bir oylamaya daha şahitlik etti. 650 sandalyeli parlamentoda, ülkenin AB üyeliğine ilişkin referandum yapılıp yapılmaması oylandı.

594 milletvekilinin katıldığı oylama sonucuna göre 483 milletvekili AB üyeliğini referanduma götürülmesine karşı çıkarken, 111 meclis üyesi referandum yapılması yönünde oy kullandı. "Referandum yapılmalı" diyenlerden 80'ini ise koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti milletvekilleri oluşturdu.

Bağlayıcılığı olmamasına rağmen, 80 Muhafazakar Partili üyenin liderleri Başbakan David Cameron'un tüm ısrarlarına rağmen aksi yönde oy kullanması, parti içinde otorite sorunu olduğu yönünde eleştirilere sebep oldu. 1,5 yıldır iktidarda bulunan Muhafazakar Parti içinde ilk kez böyle bir çatlağın oluşması dikkat çekti.

Başbakan Cameron'ın dün gün boyu partideki muhalif milletvekillerini ikna etmeye çalıştığı öğrenildi. Mecliste yaptığı konuşmada da Cameron, AB üyeliğini referanduma götürmek için bu dönemin doğru bir zaman olamadığına işaret ederek, Euro krizi ve bu krizin İngiltere ekonomisini olumsuz etkilediği bir zaman diliminde böyle bir referanduma gitmenin "akıllıca" olmayacağını savundu.

Partideki muhalif grup ise Başbakan'ın iktidara geldiği takdirde AB üyeliğini referanduma götüreceği konusunda söz verdiğini hatırlatarak Cameron'ı sözünde durmamakla eleştiriyor.

Referanduma gidilme kararı alınsaydı İngiliz halkı referandumda, "İngiltere AB üyeliğinden ayrılmalı; AB anlaşması yeniden düzenlenmeli; veya AB üyeliği mevcut şartlarda devam etmeli" şeklinde 3 seçenekten birini tercih edecekti.

1973 yılından bu yana AB üyesi olan İngiltere AB'nin para birimi Euro'yu kullanmazken, AB serbest dolaşım anlaşmasına (Schengen) da üye değil. Koalisyonun büyük ortağı Muhafazakarlar AB üyeliğine yönelik hep eleştirilerde bulunmuş ve AB ile ilişkilerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini savunmuştu. İngiltere'nin Euro'yu kullanmamasına rağmen Euro krizinin İngiltere'yi de etkilemesi AB'ye üyelik tartışmalarını tekrar alevlendirdi.

HALKIN YARISI AB'Yİ İSTEMİYOR

Bu arada, Guardian gazetesinin ICM araştırma şirketiyle ortaklaşa yaptığı anket sonucuna göre, İngilizlerin yarısı AB üyeliğini istemiyor. Ankete göre katılımcıların yüzde 49'u AB üyeliğinden ayrılma yönünde oy kullanırken, yüzde 40'ı ise üyeliğin devam etmesinin daha doğru olacağını düşünüyor.

Dün mecliste de oylanan ülkenin AB üyeliğini referanduma götürülmesi konusunda ise halkın yüzde 70'i "referandum yapılmalı" şeklinde düşüncesini ortaya koyuyor. Bu oran iktidar Muhafazakar Parti'li seçmende yüzde 71 olurken, ana muhalefet İşçi Partililerde ise yüzde 65 şeklinde ortaya çıkıyor. Halkın yüzde 23'ü ise AB üyeliğinin durumuna ilişkin "referandum yapmaya gerek olmadığını" savunuyor.

Ankete katılanlardan yaşları 18-24 arasında olanların yüzde 28'i İngiltere'nin AB üyeliğinden ayrılmasını isterken, bu oran 65 yaş üzerindekiler için yüzde 63'e yükseliyor. Öte yandan, ankete katılan Muhafazakar partililerin yüzde 56'sı AB üyeliğinden ayrılma yönünde oy kullanırken, İşçi partililerin yüzde 38'i ve Liberal Demokratların yüzde 44'ü AB'den ayrılmayı istiyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/avam-kamarasi-ab-uyeliginin-simdilik-devamindan-yana-oy-kullandi-219495.htm



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,291 µs