En Sıcak Konular

ABD PROJESİ ''ILIMLI İSLAM'' LİBYA'DA HAYAT BULDU

14 Eylül 2011 19:44 tsi
ABD PROJESİ ''ILIMLI İSLAM'' LİBYA'DA HAYAT BULDU NATO’nun da yardımıyla Libya’da iktidarı ele geçiren Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, ülkenin ılımlı İslam ile yönetileceğini ilan ederek ABD’nin beklentilerini karşıladı...

Ilımlı İslam Baharı

“Arap Baharı” tezgahının ardındaki BOP projesiyle “İslam’ı ehlileştirme” planı yürüten ABD ilk raundu kazandı! Libyalı işbirlikçilerin lideri “İktidar ılımlı İslam’da olacak” dedi.

ABD erdi muradına...
NATO’nun ağır bombardıman desteğiyle Libya’da Kaddafi’yi devirip iktidarı ele geçiren Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, ülkenin ılımlı İslam ile yönetileceğini ilan ederek ABD’nin muradına ermesini sağladı.

Aşırılığa izin yokmuş!
Geçmişte Kaddafi’nin gövde gösterisi yaptığı meydanda ilk kez halka hitap eden Abdülcelil, “Yeni iktidar aşırılık yanlısı hiçbir ideolojiye izin vermeyecek. Kadınlar da bakanlık ve büyükelçilik görevlerine gelebilecek” dedi.

İşkenceleri savundular
Yeni iktidarın Adalet Bakanı Muhammed el Alagi ise Uluslararası Af Örgütü’nün “Kaddafi yanlılarına işkence yapıldı” raporuna tepki gösterdi: Onlar asker değil, sıradan insanlar. Bazı hatalar yapıldı ama savaş suçu denemez.
 
Ilımlı İslam İlanı

NATO’nun da yardımıyla Libya’da iktidarı ele geçiren Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, ülkenin ılımlı İslam ile yönetileceğini ilan ederek ABD’nin beklentilerini karşıladı 
ABD ve haçlı koalisyonunun silahlı gücüne dönüşen NATO’nun yoğun hava bombardımlarının da yardımıyla Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinden sonra iktidarı ele geçirdiği izlenimi veren isyancı Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdül Celil, ülkenin ılımlı İslam ile yönetileceğini ilan ederek, ABD’nin beklentilerini karşıladı. Genişletilmiş Orta Doğu Projesi (GOP), Müslüman ülkelerde yönetimlerin değişerek, ılımlı İslam uygulayan ABD yanlısı iktidarların başa geçmesini hedefliyor. UGK lideri Celil, başkent Trablus’ta Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana ilk kez halka hitap etti. Geçmişte Kaddafi’nin destekçilerini topladığı meydanda bu kez binlerce Libyalı Celil’i dinlemek için bir araya geldi. Celil, artık Şehitler Meydanı diye anılan alanda yaptığı konuşmada Libya’nın ılımlı İslami demokrasiyle yönetileceğini söyledi. Hukuk devleti anlayışına ve refaha dayalı, şeriatın temel alındığı bir mevzuatı hedeflediklerini belirten Celil, yeni iktidarın aşırılık yanlısı hiç bir ideolojinin varolmasına izin vermeyeceğinin altını çizdi. Celil, yeni hükümette bakanlık ve büyükelçilik görevlerine kadınların da getirileceğini dile getirdi. Böylece, Libya’da patlak veren isyan hareketinin ABD’nin talepleri yönlendirmesi doğrultusunda olup bittiği, bizzat Celil tarafından doğrulanmış oldu.
Uluslararası Af Örgütü, Kaddafi’yi deviren güçlerin savaş suçu işlediğini belirtti ve Ulusal Geçiş Konseyi’ni misilleme saldırıları ve keyfi gözaltıları durdurmaya çağırdı. Örgütün raporunda Libya’da son dönemdeki insan hakları ihlallerin bir bölümünden Kaddafi’ye bağlı güçlerin sorumlu olmasına rağmen isyancıların da öldürme ve işkence olaylarına karıştığı kaydedildi. Rapora göre, bunlar sivillerin kasten hedef alındığı saldırılar, gözaltında kayıplar, keyfi gözaltılar ve işkence gibi savaş suçu kapsamına giren ihlalleri içeriyor. Örgütün raporunda, Kaddafi’nin tuttuğu siyah Afrikalı paralı askerlerin linç edilmesi, intikam saldırıları ve tutsak alınan askerlere işkenceden söz ediliyor. Af Örgütü, ülkedeki tablo henüz netleşmemekle birlikte, Libya’daki yeni yönetime destekçilerine hakim olma, istismarları araştırma ve yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla mücadele etme çağrısında bulunduğunu açıkladı. Ulusal Geçiş Konseyi’nin adalet bakanı olarak atadığı Muhammed el Alagi, isyancıları savaş suçları işlemekle itham etmenin doğru olmadığını savunarak “Onlar asker değil, sıradan insanlar. Bazı hatalar yapıldı ama bunlara savaş suçu denemez” dedi.

Kaddafi: Savaşa devam

Kaddafi, taraftarlarına ulaştırdığı yeni mesajında ülkeyi ele geçiren güçlere karşı savaşmaya devam edeceğini bildirdi. Suriye TV’sinde yayınlanan yazılı mesajında, Ülkesindeki isyancıları vatan hainleri olarak tanımlayan ve darbeye karşı savaşacağını belirten Kaddafi, taraftarlarının savaşmasını ve dört kenti teslim etmemelerini istedi.

TV, “Liderin, Venezuela ya da Nijer’de değil, Libya topraklarında kendi savaşçıları ve halkı arasında bu mücadeleyi yürüttüğünü gösterecektik ama güvenlik nedeniyle bunu yapamıyoruz” dedi. Trablus’taki BBC muhabiri, Kaddafi’nin nerede olduğunun bilinmediğini, ama hâlâ dış dünyayla iletişimini sürdürebildiğine işaret etti.

Saadi muamması

Öte yandan, Nijer hükümeti, Kaddafi’nin oğlu Saadi’nin gözetimleri altında olduğunu, ancak kendisinin gözaltına alınmadığını bildirdi. Sözcü, Saadi’nin durumunda değişiklik olmadığını, uluslararası arama emri bulunmadığını, diğerleri gibi Saadi’nin de gözetim altında olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland ise Nijer hükümetinin Saadi’yi ele geçirdiğini ve gözaltına alma niyetinde olduğunu bildirdiğini öne sürdü.

 

Kaynak:


 



Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,404 µs