En Sıcak Konular

PKK'NİN YANINA ÇEKEMEDİKLERİNİN BASKIN DEĞERİ İSLAM

12 Ağustos 2011 17:49 tsi
PKK'NİN YANINA ÇEKEMEDİKLERİNİN BASKIN DEĞERİ İSLAM Van'da yapılan bir araştırmada, bireylerin dindarlık seviyeleri arttığında terör örgütü PKK sempatisi ve ayrımcılık duygusunun azaldığı, buna karşın aidiyet duygusu ve beraber yaşama isteğinin ise güçlendiği ortaya çıktı.

Dindarlık arttıkça PKK'ya sempati azalıyor

Van'da yapılan bir araştırmada, bireylerin dindarlık seviyeleri arttığında terör örgütü PKK sempatisi ve ayrımcılık duygusunun azaldığı, buna karşın aidiyet duygusu ve beraber yaşama isteğinin ise güçlendiği ortaya çıktı.

Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü'nde hazırlanan bir yüksek lisans tezi çalışması kapsamında, Van'da anadili Kürtçe olan 82'isi kadın 375 kişinin namaz kılma durumu, vatandaşlık ve aidiyet hisleri, ayrımcılık algısı, beraber yaşama isteği ve terör örgütü PKK sempatisi konularında duygu ve düşüncelerini belirlemeye yönelik anket yapıldı. Kürtçe bilen 10 üniversite öğrencisinin desteğiyle, Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Dinçer Güneş danışmanlığında Onur Akyar tarafından, Güneydoğu Anadolu'dan yoğun göç alan Van'da yapılan ankette, PKK sempatisi ve etnik bilince etki eden faktörler, ''Abdullah Öcalan Kürt halkının lideridir'', ''Abdullah Öcalan serbest bırakılmalıdır'', ''PKK bugüne kadar Kürtlerin davasına hizmet etmiştir'', ''PKK bundan sonra Kürtlerin geleceğine hizmet edecektir'' ifadelerine ilişkin ''hiç katılmıyorum'', ''katılmıyorum'', ''fikrim yok'', ''katılıyorum'' ve ''tamamen katlıyorum'' şeklinde değerlendirmeleri istenerek belirlendi.

Ayrımcılık algısı ise ''Ülkede çalışan her Kürt'ün Türkler kadar şansı yoktur'', ''Kürtler kendi kültürlerini rahat yaşayamamaktadır'', ''Bölge dışına çıktığımda kendimi rahat hissedemiyorum, rahat Kürtçe konuşamıyorum'', ''Kürtlerin yaşam tarzı Türk halkı tarafından aşağılanmaktadır'', ''Kürtler, devlet tarafından ikinci sınıf vatandaş olarak görülmektedir'' ve ''Ülkede Kürtlere karşı bir şiddet politikası uygulanmaktadır'' seçeneklerinin değerlendirilmesi istenerek analiz edilirken, dindarlık düzeyleri ise ''namaz kılma sıklıkları'' sorularak tespit edildi. Anket sonuçlarına göre, Van ili için genel sonuçları verecek örneklemin, ölçek bağlamında PKK sempatisini düşük algıladığı, terör örgütü PKK ve elebaşı Öcalan ile Kürt davasını özdeşleştirmediği ortaya çıktı.

PKK sempatisi, namaz kılma sıklığına göre değişiyor

PKK sempatisinin ise namaz kılma sıklığına göre anlamlı olarak farklılaştığı, dindarlık seviyesi arttıkça PKK'ya olan sempatinin ciddi oranda düştüğü görüldü. Hiç namaz kılmayanların PKK sempatisi, sadece bayram ve cuma namazlarına gidenlerle farklılaşmazken, günlük namazlarını fırsat buldukça kılanlarla ile namazlarını tam olarak kılanlara göre ise çok daha yüksek olduğu belirlendi. Hiç namaz kılmayanların ayrımcılık algısı da yüzlük ölçekte yüzde 57 oranındayken, günlük namazlarını tam olarak kılanlarda bu oranın yüzde 38'e düşmesi dikkat çeken bulgular arasında yer aldı. Ülkenin değerlerine aidiyet duygusunun da hiç namaz kılmayanlarda yüzde 65 olarak belirlenirken, günlük namazlarını tam olarak kılanlarda bu oranın yüzde 86'ya çıktığı görüldü. Dolayısıyla dindarlık arttıkça bu ülkenin değerlerine olan aidiyetin de kuvvetli olarak güçlendiği anlaşıldı.

Terör örgütünün yanına çekemediklerinin baskın değeri İslam

Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Fındıklı, toplum hayatının ortak değerler üzerinde yürüyen bir hayat olduğunu belirterek, Türkiye'de halkın en önemli ortak değerinin de İslam dini olduğunu söyledi. Terör örgütü PKK'nın bu gerçeği iyi gördüğü için, örgütün ideolojisini Türklerle bir bağı olmayan Marksizim üzerine kurduğunu vurgulayan Fındıklı, ''Terör örgütünün bugün yanına çekemediklerinin baskın değeri İslam dinidir'' dedi.

Dinin insanların vicdanlarını harekete geçiren, nefislerine hakim olmalarını sağlayan ve dünya hayatındaki düzen için büyük önem arzeden bir olgu olduğunu ifade eden Fındıklı, ''Dikkat ederseniz, ramazan ayında suç oranlarında bir düşüş olur. Bunun nedeni, dini inancın gereği toplumumuzda ''mübarek gün, başımı belaya sokma'' gibi anlayışın oluşmasıdır. Törer örgütü PKK sempatizanı veya gurubundaki gençleri de terörden, dehşetten alıkoyacak en önemli şey dindir'' diye konuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/dindarlik-arttikca-pkk-ya-sempati-azaliyor-212824.htm}



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,388 µs